Ata Alp And


EVRENSEL BİR MÜZİK USTASI

ÖMER FARUK TEKBİLEK


Ömer Faruk Tekbilek müziğin müzik olduğu Adana’daki o günlerde Aydın Cangürger’in Yuva saz evinde müziğe ilk adımlarını atan, Fahri Doktora unvanına  layık görülen, iz bırakan Adanalı müzik sevdalılarındandır. 
Öncelikle de vurgulamak gerekir ki, müzisyenliğini ve de besteciliğini Anadolu folkloru kaynaklı Doğu/Batı senteziyle geliştirdiği müzikal bağlamda evrenselliğe erişen, toprağımızın çok yönlü bir sanatçısıdır Ömer Faruk Tekbilek. 
Müziğin bir titreşim sanatı ve bilimi olduğunu ifade ediyor Tekbilek; sanat sayfamızda yer alan röportajında ilginç ve farklı müzikal tanımlarla duygusunu belirtiyor…
“Her şeyde ben müziği duydum ve gördüm gördüm” diyor sanatçı;”…Ütü yaparken bile müziği duydum. En büyük ve birinci enstrümanın vücudum olduğunun farkına vardım. Sonra ne yaparsam yapayım müzik yapmış oluyorum.” 
Ve özellikle de Adanalı olmaktan duyduğu gurur ve onur diğer sanatçılarımızla aynı heyecanı taşıyor ve bu noktaya gelmesinin nedenini de, “…Çukurova’nın zengin birikimine borçlu…” olduğunun altını çiziyor. 
Müziğin saygınlık gördüğü, müzik kültürünün mevcut olduğu bir ailede büyüyor Ömer Faruk Tekbilek, ailece müziğin içerisindeler… Müzik seviliyor ailede… Babası, annesi, kardeşleri müzikle ilgileniyorlar. Hatta öyle ki,  İsveç’te müzik pedagogu olarak uzun yıllar bulunan ağabeyi Ahmet Tekbilek de (Hacı) kendisi gibi dünya çapında kariyer yapan çok yönlü sanatçı, ünlü bir neyzen.   
11 yaşında, Aydın Cangürgel’in ‘Yuva’ saz evinde müzikle tanışıyor Ömer Faruk Tekbilek; Ali Limoncu, Devran Baba, Yaşar Akgüneş, Mithat Ateş, Şaban Gen, Bebili Mehmet Genç, Halit Araboğlu, Fahri Işık, Canan Işık, Sadık İçlises, Devran Baba (Mustafa Yılmaztürk), Burhan Paker, Şarlo Cemil Erol gibi usta sanatçı arkadaşlarıyla o günlerde aynı havayı teneffüs ediyor. 
Ömer Faruk Toprak, nota ve makamı Yuva saz evinde yanında çalıştığı sanatçı Aydın Cangürgel’den öğreniyor. Bebili Mehmet, Aydın Cangürgel ile birlikte Kadirli’de askerlere verdikleri konserde Müslüm Gürses, Âşık Ferrahi’ye çalıyorlar. Sonrasında, ağabeyi Hacı gibi İstanbul’da müzik çalışmalarını yapıyor. 
Ney’in dışında bağlama, zurna, ud ve ritm gibi enstrümanları kullanan, Mevlevi felsefisini özümseyen  Ö. Faruk Tekbilek;  yöresel ve otantik özellikli Anadolu müziğini Doğu/Batı sentezinin harmanında kararak zenginleştiriyor. Şimdiye kadar 16 albüm de çıkaran Tekbilek; müziğin yanı sıra karakalem resim çalışmaları da yapıyor. 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92