Vahit ŞAHİN


EYVAH, EYVAH, ÜCRETLER ARTACAK


Bu yazıyı hazırlarken daha Sayın cumhurbaşkanı başta asgari ücret olmak üzere emekli ve diğer ücret artışları ile ilgili bir açıklaması olmamıştı.
Yılbaşındaki artışı inkar edemeyiz. Adamlar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar hiç görülmeyen bir artışla yüzde 50'nin üzerinde bir artış sağlamışlardı.
Deyimlerimize göre yorumlarsak kaşıkla verdiler.
Ardından gelen zamları, enflasyonu biliyoruz. 
Sonuçta kepçeyle geri aldılar.
Çok büyük bir iyilik yapıldı.
Ama yaptığı bir iyiliğin acısını çıkarırcasına davranmak olarak bilinen "Kaşıkla verip, kepçeyle almak" deyimine uygun davranıldı.
x x x
Eğlendirici ve güldürücü, aynı zamanda bir ders çıkarılabilen düşündürücü kısa yazılar olan fıkraların en güzel örneklerinden birisi kültürümüzde fıkraları ile ünlü olan Nasrettin Hocadır.
İşte onlardan biri, bilindik "Kazan doğurdu" fıkrasıdır:

Nasrettin Hoca bir gün komşusundan bir kazan ister. Daha sonrasında ise kazanla işi bitince kazanın içine bir tencere koyup komşusuna iade eder. Bunu gören komşusu:

–Bu nedir? diye sorar.

Hoca:

–Müjde! Kazanınız doğurdu, bu da onun yavrusu.

Bu komşunun hoşuna gider ve kazanı alır. Bir zaman sonra hoca komşusundan kazanı yine ödünç alır fakat bu sefer kazanı geri getirmez. Bunun üzerine komşusu hocaya gider ve kazanını ister. Hoca ise ona, "Kazanınız öldü." der. Adam:

–Hoca, hiç kazan ölür mü? der.

Fakat hocanın cevabı hazırdır:

–Kazanın doğurduğuna inanıyorsunuz da, öldüğüne neden inanıyorsunuz? diye cevabı yapıştırır."

Bu Fıkradan Çıkarılacak Ders Nedir?

İnsanlar kendi çıkarları söz konusu olduğunda en olmadık şeyi bile kabul edebilirler fakat bu karşısı olduğunda ne olursa olsun üsteler ve inkar ederler. Fıkrada kazanın doğurması komşunun işine gelmektedir, bu yüzden komşu ısrarcı olmamıştır fakat kazan öldüğünde zararlı çıkan komşu olmuştur, bu yüzden komşu kazanın doğuramayacağı konusunda ısrarcı davranmıştır.
x x x
1 Temmuz itibariyle kazanımız doğum yapacak. Ücretlerimize ara zam gelecek, ulusça sevineceğiz.Sonrasında ise kazanımız büyük bir olasılıkla ölecek.Ulusça üzüleceğiz.
O yüzden "Eyvah, eyvah" dedik.
Dilerim ki, ne kazanımız doğursun, ne de ölsün.
Ne enflasyon yükselsin, ne de üzretlerimiz artsın.


 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22