Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


GELECEĞİ YEŞERTEN ÖĞRETMENLERİMİZE

ZEYNEP KURAL


Hiç aklıma gelmezdi inanın; bundan birkaç yıl önce bir gün kaldırımda yürürken uzun yıllar ötesinden gelen müthiş bir tesadüfün, hayatıma katılan en anlamlı mutluluk olarak karşıma çıkacağı.

Yanımdan geçen bir ses belli belirsiz, Hocam? Hocam siz misiniz? deyivermiş, bense hiç üzerime alınmamıştım.

Hadi itiraf edeyim bir anlamda zihnimin bir köşesine atmışım, hatta belli ki unutmuşum bile bir zamanlar iki seneye yakın yaptığım öğretmenliği.

Bankadan ayrıldıktan sonra üniversitenin son kez açtığı ve bütün bir yaz boyunca süren Pedagojik Formasyon Eğitimini tamamlamış, ertesinde, ücretli olarak önce Adana’nın çok yakınındaki bir köy okuluna başlar gibi yapmış, bilgiye aç gözlerle bakan ilkokul çocuklarıyla tanışmış ama hemen sonrasında şehirdeki bir meslek lisesinde lise öğrencilerine naçizane öğretmenlik yaparak devam etmiştim.

Sakinliğimi koruyup, derin bir nefes alarak başladığım ilk dersimi, devamındakileri ve ağzımdan çıkacaklara büyük bir merakla bakan onlarca gözü asla unutamam ve dizlerimin nasıl titrediğini de.

Ne anlattığımı, nasıl anlattığımı gerçekten hatırlamıyorum bile, fakat dersle ilgili konumu anlatıp bitirdikten sonra kalan zamanlarımızda hayat hakkında konuştuğumuzu çok iyi hatırlıyorum.

Endişelerini anlatırlardı geleceğe dair, ya da hayallerini, hem meslek olarak hangi alanda uzmanlaşmak istediklerini hem de elleri ekmek tutacak günlere dair ümitlerini.

İşte o gençlerden biriymiş bana seslenen, yıllar sonra dahi olsa tanımış beni.

Hocam, dedi, bize, Ne olursanız olun, insanlığınızı kaybetmeyin, insan olmanın anlamını yitirmeyin, demiştiniz bir keresinde. Ben bunu hiç unutmadım biliyor musunuz,  dediğinde o gözlerden yayılan ışıltıyı çoktan hafızama kazımıştım.

İşte ben bunu çok seviyorum: Emek vermeyi, o emeğin doğru bir yerlere gitmesini, gittiği yerden sizi sıcacık kollarıyla sarmasını, hayatlara, insanlara dokunmasını.

Çok küçücük, çok kısacık bir tecrübeydi bu benim için ama çok daha iyi anlamama yetmişti; öğretmenlik gerçekten kutsaldı.

Düşünsenize bir tohum atıyorsunuz, bir tek toprağı değil, geleceği yeşertiyorsunuz, o tohumlar günün birinde birer çiçek oluyor. Ya da ellerinizle tek tek denizyıldızlarına dokunuyorsunuz, onlara emek veriyorsunuz, o denizyıldızları günün birinde size kocaman bir okyanus sunuyor.

Eserleri olan yeni nesilleri yetiştirirken her birimize emeği geçen ve geleceği yeşerten tüm öğretmenlerimize saygılarımızla.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00