Cumali KARATAŞ


GESAM’DAN CUMHURİYET ANMASI  


GESAM Adana şubesine ait, 25 ressamın, 50 resim ve fotoğraflarla katıldığı “Cumhuriyet’in 98. Yıl Coşkusu” adlı karma sergi, bir Cumhuriyet anması ve kutlaması olduğu kadar, uzun süredir devam eden ve her yönüyle yaşamı sabote eden pandemi sürecinin zoraki olarak edilgenleştirdiği sanata can suyu veren bir etkinlik anlamındaydı.

GESAM Adana şubesinin 1 Ekim 2021 Cuma, saat: 17:30’da 75. Yıl Sanat Galerisi’nde açtığı “Cumhuriyet’in 98.Yıl Coşkusu” adlı karma sergiye sanatseverler ilgi gösterdi. 10 Ekim’e kadar açık kalacak olan sergide Ayşe Sezen, Başak Yiğenoğlu, Can Akın, Döndü Işıl Doğan, Eda Şengül, Emel Fırat, Fatma Güher, Gönen Uğurlar, Gülşen Doğan, Gülay Yılmaz, Hasan Çakır,  H. Nur Yırtici, Mahmut Özkoca, Meryem Parlak, M. Nuri Börüman, Nermin Bakmaz, Nevin Arıkoğlu, Osman Altıntaş,  Saliha Yeşilköy, Semra Aysen, Sibel Çakar, Şirin Kılıç, Yurdagül Sidal, Tezcan Ballı Çardak ve Tevfik Gökdemir gibi 25 ressama ait 45 resim ile 5 fotoğraf yer aldı.

Serginin açılışında, GESAM Adana Şube Başkanı Gülşen Doğan tarafından, sanata olan katkıları nedeniyle Adana B. Şehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a verilen plaketi, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak sergi açılışına katılan Sedat Gül aldı. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar’ın selamını getirdiğini belirten Sedat Gül; sergide bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek kutlarken, kendisinin de mimar olarak birçok binanın tasarım ve uygulamasını gerçekleştirdiğinden söz edip, mimarlıkla sanat arasındaki yakın bağlardan söz etti. Daha sonra, Sedat Gül tarafından GESAM Adana Şubesi önceki başkanı Saliha Yeşilköy’e GESAM Adana şubesinin plaketi verilmesinin yanı sıra; Gülşen Doğan tarafından da GESAM üyesi ressamlara katılım belgesi verildi.  

Folklorik, doğa ve yöresel kahramanlık yansımalarının bulunduğu “Cumhuriyet’in 98. Yıl Coşkusu” resim sergisinde ağırlıklı olarak Cumhuriyet ve Atatürk tabloları başat bir izlek olarak yer aldığı görüldü. 25 ressamın 50 resim ve fotoğraflarla katıldığı “Cumhuriyet’in 98. Yıl Coşkusu” adlı sergi, bir Cumhuriyet anması ve kutlaması olduğu kadar, uzun süredir devam eden ve her yönüyle yaşamı sabote eden pandemi sürecinin zoraki olarak edilgenleştirmek istendiği sanata can suyu veren bir etkinlik anlamındaydı.  

GESAM’ın, “Cumhuriyet’in 98.Yıl Coşkusu” adlı resim sergisinin sunusunu sergide de resimleri bulunan Fatma Güher yaparken; açılışta konuşan GESAM Adana Şube Başkanı Gülşen Doğan; Türkiye Güzel Sanat Eserleri sahipleri Meslek Birliği Adana Şube Başkanlığına seçilmiş olduğu 2020 Mart ayında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile açtıkları serginin ardından, Çin’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 pandemi kısıtlamaları nedeni ile etkinliklerini uzun süre fiziksel olarak yapamadıklarından yakındı. “Bu nedenle, pandemi sürecinde üç tane online sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunmuş olduğumuz eserler internet aracılığı ile uluslararası izlenmesine sebep olmuştur.” Diyen Gülşen Doğan, uzun zamandır özlemiş oldukları ilk aktif etkinlikle bir arada olduklarından duydukları heyecan ve mutluluğu belirtti.

“Bu etkinlikle Adana Şube Başkanlığı olarak, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları dahilinde Türk halkı için önemli bir yere sahip ve çok zor şartlar altında kazanılmış olan 29 Ekim 1923’de kurulan ve 98. yılını coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz. ” diyen Gülşen Doğan; “Hepimizin görevi cumhuriyete sahip çıkmaktır. Sanata ve sanatçıya oldukça önem veren Mustafa Kemal Atatürk: ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarında biri kopmuş demektir.’ Sözüyle de, sanata verdiği önemi vurgulamıştır.” dedi. 

“Cumhuriyetimizin kutlamaları dahilinde birleştirici özelliği ve evrensel bir dil olan sanat ile düzenlemiş olduğumuz GESAM üyelerimizden 25 sanatçının katılımı ile 50 tablonun yer aldığı “Cumhuriyetimizin 98. Yıl Coşkusu” karma sergimizle kutlamaktan ve sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” Dedikten sonra;  katkılarından dolayı Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, GESAM üyelerinize, basın mensuplarına ve gelen konuklara teşekkür etti.  

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05