Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


GÜNDEMDEKİLER


Yunanistan ile adalar üzerinden başlayan gerginlik devam ederken, Türkiye yeniden, Suriye kuzeyine yeni bir harekata hazırlanıyor ve bunu en yetkili ağızdan duyurdu. Suriye kuzeyine harekât yapılmalı mı sorusunun cevabı, kesinlikle evet ve bu harekât için gerekli ve yeterli konjonktür oluşmuş durumda. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya giriş başvurusu ile Rusya-Ukrayna savaşının getirisiyle oluşan koşullarda, Suriye kuzeyine yapmayı planladığı ve terör örgütüne yönelik olduğunu açıkladığı harekatta, haklı bir konum elde etmiş durumda.

Rusya’nın Ukrayna üzerine harekatıyla, Kuzey Suriye’de bulunan kuvvetlerini azaltması ve kendi harekâtını meşru göstermek uğruna ortaya koyduğu söylemle, Türkiye’nin de yapmayı planladığı harekatta haklılığı ortaya çıkıyor. Türkiye, Suriye gelişmelerinin başından bu yana, hemen güney sınır hattında bir terör yapılanmasına müsaade etmeyeceğini, üstüne basarak defaten söyledi ve bu maksatla Cerablus-El Bab-Azez-Mare bölgesine Fırat Kalkanı, Afrin bölgesine Zeytin Dalı, Rasulayn- Tel Abyad bölgesine Barış Pınarı ve İdlip bölgesine Bahar Kalkanı harekatlarını düzenleyerek, Suriye kuzeyinde kilit noktaları kontrol altına alırken, İdlip’ten olası bir büyük göçü engelledi.

Fırat Kalkanı Harekâtında, ABD’nin istikrarsız söylem ve eylemleriyle, Münbiç, harekât alanı dışında kalırken, Barış Pınarı Harekâtında da ABD ve Rusya’nın davranışlarındaki tutarsızlıkla, harekât istenildiği gibi otuz kilometre derinlikte bir alanda doğrudan kontrolü sağlayamasa da Rusya ile birlikte devriyelerle, kontrol faaliyetleri başladı. Ancak, Türkiye, sınır hattı boyunca ve otuz kilometre derinlikte bir alanın, terörden arındırılarak tam kontrolünü istiyordu ki bu hedef gerçekleşemedi. 

Türkiye, tüm Suriye sınır hattı boyunca otuz kilometre derinlikte bir alanın kontrolü için fırsat kolluyordu. Çünkü bu bölgenin kontrol altına alınarak, yeniden iskana açılmasıyla, terör örgütünün yurt içi ile irtibatı kesilirken, geçici sığınmacı sorununa da bir çıkış bulunabilecekti. Bu fırsat, Rusya-Ukrayna savaşı ve bu savaşın taraflarca öne sürülen nedenleri ve bugüne kadar terör örgütünü her daim desteklemiş olan Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girme istemiyle yakalanırken, ABD’nin değişen istemleriyle, hedeflerinin, Yunanistan üzerinden senaryolara dönüşmesi de muhtemel harekâtı körükledi. 

ABD, Yunanistan üzerinde konuşlanmayla, Türkiye’yi batıdan bloke etmeyi hedeflerken, Türkiye, akıllıca hamlelerle tüm bu gelişmeleri lehine çevirmeye yönelik davranış sergilemeye başladı. Bu arada, yapılan yurt içi operasyonlarla, terör örgütünün ülke içindeki yapılanması sona yaklaşırken, Kuzey Irak bölgesine ardı ardına yapılan Pençe Harekatlarıyla, burada da terör örgütüne ağır darbeler vuruldu.

İçişleri Bakanlığının açıklamalarıyla, terör örgütünün yurt içinde artık son günlerini yaşadığı anlaşılıyor. Türkiye, kararlı açıklamaları ardından, kuvvetle muhtemel Kuzey Suriye bölgesinde tespit ettiği alanlara, belirlenen öncelik sırasına uygun olarak, yeni harekatlar düzenleyerek, terör örgütüne ölümcül darbeler vuracak.

Bu arada Yunanistan gerginliğinde müstafi Tümamiral Yaycı’nın, Adalar Denizi ve uluslararası antlaşmalarla devredilmemiş adalar ve kayalıklar söylemi gündeme damgasını vuruyor ki bunların sayısı iddiaya göre yüz elli iki. Şimdiye kadar neden bir şeyler yapılmadığı sorusu akla gelirken, Dışişleri Bakanı açıklamalarından, bu konuda da yeni bir dönem başlatıldığı sonucu ortaya çıkıyor ki Türkiye, Birleşmiş Milletler nezdinde, Adaların egemenliklerini tartışmaya açacak girişimlere de başlamış.

Efes 2022 tatbikatında yapılan açıklamalar, Türkiye Yunanistan’a Adalar üzerinden hamle yapacak mı sorusunu akla getirirken, haklıyken haksız duruma düşmemek için, azami tedbirli olma gerekliliği hiç akıldan çıkarılmamalı.

Şimdi, dışarıya karşı tüm güçlerin birleştirilmesi ve ülkenin her yönüyle birlik ve beraberlik içinde dimdik yoluna devam ettiğini gösterme zamanı. Türkiye, sanıldığından çok daha güçlü dinamikleri olan bir ülke ve görülüyor ki atinin yüksek medeniyet ufkunda da tartışmasız yerini alacak.

Can UĞURATEŞ   

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00