GÜLCAN TÜRKMEN


Hayata nasıl bakarsak öyle görürüz


İnsanın hayata nasıl ve hangi pencereden baktığı, onun yaşamı açısından oldukça önemlidir. Çünkü süreceği yaşam onun hayat hakkındaki anlayışına göre, hayata bakışına ve hayattan beklentilerinin neler olduğuna göre şekillenir.
Her insanın, hayata bir bakış açısı vardır. Herkes hayatı kendi penceresinden değerlendirir. Hayattan istekleri farklıdır, üzüldüğü ve sevindiği konular farklıdır… Çocukluğundan itibaren aldığı eğitim, annesinin babasının kişilik yapısı, yaşadığı olaylar, sahip olduğu kültür yapısı insanda var olan bu bakış açısına yön verir. İnsanların olayları algılamasında, sahip oldukları bu bakış açısının önemi o kadar büyüktür ki, bazen iki ayrı insanın aynı olayı birbirinin tamamen zıttı olarak algılayabildiğine günlük hayatımızda çokça şahit olmuşuzdur.
Örneğin kimi zaman insan, içinden çıkamadığı bir olayla karşılaştığında ya da çok zorlandığı bir durum yaşadığında, çok büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu zanneder ve altından ne yaparsa yapsın kalkamayacağını düşünür. Ama bazen aslında ortada abarttığı kadar bir sorun hiç yoktur ortada. Bazen de, çok büyük sanılan bu sorunun çözümü, aslında sadece kişinin olaya bakış açısını değiştirmesi ile çözülebilecektir. İnsan sadece bakış açısını değiştirerek, olayları çok daha farklı şekilde algılayabilir. Kötü gibi görünen olayı iyiye, güzele ve halledilebilir bir olaya çevirebilir.
Nasıl ki bir insanın, bir sokağın ortasında durup etrafına baktığında gördükleriyle, aynı sokağın aynı noktasındaki bir gökdelenden o sokağa baktığında gördükleri farklı ise; aynı kişinin bir olaya iki değişik bakış açısıyla bakıp değerlendirmesi de aynı şekilde farklıdır.
Farklı bakış açılarının etkisi, iki kişi arasında bir sorun olduğunda, bu kişilerin her birinin olayları aktarışının farklı olmasında da görülür. Her iki tarafın da içerisinde bulunduğu durum, mazeretleri, haklı oldukları noktalar, yanlış algıladıkları kısımlar, önyargıları ve beklentileri, o olaya bakış açılarına etki eder. 
Sonuçta da iki farklı bakış açısı ortaya çıkar.
İşte insanın, her olaya bu önemli gerçeği göz önünde bulundurarak yaklaşması çok önemlidir. Çünkü insan bazen, sırf yanlış bir bakış açısı içerisinde olduğu için birçok konuyu halledemiyor olabilir. 
İşte bakış açısı bu kadar önemlidir. Bakmak, baktığını anlamak gerekiyor. Hayata nasıl bakıldığı ve olayların nasıl analiz edildiği hayatın her anını etkileyen gelişmeler doğuracağı için hayata iyi bakmak ve iyi görmek daha iyi sonuçlar ortaya koyacaktır.

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00