GÜLCAN TÜRKMEN


Hayvan hakları yasası bir an önce çıkmalı


Sokak hayvanlarına şiddetin önüne bir türlü geçilemiyor bu zavallı canlılara eziyet bir türlü sona erdirilemiyor.
Giderek artan hayvana şiddet olayları nedeniyle toplumun geniş bir kesimi Hayvan Hakları Yasası’nın bir an önce çıkmasını ve suçluların hak ettikleri cezayı almasını istiyor. Sosyal medyada bunun için ardı ardına kampanyalar başlatılıyor, çağrılar yapılıyor.
Hayvan canlı bir varlık değil eşya sayıldığı için ona zarar verene de haliyle bir hukuki bir yaptırım olmuyor. Toplum tarafından kınanma dışında hayvanlara zarar verenle herhangi bir ceza ile karşılaşmıyorlar. Bu nedenle de bu tür vahim hadiseler bir türlü önlenemiyor.
Tecavüzü kabahat sayılıyor, insanın aklı almıyor. Vicdansız, zalimler zevk için hayvanları arabasının arkasına iple bağlayıp süründürüyorlar ama ceza alıyorlar mı? Tabi ki hayır almıyorlar.
Ülkemizde eşeğin başına torba geçirip dövenden tut, köpeklere tecavüz edene hatta zevk uğruna arabasının arkasına iple bağlayıp, yolda sürükleyerek öldüren çok sayıda yaratık mevcut durumda maalesef…
Bir insan ağzı dili olmayan bir canlıdan ne ister ona zarar verebilir. Her zaman yazıyoruz, söylüyoruz onlar bizim küçük dostlarımız diye. Bizim ilgimiz ve sevgimiz ile ayakta duracak hayata tutunacakken yine insanlar yüzünden eziyete, işkenceye, tecavüze maruz kalıyor ve çoğu da hayatını kaybediyorlar.
Bilmeliyiz ki yaşadığımız yeryüzü bizlerin olduğu kadar onların da dünyasıdır. Hayvanların doğal dengenin içinde rol alan en büyük canlı topluluğu olduğunu hiçbir zaman göz ardı edemeyiz.
Hayvanlara şiddet o kadar büyük boyutlara vardı ki artık toplumun duyarlı kesimi bir an önce yasanın çıkması için her türlü platformda sesini duyurmaya çalışıyor.
Siyasiler de artık hayvan hakları yasasının çıkarılması için ellerini taşın altına koymaya hazırlanıyorlar. Yapılacak görüşmelerin ardından Hayvan Hakları Kanunu’nun çıkarılması ile birlikte artık hayvanlar eşya olarak değil canlı olarak tanımlanacaklar. Yasanın çıkması ile birlikte ağır cezai yaptırımlarda uygulamaya konulacak.
Yapılan açıklamalarda bütçe görüşmelerinin akabinde ocak sonu şubat ayı gibi hayvan hakları ile ilgili yasal çalışmaların görüşülmeye başlanılacağı ifade ediliyordu.
Umarız ertelenmez ve bir an önce hayvan hakları yasası çıkarılır.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05