PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


İÇSEL ÖZGÜRLÜĞE NASIL ULAŞILIR? (1)


Önce özgürlüğün tanımını vereceğim.

Özgürlük: Herhangi bir koşulla sınırlanmama ya da zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve tutum durumudur.  İnsanın, her türlü dış etkiden bağımsız olarak kendi istencine ve kendi düşüncesine göre karar vermesi davranışıdır.  

İçsel özgürlük: Zihnimizin, duygularımızın ve eylemlerimizin özgürlüğüdür. İçsel özgürlük, bireylerin bilinçli uyarlanmış kararlar vererek sahip oldukları sorumluluğu üstlenme kapasitesidir.

Dışsal özgürlük: Çevreye uyum sağlamak için yapılması gereken eylemlerin bilincinde olarak yapılması gereken sorumluluğu üstlenmeyi ifade eder.

İçsel özgürlük koşulları:

  Bir insanın hayatında iyi belirlenmiş bir amacı olduğunda elde edilebilir. Bu hedefe götüren öncelikli faaliyetler: İstek, öz disiplin, özveri ve bağlılıktır.

İçsel özgürlüğü nasıl kazanırsınız?

İçsel özgürlüğü kazanmak için 5 hayati adım:

a)Koşullara tepki vermeyi bırakın. b) Yeni bir şey için alan yaratın. c) Sorumluluk alın. d) Başkaları için endişelenmeyi bırakın. e) Şimdiki anın etkisinde kalın

İçsel özgürlük neden önemlidir?

İçsel özgürlüğe kavuşmuş bireyler, yapma kapasitelerine göre doğru kararlar verebilmekte ve içsel özgürlüğü dışsal özgürlükten ayırarak bireysel, toplumsal ve üstün sorumluluk üstlenmelerine olanak tanımaktadır.

İçsel özgürlük iç huzur gibi midir?

Sahip olduğumuz ve travma, kötü ilişkiler, aile dramı ve işlev bozukluğu yoluyla ittiğimiz ego gücü, öz saygı veya kişisel güven düzeyini içeren içsel özgürlük, kontrol edebileceğiniz özgürlük türüdür. Bu yüzden kendinize zaman ayırmanız ve hayatınızın anlamını düşünmeniz önemlidir. Orada neye değer vermeniz gerektiğine dair katı bir kavram olmadığı sürece, içsel özgürlük hakim olabilir. İç huzurunuz, stresinizi azaltmanıza, hayattan daha fazla memnun kalmanıza ve yaşamınız boyunca gücünüzün ve içsel özgürlük duygunuzun sizi ayakta tutacağını kabul etmenize neden olabilir. Hayatınızı nasıl yaşamak istediğinizi biliyorsunuz ve içiniz de bunu yapma hakkını elde edin, ne kadar özgür olabileceğinizi hissedin. Sürekli olumsuz haberlerin içsel güç duygunuza zarar vermesine izin vermeyin ve iç huzurunuzu ve içsel özgürlüğünüzü sürdüreceğinize inanmayı seçin. Hayatınızda neyin önemli olduğunu seçme gücünüzün kıymetini bilin.

Sonuç olarak, anlık hedeflerimizi tanımlayabilmek için davranışımızın sonuçlarını görmek yeterlidir. Bu şu anlama gelir: İçsel özgürlüğe götüren yolculuğun amacı için gözlem ve derinlemesine düşünme gibi yetenekler büyük önem taşır. İçsel özgürlüğünüzü genişletin. Hayattan ne istediğinizi bilmelisiniz “Hayallerinizi hatırlamaya çalışın ve onlar için savaşın”. Hayalinizi olanaksız kılan tek bir şey var: “Başarısızlık korkusu". Hayattan korkuyu kaldırın; Yanlış bir şey yapma korkusu dışında; her şeyi kontrol altında tutun; yaratıcılıkta düşünme odaklı olun.  

Dış dünyanızda ideal koşulları yaratmaya çalışmayın.  O zaman iç huzur, öz sevgi (kişinin kendisine olan sevgisi) ve bütünlük hissedersiniz ve mutlu olursunuz.

 

KAYNAK: Erik Blumental(1998) The way to inner freedom (Çev. Cumhur Mısırlıoğlu (2019) İçsel özgürlüğe giden yol) Totem Yayınları, İstanbul.

 

DEVAMI GELECEK HAFTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00