Ahmet Yaşar Aktaş


İçtihad Kapısı?


Değerli okurum, köşe yazımın başlığını gördüğünüzde, siz de benim gibi, “içtihad” da nedir, diye sormuş olabilirsiniz. Bir ay içinde beş basısı yapılan çok ilginç bir kitabın kısa adı. Benim kadar sizlerin de ilgisini çekeceğini umduğum bu kitabı sizlere özce tanıtmak isterim.

“İçtihad Kapısı” kavramı, “Akıl ve Yorum Yolu” anlamına gelir. Kitapta araştırılıp doyurucu açıklanarak yanıt aranan sorulardan birkaçına bir göz atalım:

İslam dünyasının bugün yaşadığı entelektüel krizin, geriliğin, sefaletin, akıl ve bilimden kopuşun tarihsel nedenleri nedir? 

Farabi, İbni Sina gibi döneminin en büyük filozoflarını yetiştirmiş Türk İslam toplumlarında Müslüman aklı nasıl ve neden kapandı? 

İslam’da akılcı düşünce neden çöktü? Bilim merkezli bilgi anlayışı neden reddedildi? Akıl ve bilime karşı neden savaş açıldı? Günümüzde İslam dünyasında revaçta olan “Tanrı merkezli bilgi anlayışı” nasıl çimlendi? 

İnsan aklının gerçeğe ulaşma yeteneği sınırlı mıdır? Gerçek bilinemez mi? 

İslam dünyası neden geri kaldı? Günümüzde içinde bulunduğu ilkellik ve yoksulluğun dinamikleri nelerdir? 

Selefilik akımı nasıl ortaya çıktı ve nasıl güç kazandı? 

İslamcı terör örgütleri ve eylemlerinin tarihsel, sosyolojik, teolojik, kültürel kaynakları nelerdir gibi sorularının yanıtını merak ediyorsanız, Kırmızı Kedi yayınevinden çıkan “İçtihad Kapısı İslam Dünyasının Süren Ortaçağı” kitabı tam size göre.  

Peki, “Ortaçağ” ne anlama gelir? 

Bildiğiniz gibi, insanlık tarihi çağlara ayrılarak incelenir. Milattan sonra 325 ile 1453 arasındaki 1300 yıldan uzun süren zaman aralığı Ortaçağ olarak adlandırılır. Genel olarak, Avrupa’nın karanlık çağı denen ortaçağı yapan özelliği nedir? Skolastik düşünce ve kilise (din) baskısının egemen olduğu, uygarlığın ve bilimin karanlık zindanlara gömüldüğü tarihsel bir zaman dilimi. 

Dahası eril Hristiyanlığın tehlikeli gördüğü kadınlar, cadı olarak canlı canlı halkın önünde acımasızca ve canavarca diri diri odun ateşinde yakılır.

 

Kitapta anlaşılmasında sıkıntı olabilecek olgu ve süreçler, sıradan bir okurun anlayabileceği bir açıklıkta, sıkça ve anlaşılır biçimde açıklanıp yineleniyor. 

 Özce kitap, bilimsel soruları ele alıp yalın bir dille yanıtlıyor, okuru sıkmıyor. Bu genel tanıtıma ek olarak konu hakkında bir ipucu vermek isterim.

 Büyük Selçuklu İmparatorluğu baş veziri, teorisyen, İran kökenli Nizam’ül Mülk, Nizamiye (Nizam=Düzen) Medreselerini (Türk İslam dünyasının ve dahası dünyada ilk kurulan üniversite) niçin kurar, başına da İmam Gazali’yi neden oturtur? Ya da İslam dini nasıl siyasallaşır?

Bu süreç, kitapta ayrıntılı incelenir, Türk İslam devletlerini niçin derinliğine etkilediği ve neden bir tarihsel kırılma olduğu anlaşılabilir bir dille analiz edilir. 

Özcesi, yazar, din-devlet-toplum ilişkilerini tarihsel maddeci bir yöntemle kolay anlaşılır bir dille çözümleyip anlatıyor, geçmişe, günümüze, geleceğe bol bol ışık tutuyor. 

 

Şimdiye dek kitabın amaçları, araştırma yöntemi, söylem dili hakkında bilgi verdik. Belki de, bu “İçtihad Kapsısı” kitabını kimin yazdığını merak etmiş olabilirsiniz.

Bu yapıt, yazarın doktora çalışması üzerine kurulu ve alanında hem özgün, hem çok ilginizi çekebilecek, hem de okumaya başlayınca elinizden bırakamayacağınız bir çalışma. 

“İçtihad Kapsısı” kitabının yazarı, Dr. Merdan Yanardağ. Peki, o kim?

Geniş kitleleri kucaklayan, gizlenen gerçekleri sakınmadan, çekinmeden, yüreklice her gün dile getiren TELE 1 televizyonun kurucusu ve genel yayın yönetmeni. Referans kanalı niteliğine dönüşen TELE 1’i iktidar gözüne batan bir diken olarak görmüş olmalı ki, ardı arkası kesilmeyen yüklü para cezalarına çarptırıldığı duyuruluyor. 

Prof. em. Dr. Emre Kongar ile birlikte sundukları “18 Dakika” programı televizyon izleyicilerinin gözdesi durumuna geldiği görülüyor.

Kitabı, “TELE 1 Kitap” sitesinden ısmarlarsanız, yazar, sizin adınıza kitabını dostlukla imzaladığını da bilmenizi isterim. 

Kısaca, kitap okuma eğiliminiz ve kitap alacak paranız yoksa bile, “İçtihad Kapısı İslam Dünyasının Süren Ortaçağı” kitabını ödünç alıp okumanızı âcizane öneririm.

Sağlıcakla, sevgiyle, Atatürk ile kalınız!

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00