GÜLCAN TÜRKMEN


Kalitesiz kömür kabusu yaşanmasın


Malum artık sonbahar mevsimini yaşıyoruz ve adım adım kış mevsimine doğru ilerliyoruz. Her ne kadar Adana genelinde son yıllarda doğalgaz kullanımı yaygınlaşmış olsa da hatırı sayılır derecede soba kullanan vatandaşlar da bulunuyor.
Kış mevsiminde Adana’da yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi bana göre kalitesiz kömürlerin etrafa yaydıkları duman ve pis koku oluyor. Bu sorunu her kış yaşadığımız için kış mevsiminin gelmesinin bu nedenle istemiyorum.
Kömür fiyatları medyada pek dillendirilmese de vatandaşlar arasında son dönemde en çok dillendirilen ve şikayet edilen konuların başında geliyor. Nasıl gelmesin ki? Fiyatlar almış başını gitmiş. Neresinden bakarsanız bakın geçen yıla kıyasla bu sene kömür tonuna 1000 Türk Lirası zam gelmiş. Yazıyla da yazmak gerekirse koskoca bin Türk Lirası zam…
Bu zam daha sezon tam anlamıyla başlamadan geldi. Sezon tam girsin nasıl olacak merak ediyoruz. Kömür satıcıları ile konuştuğumuzda artışı dolara bağlıyorlardı her zaman olduğu gibi. Ancak onların bu artışı dolara bağladıkları zamanda dolar stabil bir şekilde yerinde duruyordu. Şuan ki geldiğimiz noktada dolar kuru artışa geçmiş durumda. Hem de ne artış… Dolar yerinde sayarken doları bahane edip de fiyatı şok bir şekilde arttıranlar şimdi ne yapacaklar?
Mesela geçen sene 1400 lira iken kömürün tonu dolar yerinde sayarken dolar arttı diyerek 2400 lira yapan zihniyet dolar artmaya başlamışken nasıl bir zam daha yapacak acaba?
İnsanlar bu gidişle ucuz kömür arayışına girecekler. Herkes 25 kiloluk torbasına 55-60 lira veya tonuna 2 bin 400 lira vererek kömür alacak. Hele bir de asgari ücret düzeyinde geliri olanlar, nasıl alacaklar? Elbette ucuza yönelecekler…
Zaten her kış mevsiminde soba dumanları ve kömür kokuları bazı mahallelerde o kadar yoğun yaşanıyor ki o mahallelerde nefes bile almakta zorlanıyorsunuz. O mahallelerde yaşamasanız bile mutlaka işiniz icabı veya evinizin güzergahı oralardan geçtiği için bu kirliliği hissediyor ve yaşıyorsunuz.
Bunun sebebi de kalitesiz kömür oluyor. İnsanlar çevreye verdikleri zararı umursamadan ısınmaya devam ediyor. Ancak bu sene durum daha farklı insanlar bu fiyatlara kömür almakta çok zorlanacaklar.
Artan bir ürünün fiyatının çok fazla düştüğü görülmemiştir ekonomimizde ancak kömür fiyatlarında iyileştirme bekliyor vatandaş.
Aksi halde piyasayı kalitesiz kömürler kaplayacak ve o zaman varın siz düşünün çekeceğimiz çileyi…

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04