Ahmet DUMAN


Kanaat önderleri ile bir araya gelmek!

kanaat önderleri kanaatlerini değiştirmişler mi


CHP epeydir alanlarda görünmüyor. Partili Belediyelerin icraatları ile ilgili olarak ilgili kentlerde bazı miting benzeri toplantılar yapılıyor ama bir değerleme yapmak olanaklı değil. Alanların havası başka; belki de bizim kuşak o heyecanı özlemiş olmalıyız. Yanlış anlaşılmış olmak istemem doğal olarak siyasetin en yaşamsal ve kesinlikle yapılması gereken işlerinden biridir.

Tam da bu bağlamda hakkını teslim etmem gerekir: Kemal Bey işin kolayını bulmuş! Kim akıl ettiyse? Bu günlerde aklı fikri Kanaat Önderlerinde. Sık sık bu önderlerle toplantılar yapmakta.

Şimdi tam nereden çıktı bunlar diyeceksiniz, yeni değil. Hiçbir konuda esaslı bilinç ve görüş oluşturamamış toplumlarda bazı niteliklere sahip olan veya olduğu sanılan kişilerin öne çıkarak görüş ve bilinç oluşturma görevini üstlenmesiyle ortaya çıkmış bir kurum. Önceleri kurumsal bir nitelikleri yok. Ancak giderek artmakta ve siyasetçilerin özellikle bazı konularda yetersiz oldukları alanlarda önemle kullandıkları bir enstrüman.  

70 li yıllarda Türkiye bir sol fraksiyon çeşitliliğini ve biraz da başı boşluğunu yaşıyordu. Kimin neyi kim için nasıl yapacağını çok bilmediği tuhaf dönemlerdi. Küçücük ülkelerdeki Komünist Partilerin programları bile Türkiye’de ateşli taraftarlar ve savunucular buluyor ve bunlar da ortalığı toz dumana boğuyorlardı.  Açık söylemek gerekirse kimin ne söylediği çok da anlaşılmıyordu. İşte tam o sıralarda bir söylenti ortalığa yayılmıştı, güya askeri darbeyle sosyalizmi getirmeyi amaçlayan bir fraksiyon diyesiymişki: İşçi sınıfını bilinçlendirmeye çok da gerek yok, bir fabrika dolusu işçiyle uğraşacağınıza bir albay bilinçlendirin sosyalizmi daha çabuk getirirsiniz!

Kemal Bey o yıllarda bu işlerle ilgileniyor muydu? Bilmiyorum. Ama yöntem aynı! Bir bölge halkına bilinç taşımak yerine önderlikleri kendinden kaynaklı bir gurup insanı bir salona toplayıp kendinizi anlatırsanız konuyu çözersiniz. Daha geçen ay 25.08.2021 tarihli Birgün Gazetesinin haberine göre Ankara’da Keçiören’de bir mekanda Kanaat önderleriyle bir araya gelecekmiş. Haberin devamını ve sonucunu bulamadım ama başlangıcında Kemal Bey yaptığı basın toplantısında toplantıdan beklentilerini çok güzel anlatmış. Kısaca yukardaki anekdotu yinelemiş açık hava toplantılarına mahalle kahvelerinde toplantılara ne gerek var, bizim partilimiz zaten çantada keklik ama benim gözüm hayatında hiç CHP ye oy vermemiş hatta nefret etmiş kesimlerde bu kesimlerin önderlerini ikna ettim mi bitti bu iş!

O kadar kolay değil. Kemal bey yeni keşfediyor bu kanaat önderlerini ama sağ siyaset bu kurumu yıllar öncesinden, Turgut Bey zamanından beri kullanıyor. Çeşitli biçimlerde destekleniyorlar. Bu destekler sayesinde iyice güçlenip palazlandılar. Konu ABD kaynaklı. Amerikalılar özellikle düşünce sistematiği bozulmuş Afrika ve Asya ülkelerinde bu sistemi kullanıyor. Opinion Leader diyorlar ve aynen çevirisi de Kanaat Önderi…

Pekiii, sonuç itibariyle ne oldu? Yani ne sonuç aldı Kemal Bey? Kanaat önderleri CHP ile ilgili kanaatlerini değiştirdiler mi? Bundan böyle hilafet istemeyecekler mi? “Laiklik dinsizliktir” demeyecekler mi?

Bunlara dair herhangi bir açıklama yapıldı mı? Hayır. Yapılacak mı? Sanmıyorum!

Bana kalırsa Kemal Bey boşuna çabalıyor.

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00