PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Kendimizle daha iyi yaşamayı nasıl öğreniriz?


Yaşamın senin elinde, başkasına verme. Kendinizle her gün daha iyi yaşamak için bu altı adımı öğrenin ve uygulayın:

1. adım: Acıyı hissetmeye ve duygularınız için sorumluluk almaya istekli olun.

2. adım: Öğrenme amacına ilerleyin.

3. adım: Yanlış inançlarınız hakkında bilgi edinin. .

4. adım: Yüksek benliğinizle bir diyalog başlatın.

5. adım: Sevgiyle hareket edin.

6. adım: Eyleminizi değerlendirin ve gerektiğinde yeniden başlayın.

Karşılaştığımız günlük sorunlar, endişe, kargaşa ve umutsuzluk duygularına yol açabilir. Bir kişinin kendisiyle ilişkileri olduğu gibi kabul edilecek bir şey değil, ciddi bir deneyimdir. Hiç kimse bu konuda doğal bir yeteneğe sahip değildir. Sabır, hoşgörü, özgüven ve mutluluk sağlayan içsel özgürlüğe ulaşarak kendimizle ve başkalarıyla birlikte huzur bulabiliriz.

İçsel özgürlüğe giden yolda kişisel gelişim nasıl sağlanır?

Bireyler, toplumsal varlıklar olarak düşünülürse,  toplumsal farkındalık ya da toplumsal ilgi duygusu önemlidir. Hepimiz, kendimize özgü bir yaşam tarzına, davranışımızı etkileyen özgün bir yaşama sahibiz. Bu yaşam tarzını ilk çocukluğumuzda oluşturuyoruz. Çocukluk anılarımızı incelemek bilinçli benliğimizi keşfetmemizi sağlar. Yaşam tarzımız ilk çocukluk deneyimlerimize dayanarak bilinçsizce oluşturduğumuz yaşam görüşümüzü açıklar. Uzun vadeli hedeflerimiz yaşam tarzımızla ortaya çıkar. Kendimiz için en iyi olduğunu düşündüğümüz hedefleri yansıtır. Böylece yaptığımız her şeyden sorumlu olma özgürlüğüne sahip karar veren varlıklarız.

Kişisel gelişime zarar vereceği için bireyler arasında kişisel kıyaslamalar doğru değildir. İnsanların toplumsal eşitliğine inanırsak bireyler arasında kıyaslama yapmanın gereksiz olduğunu düşünürüz. Ancak kıyaslama objektif bilgi almak ve yetenekleri kıyaslamak için yapılırsa uygun görülebilir. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek doğru bir davranıştır. Böylece, içsel değerlerimizi geliştirmek olasıdır. Bireysel niteliklerimizi ve yeteneklerimizi geliştirmeye hedeflenmeliyiz.

Bir bireyin sahip olduğu etki kendisine olan inancına bağlıdır. Bu nedenle bir birey olarak kendimize inanmalıyız. Sadece var olduğunuz için değerli olduğunuzu düşünün. Tüm eylemlerimiz ve davranışlarımız için hatta kişiliğimiz ve özelliklerimiz için bile sorumluyuz. Ortaya çıkan durumlarda, esnek, uyumlu ve duyarlı olmak kişisel gelişimin en önemli özelliklerinden biridir. Bu nedenle toplumsal bilincimizi de geliştirmeliyiz. Toplumsal bilinç, kişisel gelişimimizin durumunu değerlendirmek için önemli bir ölçüttür. Toplumsal bilinç “normalliğin” ölçüsüdür. Unutmayalım ki uyumlu toplumsal ilişkiler toplumsal bilince dayalıdır. Toplumsal bilinç, işbirliğini gerektirir ve hoşgörüyü arttırır. Herkes yaşadığı bu hayatta hayatın bir izini taşır.

Yazımızı ABD li yazar Marianne Williamson (1952-) un sözleriyle tamamlayacağım: “Geçmişi orada yaşayarak iyileştirmeyiz. Şimdiyi yaşayarak geçmişi iyileştiriyoruz.”

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00