Serdar Erkan


MERSİN MİTİNGİ VE SARAYIN BAHÇESİ

CHP’nin 4 Aralık Mersin “Milletin Sesi Mitingi “ beklendiği gibi en kalabalık miting oldu.


 

Miting alanı olarak, AKP’nin birkaç ay önce miting yaptığı Cumhuriyet alanında, CHP mitingine izin verilmedi.

Miting alanı olarak yine geçmişte Mersin’de “Milli ve Yerel Bayramlarda, Milli Maçlarda, devlet halk buluşmasının önemli mekanlarından biri olan” ve efsane valinin adını taşıyan eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yanındaki boş alanda yapıldı.

CHP yetkililerine göre 100 bin civarında kişinin katıldığı ifade edilen mitingde bir çok ilk yaşandı.

YAŞANAN İLKLER

CHP’nin gelecek seçimlerin ilk parti mitingiydi.

İlk defa Milletin gerçek temsilcileri miting sahnesinde, parti Genel Başkanından önce yer aldı.

İlk defa bir seçim mitinginde bir çok muhalif partinin temsilcisi ve tabanı (millet) bir partinin seçim mitinginde buluştu.

Mersin’de ilk defa bir miting ‘Sarayın (Millet) Bahçesi’nin yanında yapıldı.

İlk defa miting sahnesinin bulunduğu büyük koridor alanında yer bulunmadığı ve sahnenin görünmediği için yüzlerce insanda miting alanından geri döndü veya Müftü(Efrenk) deresinin kenarlarındaki yeşil alanlarda oturarak izlemek zorunda kaldı.

İlk defa bir parti lideri Mersin’in plakası sayısı olan 33 dakika kadar çok kısa bir miting konuşması yaptı.

KILIÇDAROĞLU KONUŞMASINDA DUYGULARA DEĞİL AKLA HİTAP ETTİ

Mitingden ayrılırken bir arkadaşım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşmanın kısalığına ve heyecan yüklü olmamasına ve kitlelerin coşkusundaki düşüklüğe dikkat çekti! 33 dakikalık kısa konuşma dinleyicileri de çok fazla coşturan bir konuşma değildi.

Popülist, ajite eden, kutuplaştırıcı olmayan kısa ve ekonomi ağırlıklı, doğrudan hayatın içindeki sorunlara odaklı bir konuşmaydı.

Bu konuşma bence CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bilinçli bir tercihi idi.

Çünkü, uzun soluklu bir seçim maratonunun ilk seçim mitingi olması nedeniyle, gerek seçim öncesi, gerek sırasında, gerekse sonrasında iktidarın işaret ettiği ve gözlediği gibi sokağın ateşini yükseltecek, olumsuz bir olay, bir provakasyon, bir taşkınlık olmaması ve mitingin görkemine leke düşmemesi gerekiyordu.

Coşkunun ve seçim heyecanının yüksek olduğu mitingleri, sonuncusu İstanbul veya Ankara’da bitecek ve sokağın nabzını da tutarak çok daha büyük ölçekli mitingler için planlanıyor olabilir.

Bu nedenle Mersin mitinginde kitlelerin “Tayyip istifa” sloganını için bile, CHP liderinin sandığı işaret etmesi önemliydi.

Kitlelerin duygularına hitap eden, popülist bir konuşma yapıp onları ajite eden, kutuplaştırıcı popülist bir söylem, bir tavır, bir eylem veya bir sloganın atılmaması, bu tarihi mitingin sükunetle başlayıp sükunetle bitmesi için olumlu bir etki yaptığını düşünüyorum.

Konuşmasının sonunda ceketini çıkarıp, gömlek kolunu kıvırması da bu uzun maratonun ilk adımında olduğunun göstergesi oldu.

NEDEN MİLLET BAHÇESİ DEĞİL DE ‘SARAYIN BAHÇESİ’?

Çünkü, miting alanının üstten çekilmiş bir fotoğrafı, bu yönüyle değerlendirmeme neden oldu. Mitinge katılan hıncahınç kalabalığın, bahçenin de izin alındığının daha önce duyurulmasına rağmen, çok sıkı polis kontrolünde içeri alınmadı. Böylelikle gerçek kalabalığın görülmesinin önü kesildi. etrafı ‘demir parmaklıklarla çevrili olan ‘Millet Bahçesi’ne milletin alınmaması çok önemli bir olaydır.

Müftü deresinin derenin kenarındaki yüzyıllık doğal ağaçları, yerel yönetimlerin, belediye meclisinin ve Mersinlilerin haberi olmadan, korona günlerini fırsat bilip bir gün aniden kesilmesini Mersinliler unutmadı.

Ayrıca , bahçe yapılan alan, halen Mersin’de yaşayanların yüzde 80’inin anılarında, milli bayramlarda, Mersin idman Yurdu ile özdeşleşen Lİg maçlarında ve milli maçlardaki , bir çok genç ve çocuğun ilk defa geldiği , farklı kıyafetlerle ve ailesi ile gelerek heyecanla bayram kutladığı yerdi. Kent belleğinde erken Cumhuriyet mimarisinde önemli bir yeri olan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun dozer ve kepçelerle içlerini sızlatan yıkım tablosunun acısını da Mersinliler henüz unutmadı!

Mersinliler, yeni yapılan bahçeyi bu nedenlerle sahiplenemediler. Bu nedenle kentle bütünleşemedi.

Bu nedenle, ‘mitinge davet ve yer anonsu’ Mersin sokaklarında defalarca yapılırken, efsane Cumhuriyet Valisi rahmetli vali Tevfik Sırrı Gür’ün, devlete yük olmadan tamamen Mersinlilerin bağış ve imecesi ile yapılan ‘yıkılan stadyumun adının verildiği eski stadyumun yanı olarak anonslar defalarca Mersin sokaklarında yapıldı.

Bilbordlarda yazıldı. Hiçbir anonsta veya bilboard’da ‘miting yeri’ olarak ‘Mersin Millet Bahçesi Yanı’ olarak ifade edilmedi.

Açıldığı günden beri, etrafı ‘saray bahçelerini çevreleyen demir korkuluklara benzeyen yüksek demir parmaklılarla çevrili’ bu yere halk kapısından içeri girmeye cesaret edemiyor!

Bu parka, bir bahçeye girer gibi, kendini rahat hissetmediği için ‘gezilip çıkılan ve işlevsel olmayıp, milletten kopmuş boş duran bir mekan’ halinde duruyor! Sonuç olarak onbinlerin olduğu Millet bir tarafta , Milletin giremediği ‘Sarayın Bahçesi’ bomboş olarak bir tarafta. Fotoğraf herşeyi anlatmıyor mu?

5.12.2021

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05