Salih KOÇ


NOKTALAMA İŞARETLERİ


Nokta, soru işareti ve ünlem son zamanlarda kimseciklerin pek uğramadığı matbaacılar sitesinin yanındaki kafede oturuyorlardı. Aralarında sohbet ederken çayları da gelmişti. Çayları servis eden garson: ‘’Ben ilkokula gittiğim yıllarda öğretmen noktalama işaretleri kalabalık bir aile gibidir derdi. Diğerleri niye yok! Aranızda bir sorun mu var?’’  diye şakacıktan takıldı. Heyecandan yerinde duramayan ünlem: 
‘’Sahi arkadaşlar garson haklı. Diğer arkadaşları da çağıralım. Bir yerde oturup dertleşelim’’ dedi. Söze giren nokta:
 ‘’Arkadaşlar iyi güzel de toplanmadan önce bir karara varmalıyız.’’ Diğer ikisi: 
‘’Nasıl yani?’’ dediler. Nokta kaldığı yerden sözlerine devam ederek: 
‘’Biriniz sorgu hâkimi gibi herkese soru sorarsa, diğeriniz de heyecandan yerinde duramaz, sevincinde taklalar atarsa arkadaşlara saygısızlık etmiş gibi oluruz. Benden hatırlatması’’ dedi. Ünlem ve soru işareti bir ağızdan ‘’Ama bunlar bizim özelliklerimiz’’ deyiverdiler… İnisiyatifi ele alan nokta:
‘’O zaman haftaya aynı günde, aynı saatte ve aynı yerde buluşalım. Herkes komşusuna da haber versin’’ dedi. Yerinde duramayan ünlem:
‘’Aynı günde, aynı saatte ve aynı yerde’’ diye tekrarladı. 
*
Sayılı gün çabuk geçti. Bir hafta sonra nokta buluşma yerine erkenden geldi. Soru işareti, ünlem, iki nokta, üç nokta, noktalı virgül, kesme işareti, tire, tırnak işareti de sonradan gelerek yerlerine oturdular. Müşterilerinin geldiğine sevinen garson hemen çaylarını getirdi. Herkes çayını aldı ama garsonun tepsisinde fazladan bir çay kaldı. Garson:
‘’Bir kişi eksik galiba’’ dedi. Bu duruma soru işareti çok bozuldu.
‘’Hey! Burada soruları ben sorarım!’’ dedi. Zaten hep ayakta duran ünlem işareti:
‘’Heyecanımı bağışlayın, üzülerek belirtmeliyim ki, sevincimden virgül kardeşe haber vermeyi unutmuşum. Hepinizden özür dilerim!’’ dedi. Bu duruma biraz üzülseler de yapılacak bir şey yoktu. Noktalama işaretlerinin en sakini olarak bilinen nokta çayına bir şeker atıp karıştırdı. Sonra sakin bir ses tonuyla:
‘’Arkadaşlar, biz bir aileyiz. Bu toplantımızda virgül kardeşimizin de  aramızda bulunmayışı büyük bir eksikliktir. Kendisi ufak tefek gibi görünse de virgülsüz Türkçe çok anlamsız olur’’ dedi.  Bu söz üzerine ünlem:
‘’Biliyorum kabahat benim ama virgülsüz de yapabiliriz diye düşünüyorum’’ diye söyleyince söze giren noktalı virgül:
‘’Hiç öyle bana bakmayın! Evet bende de bir tane virgül var ama ikimizin de görevi farklı. Örneğin: ‘’Oku da adam ol baban gibi eşek olma’’ cümlesinde virgülü doğru yere koymazsak çok sevdiğimiz babamızı ‘’eşek’’ yaparız’’ dedi. Bunun üzerine herkes birbirine bakarak ‘’Yaaa hiç bilmiyorduk’’ dediler. Yine ortamı toparlamak, ünlemi teselli etmek noktaya düştü. 
‘’Arkadaşlar haftaya aynı günde, aynı saatte ve aynı yerde toplanıyoruz. Bu sefer tam kadro burada olmalıyız. Hazır aklıma gelmiş iken söyleyeyim; bu seferki çaylar benden ama o günkü çaylar da ünlem arkadaşımızdan olacak’’ diyerek sözünü bitirdi… 
Ünlemin biraz yüzü kızarsa da çay paralarını ödemeye çoktan razıydı…

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22