Yılmaz AYDOĞAN / BÖYLE GİTMEZ!

Tarih: 10.07.2017 10:59

ÖZALP´TE YİRMİ AY

Facebook Twitter Linked-in

1989 yılı Özalp´inde, yaz aylarında, koyun sütlerinin işlendiği gezici peynirhanelerle, Emek ve Dönerdere Köy Kalkınma Kooperatiflerine ait iki adet mandıra dışında, hiçbir sanayi kuruluşu yoktu. 

 Saray henüz ayrı ilçe değildi. Sınır ilçesi olması sebebiyle ticari anlamda bir çıkmaz sokak olan ilçede ticaretin geliştirilmesi, ancak İran´la yapılacak işbirliği ile mümkündü. 

İlçe kaymakamı bir yandan terörle mücadele edip halkın Devletine bağlılığına katkı sunacak, örgüte boyun eğmemesi yolunda halka güven verecek; bir yandan yol, su, elektrik gibi alt yapının geliştirilmesine çalışacak; eğitim ve sağlık kurumları ile dini kurumları fonksiyonel hale getirip milli politikaların uygulanmasını sağlayacak; öte yandan gelir getirici projelerle halkın gelir düzeyinin iyileştirilmesine destek olacak, yol gösterecekti. 

Üstelik bu işler için ilçe düzeyinde bir bütçesi yoktu! Kaymakam vergi salamayacağına göre, bir yandan da para kazanacaktı! 

Nitekim, ilçeye tahsis edilen yakacak kömür, tutuşturucu odun ve şeker satışlarından elde edilen ?komisyonlar?; düzenlenen ?eşya piyangosu? gelirleri; kaçak hayvanların ?yed-i eminlik hizmeti? gelirleri ve Sınır Ticaret Alanı ?işletme? gelirleri ile müteahhitlerin karlı bulmadıkları için ihalesine yanaşmadıkları inşaatların taşeronluğundan gelirler elde edilmiştir. 

Kaymakam, bir toplum kalkınmacısı olmak ve teslim aldığı ?sosyal sermaye?nin düzeyini yükseltmekten de sorumludur. 

Bunu yaparken:

a)    Bireylerin kendi öz güçlerini keşfetmesi ve ona dayanması;

b)    Toplum dinamiklerinin harekete geçirilmesi, gelirlerinin artması;

c)    Eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşım oranının yükselmesi;

d)    Kadın ve çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi;

e)  Örgütlü davranış bilincinin ve örgütsel faaliyetlerin artmasını da sağlamak, durumundadır. 

Yerel dinamiklerin harekete geçirilerek halk-devlet dayanışmasının hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Kaymakamlıkça geliştirilen projelere sürdürülebilir kalkınma ruhunu yansıtabilecek ve aynı bölgede yaşamakta olan kişilerin katılması, hem projelerin sürdürülebilirliğini sağlar, hem de projelerin başarısını arttırır. 

Kapsayıcı katılıma dayanan, hesap verebilir, şeffaf ve etkin bir yönetişim kalkınmanın sağlanmasında kilit öneme sahiptir. Bu kapsamda toplumdaki grupların yerel düzeydeki karar alma mekanizmalarına ve karar süreçlerine katılımına fırsat vermek ve teşvik etmek çok önemlidir. 

Temel uğraş alanı bitkisel ve hayvansal tarım olan halkın çiftçi gelirlerini arttırıcı hedefler belirlenmesi ve alternatif gelir alanlarının araştırılıp belirlenmesi de önem arz etmektedir. 

İşbirliğinin geliştirilmesine yönelik sivil toplum örgütlerinin kuruluş ve faaliyetlerinin desteklenmesi, ilçenin sorunlarına yönelik ortak proje ve etkinlikler geliştirilmesini teşvik edecektir. Bu durum sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin, ortaklık ve dayanışma kültürünün gelişimi yanında yerel ve bölgesel sorunların çözümünde sahiplenmeyi de arttırır. 

İlçede geçen ilk üç ayın sonunda ilçenin öncelikli konularını belirlemiş; hatta bazı alanlarda fiilen çalışmaları başlatmıştım. İlçenin rutin işleri yürürken aşağıdaki konularda da özel çalışma grupları oluşturmak gerekliliği ortaya çıkmıştı: 

a)    Köyler Hizmet Birliği´nin ve Birlik yönetiminde köy muhtarlarının aktif hale getirilmesi;

b)    Muhtarlar Derneği çalışmalarının desteklenmesi,

c)    İlçede bir Gençlik ve Spor Kulübü Derneği kurulmasına önderlik edilmesi,

d)    İlçede bir Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi kurulmasına önderlik edilmesi,

e)    İlçede bir Memurlar Tüketim Kooperatifi kurulmasına önderlik edilmesi. 

Özalp´teki toplam yirmi aylık görev dönemimde yukarıda yazılı bütün konularda çalışma yapıldı ve hedeflere ulaşıldı. 

Bunlara ek olarak:

a)  Okullar arası yarışmalar, gençlik konserleri gibi kültürel etkinlikler planlandı ve uygulandı.

b)  İlçe düzeyinde toplu sünnet programı planlandı ve uygulandı.

c)  Eşya piyangosu yoluyla ilçeye modern bir ambulans kazandırıldı.

d)  Çevre temizliği işleri için bir adet traktör, trayler ve 2 adet pülvarizatör satın alındı.

e)  Bazı köylerde arsa üretimi çalışmaları yapıldı.

f)   Sınırdan canlı hayvan kaçakçılığı önlendi.

g)  Ayrıca bir köyde sulama bendi, bir köyde köy yolu menfezi yapıldı; bir köyde boğa barınağı hayata geçirildi.

 

Sevgi ile kalınız.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —