KONUK YAZAR


Prof. Dr. Süleyman Bozdemir’in Ardından... 


Prof. Dr. Yüksel Ufuktepe
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi

 


17 Mart 1945 yılında Mersin’in Gülnar ilçesinin Eski Yörük Köyünde doğan Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, 28 Haziran 2022 günü bir kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. Kendisine Allah’tan rahmet eşi Nurten Hanım, oğulları ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.


Sayın hocam Prof. Dr. Süleyman Bozdemir’le ilk kez 1982 yılı aralık ayında tanıştım. Aradan geçen 30 yıllık süre içinde birlikte güzel anıları geride bıraktık.1990 yılına kadar doktora tez danışmanım, daha sonra meslektaşım olarak Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik bölümdeuzun yıllar birlikte çalıştık. Hocam, iş hayatı boyunca başarılı çalışmalarıyla bizlere her zaman örnek oldu. Bozdemir hocamızın öğrencisi olmanın, onunla birlikte çalışmanın gururunu her zaman yaşadım. Hem eski bir öğrencisi hem de bir meslektaşı olarak kendisini saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyorum, mekânı cennet olsun.
Hocamın özgeçmişi; 1945 yılında, bir Yörük kıl çadırında başlar. Önce Antalya “Aksu İlk Öğretmen okulu” daha sonra başarılı öğrencilerin gönderildiği, Ankara Yüksek Öğretmen Okulu ile devam eder. Bir yıl Yüksek Öğretmen Okulu hazırlık sınıfında okuduktan sonra, lise olgunluk sınavını başarıyla geçerek,1963 yılında sınavla Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik-Matematik bölümüne girer. Bu önce Ankara’ya, ardından Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile Londra’ya kadar uzanan, zorlu bir yaşam mücadelesi ve onurlu bir başarı öyküsüdür.
Mustafa Kemal Atatürk, “Arkadaşlar, gidip Toros dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet bizi asla yenemez” demiştir. Büyük önderin deyimiyle Yörükler Türk milletinin çalışkan ve üretken evlatlarıdır. Sayın Prof. Dr. Süleyman Bozdemir hocam da bunun canlı bir kanıtıydı.Yoksulluğa, imkânsızlıklara ve zor hayat koşullarına rağmen, yatılı öğretmen okulu sınavını kazanarak çocuk yaşta ilk başarısını elde etmişti. Üstün zekâsı, gayreti ve çalışkanlığı ile üniversiteye adım atmış ve bunu Fizik alanında yurt dışı doktora bursu kazanarak İngiltere’de sürdürmüştü. Dikkat edilirse hiçbir olanak kendisine altın tepside sunulmamış, her yeni aşama için mutlaka bir sınavı kazanması, yani yarışması ve yarışı bir adım önde bitirmesi gerekmiştir.Köy enstitülülerinin yoksul köy çocukları için çok önemli işlevleri olduğunu hep vurgulardı. Devletin kendisine sağladığı imkanları hep minnetle anardı. Her zaman bunun bilinciyle çalışırdı. Ne zaman gereksiz yanan bir lamba görse hemen söndürürdü, “bunda tüyü bitmemiş yetimin hakkı var” diyerek bizi uyarırdı.Eğitimde çağdaşlığı, kadın erkek eşitliğini savunan tam bir Cumhuriyet ve Atatürk sevdalısıydı. “Türk gençlerininçağdaş, özgür, katılımcı, yaratıcı ve yenilikçi düşünce yapıları ile ülke geleceğinin gerçekleşeceğini savunurdu”. Türk gençlerinin çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkma ülküsünü en üst düzeyde gerçekleştireceklerine olan inancını hep ifade ederdi.
Sınırsız insan sevgisinin yanı sıra Atatürk sevgisi de hocamın en önemli özelliklerinden birisiydi. Bu sevginin ortak paydamız olması gerektiğini her fırsatta belirtirdi.Her alandaki gelişmenin temelinde insan gücünün önemini vurgulardı, başarının birlik, hoşgörü ve sevgi üçgeninde gerçekleşebileceğini her daim öğütlerdi. Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, pozitif enerjiyle dolu, barışçıl tavırları ile çok özel bir kişiliğe sahipti. Yoğun madde fiziğinde yürüttüğü kuramsal çalışmaların yanında, fen ve fizik eğitimi, fiziğin metodolojisi ve felsefesi, ayrıca fizikte kavram yanılgılarının azaltılması amacıyla hem lise hem de Üniversite düzeyinde pek çok çalışma yürüttü. Birlikte Fizik bölümü öğrencileri için yazdığımız “Elektromanyetik Teori” ders kitabının genişletilmiş ikinci basımını yapmayı çok arzu etmemize rağmen gerçekleştiremedik.
İngiltere’de tamamladığı doktorasının ardından, genç bir Doktor asistan olarak göreve başladığı Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünün kurucu öğretim üyelerinden birisi olarak bölüme önemli katkılar sağladı. Hocamın Fizik Bölümüne yaptığı hizmetleri unutmamız mümkün değildir. 
1978 yılı Ekim ayında, henüz kuruluş aşamasında olan Çukurova Üniversitesi Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümünde Dr. Asistan olarak çalışmaya başladı. Yeni kurulmakta olan, o zamanki ismiyle “Fizik ve Uzay Bilimleri Bölümünün” gelişmesine büyük katkılarda bulundu.  1982 Yılında aynı bölümde Yardımcı Doçent oldu. Bir öğretim üyesi olarak bölümün kuruluş ve gelişiminde, eğitim öğretim programlarının oluşmasında, Lisans, Yüksek lisans ve Doktora düzeyinde dersler vererek emekli olduğu 17 Mart 2012 tarihine kadar büyük hizmetleri oldu. Fizik bölümü öğretim üyelerinin tamamına yakınının yetişmesinde yaptığı katkıları burada minnetle anmak isterim. 1984 yılında Ç.Ü Fizik bölümüne doçent olarak atandı. 1986-1989 arasında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesine bağlı, Hatay Eğitim Yüksek Okulunda, Müdür olarak görev yaptı. 1990 yılında, Ç.Ü. Fen-Ed. Fak. Fizik bölümüne Profesör olarak atandı. Aynı yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi Fizik Bölümünde ders vermek üzere görevlendirildi ve burada 2 yıl çalıştıktan sonra, 1992 yılında tekrar Ç.Ü.Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik bölümüne döndü. 1994-1996 yılları arasında Ç.Ü.Fen-Edebiyat Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği yaptı. 1996-2002 yılları arasında Niğde Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Niğde Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı olarak çalıştı. Hem yeni kurulan fizik bölümünün hem de N.Ü Fen-Edebiyat Fakültesinin kuruluşuna önemli katkılarda bulundu. Niğde Üniversitesinde görev yaptığı süre içerisinde fizik bölümünü öğretime açtı. 2002 Yılı güz döneminden itibaren tekrar, Ç.Ü. Fen Ed. Fak. Fizik Bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştı. Yüzlerce Lisans öğrencisi ve birçok Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi yetiştiren hocamızın basılmış 1 ders kitabı, 1 öz yaşam kitabı ile ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmış 70’den fazla makalesi mevcuttur. Basılmış ders notları, yerli ve yabancı kitaplarda yazdığı bölümler, ulusal ve uluslararası fizik kongrelerinde ve sempozyumlarda sunduğu bilimsel bildirileri, çok sayıda yayınlanmış, değişik konuları kapsayan popüler makaleleri, verdiği konferansları ve yaptığı projeleri de dikkate alınırsa 130 civarında yayını bulunmaktadır.
Bilimsel alanda kuramsal yoğun madde fiziğinin dielektrik konusuyla ilgili olarak, dielektrik duruma ve mekanizmaları, nükleer manyetik rezonansta durulma mekanizmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili olarak, güneş havuzlarında enerji depolanması üzerine kuramsal ve deneysel çalışmalar yaptı. Çalışmaları birçok ulusal ve uluslararası dergi ve kitaplarda yayınlandı. Dielektrik ve güneş havuzlarının matematiksel modellenmesiyle ilgili yayınlarına pek çok atıflar yapıldı ve bu çalışmaları yeni araştırmalara ışık tuttu. 
Prof.Dr Süleyman Bozdemir, bilimsel çalışmaların yanı sıra fizik eğitimi, fizik felsefesi ve metodolojisi, fiziğin temel kavramları, fizikte kavram yanılgıları, Atatürkçü çağdaş eğitim ilkeleri, Köy Enstitüleri ve Yüksek Öğretmen Okulu olmak üzere birçok konuda popüler makaleler yazdı. Bu makaleler; Tübitak Bilim Teknik, Cumhuriyet Bilim  Teknik,Türk fizik Derneği yayını Çağdaş Fizik Dergisi, Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Derneğinin çıkardığı Yeniden İmece dergisi, Bilim ve Ütopya Dergisi,Türk Fizik vakfı-fizik dergisi,Niğde Hamle gazetesi,Cumhuriyet gazetesi,Silahlı kuvvetler dergisi,Genel Kurmay askeri tarih ve stratejik etüt başkanlığı yayınları, Atatürk Kültür  Merkezi yayınları, Kemalist öğreti gazetesi, Adana aykırı sanat dergisi gibi seçkin yayın organlarında ve birçok internet ortamında yayınlandı. Atatürkçülük,fen eğitimi,kültürel ve bilimsel konularda halka açık birçok konferanslar verdi
Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, birçok derneklerin kuruluşunda ve yönetim kurullarında görev yaptı. Bunlardan bazıları; Adana Atatürkçü düşünce derneği, Düziçi Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği ve Niğde Rotary Kulübü’dür. Niğde Rotary kulübünün ikinci dönem başkanlığını yaptı. Ayrıca Türk Fizik Derneğinin, Yüksek Öğretmen Okulları Derneğinin, Uluslararası Dielektrik Derneğinin asli üyesiydi. Prof. Dr. Süleyman Bozdemir’in yaşam felsefesine baktığımızda; tüm yaşamını bilimin yolunda yürüyerek, ülkemizde bilimin gelişmesine, aydınlanmanın önünün açılması için çağdaş genç kuşakların Atatürk’ün gösterdiği eğitim ilkeleri ışığında yetiştirilmelerine harcadığı görülür. Prof. Bozdemir Cumhuriyet dönemi eğitim tarihinin kırk yıla varan bir dönemini yaşayarak görmüş ve değerli hizmetler vermiş, nice parlak öğrenciler yetiştirmiş, bir öğretmen ve öğretim üyesi olarak kalıcı eserleriyle hepimize örnek bir model oldu.
Sonuç olarak, Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, akademik liyakati her zaman kişisel menfaatlerinin önüne koymuş, Fizik ve Fizik Eğitimi alanında katkı yapmış, cömert, merhametli, affedici, yardımsever, yurtsever ve Atatürkçü bir hocaydı. Kendisinden hem ahlaken hem de bilimsel olarak çok şeyler öğrendik. Ruhu şad olsun.

 


 

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05