Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


SONSUZA DEK


Ordu yok, demişler, Kurulur, demiş. Para yok, demişler, Bulunur, diye cevaplamış. 

Düşman çok, demişler, Yenilir, sözü yüreğinden dökülüvermiş. 

Kırık kaburgasıyla cephede savaş yönetmiş.

Kurtuluşa inanmış, tüm milleti buna inandırmış. Umut etmekle kalmayıp bağımsızlık mucizesini yaşatmış.

Savaş yorgunu, yokluk, yoksunluk, borç içindeki ülkeyi ayakları üzerinde durur hale getirmeyi başarmış.

Okur-yazar oranının dahi son derece düşük olduğu bir dönemde,

Gençliğinden beri düşündüğü üzere demokratik, ekonomik, hukuksal, toplumsal alanlarda düzenlemeler yaparak bilim, eğitim, sanat, kültür, sanayi, tarım gibi konuları öncelikli hale getirmiş.

Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere insanı ön planda tutacak yönetmeliklere imza atmış. Eğer bir gün düşüncelerim bilimle çelişirse bilimi seçin, diyecek kadar aklın yolunda ilermiş.

Sinan Meydan’ın Akl-ı Kemal kitabından derlenenlere göre:

Ülkesi ve milleti için yaşadığı zorlu hayat koşullarından dolayı bir türlü vaktinde öğrenemediği yüzmeyi, eğitimini alarak sırf çocuklara rol model olsun diye ileriki yaşlarında öğrenmiş.

Bir sokak köpeği olan Fox’u sahiplenmek için o zamanlar çok büyük bir para olan bir meblağ ödemiş. Ama aynı zamanda askerlikten istifa ettiğinde üzerine giyecek sivil kıyafeti olmadığı halde bir fotoğraf çekimi için giyeceği ceketi emanet alacak kadar da maddiyata değer vermemiş. Çok sevdiği kanaryası değerli bir Çin vazosunun içine girip çıkamayınca onun hayatını kurtarmak için vazoyu kırdırmakta sakınca görmemiş.

Ömrü cephelerde geçmesine rağmen sürekli okumuş, araştırmış, incelemiş. Kütüphanesinde sadece okurken not aldığı, işaret koyduğu binlerce kitap varmış. Bir tek sözcüğün bile kökenini bulduğunda heyecanlanmış.

Savaş devam ederken Ağaç Koruma Cemiyeti’ni ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni kurdurmuş.

Daha dünyada konusu geçmiyorken Bir gün insanlar tayyaresiz de göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de Ay’dan bize haber yollayacak, öngörüsünde bulunmuş ve adı anılmıyorken biyoyakıtı hayata geçirmiş, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki traktörlerde kullandırmış.

Sağlıklı bir ülke için tohum ıslah merkezleri kurdurmuş, içinde hayvan mezarlığı bile olan modern köyler tasarlamış, uzay ve havacılık projesi geliştirmiş, petrol endüstrisinin kirine bulaşmayalım diye Atatürk Orman Çiftliği’ne enerji bitkisi ektirmiş.

Ne çok şeydir aslında ama en çok:

Umuttur Atatürk. Vatandır, millettir, bayraktır, bağımsızlıktır, inanmaktır, aydınlıktır, yükselmektir, ileri gitmektir, ülküdür, ilkedir, çağdaşlıktır, sevgidir, saygıdır, vefadır. Sonsuzluktur. Türkiye’dir.

Beni anlamak demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir, benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir, diyebilen, yaşamını bu ülkeye, milletine adayan, düşüncede, ruhta, ilkede, açtığı yolda ve ortak ülküde birleştiren bir dünya lideridir Atatürk.

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51