Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


“SÜSLÜ KADINLAR”

Kadın sokağa çıkarsa dünya değişir... ne kadar çok olursak o kadar görünür oluruz...  Her zaman söylüyorum elele verirsek daha güzeliz daha güçlüyüz !


 

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Süslü kadınlar bisiklet turu" 25 ülke ve 150 şehirde yapıldı. Kadınların bisiklet kullanmasıyla ilgili farkındalık yaratmayı hedefleyen gruplar, şık elbiseleri ve topuklu ayakkabılarıyla pedal çevirdi.

2013 yılında, İzmirde bir Facebook etkinliği olarak Dünya Otomobilsiz Kentler Gününe ilgi toplamak amacıyla, tarih öğretmeni, Sema Gür tarafından başlatılmıştır. 2013 yılında ilk tura 300 kadın destek vermiştir.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bisiklete herkesin binebildiğini, hatta çok güzel bindiğini, o da yetmezmiş gibi süslü püslü bindiğini göstermek için her yıl Dünya Otomobilsiz Kentler Gününde onlarca şehirde binlerce katılımcı ile gerçekleşmektedir.

Kadının görünür olması, kamusal alanda hak talep edebilmesinin anahtarıdır. Bisiklete binmek, kadınların toplumda görünür hale gelmesi ve özellikle şehirle etkileşime girmesinin mükemmel bir yoludur. 
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bisiklet sürmenin özgürleştirdiğini hatırlamak, şehirlerde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek ve belediye başkanlarından güvenli bisikletli ulaşım altyapısı istemek için bir fırsattır.

OSMANİYE ili KADİRLİ ilçesinde 2017 yılından itibaren, Süslü Kadınlar Bisiklet Turunu, çok sevdiğim, bu alanda başarılı olduğuna inandığım arkadaşım Cemile YAKICI Hanım üstlenmiştir.
Kendisini kutluyor, başarılar diliyorum. Sadece geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle ara verilen turumuzu bu yıl az da olsa coşkuyla kutladık.
Cemile hanım hem bana hem de Kadınlar Meclisi üyelerimin çoğuna bisiklet kullanma konusunda yardımcı olmuştur. 
Birlikte çok güzel ve zevkli vakitler geçirdik .Bisiklet kullanmanın keyfine ulaştık.
Aslında çok zevkli ama dikkatli kullanılmazsa çok kötü sonuçlar doğurabilecek bir ulaşım aracı. 
Özellikle çocuklar araçların bulunduğu yerlerde asla bisiklet kullanmamalı. Hatta mahalle içlerinde bile yaşanan ( nadiren ölümlü ) kazalar oluyor. 
İşte bu yüzden bisiklet sürebilmek için ayrı bir yol gerekiyor.

Düşünün egzoz kokusu olmadan, başka bir maliyet istemeden, sadece pedallayarak yolculuk yapıyor, bunu yaparken harcadığınız kaloriyle sağlıklı kalıyorsunuz. Aldığınız keyif de cabası. 

19 Eylül’de KADİRLİ Kabasakal Parkında Atatürk Heykeli önünde pek çok Kadın buluştuk ve Süslü Kadınlar bisiklet turu için bisikletlerimizle şehrimizde turladık. Biraz müzik dinledik, oynadık, biraz da bisiklet kullandık. 

2022 yılı süslü kadınlar bisiklet turunda tekrar görüşebilmek dileğiyle, organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler .
Dileğim Kadınların kendini her alanda geliştirmesi, daha çok görünür olmasıdır. Ne kadar çok kadın o kadar güzel görüntü. Manevi gücümüzün farkına varmalıyız hanımlar. Hayat birlikte güzel, paylaştıkça güzel.

19 Eylül Gaziler Günü
GAZİ 
- Müslümanlıkta düşmanla savaşan veya savaş yapmış kimse
- Olağanüstü yararlıklar göstererek düşmanı yenen komutanlara devlet tarafından verilen onur unvanı
- Savaştan sağ olarak dönen kimse

13 Eylül 1921′ de  kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile  Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla  Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:
“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle  muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine  müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya  bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir.

19 Eylül, “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2003 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.

Bu vesileyle tüm gazilerimizi saygıyla selamlıyorum, yaşayanlara sağlıklı ömürler, hayatını kaybedenlere de Allah’tan rahmet diliyorum.

Faydalandığım kaynak: Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Merkezi İnternet Sitesi 

Herkes kalbinin ekmeğini yermiş. Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sağlıkla kalın mutlu kalın. Yaşadığınız her anın keyfine varın çünkü bu hayatın tekrarı yok.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04