Av.Cemil DENLİ


TARİHİN EN BÜYÜK ADAMI :ATATÜRK


Yaşamını Türk Ulusunu uygar insanlık aleminde layık olduğu yüksek mevkideki yerini alması ülküsüne adamış, kazandığı büyük askeri zaferler ve gerçekleştirdiği olağanüstü devrimlerle  Türk Ulusu´nu uygar uluslar topluluğunun saygın bir üyesi yapmış olan Büyük asker, eşsiz devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü yitirişimizin 95.yıldönümünde, O´nu  sonsuz minnet ve bağlılık duyguları ile anıyor, manevi huzurunda saygı ve tazimle eğiliyorum.

Atatürk´ün büyüklüğünü kavrayabilmek için, yalnız insana mahsus özellikler olan  akıl  (düşünceyle hüküm vermek ve hareket etmek yetkisi, Us, Raison), vicdan (kişinin kendi niyet ve eylemlerini ahlak bakımından yargılaması, aynı zamanda doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü tanıma duygusu, Conscience) ve iz´an (anlama yeteneği, feraset) sahibi olmanın yanında tarih bilmek, yurt sevgisi ve ulusal bilinçle donanmış olmak gerekir. O´nu tarih kitaplarından çıkaran takiyecilerin son günlerdeki Atatürk´e bağlılık gösterileri ve övgülü sözleri  sahtekarlıktan başka bir şey değildir. 

Atatürk´ün büyük askeri dehasını, büyük devlet adamlığını ve devrimciliğini en veciz sözlerle  ifade edenler arasında (bir zamanlar onun askeri ve siyasi hasımı olanlar dahil) yabancı şahsiyetler önemli bir yer tutar. Büyük Atatürk´ün gerek sağlığında gerekse ölümünden sonra  hakkında pek çok kitaplar, yazılar yazılmış, sözler söylenmiştir. Kısa olması gereken bu yazıda O´nun hakkında bazı yabancı şahsiyetlerin görüşlerini paylaşacağım.

 Bana armağan edilen kitaplar arasında özel bir yeri olan bir kitap var. Son satırına değin büyük bir dikkatle okuduğum bu kitabın sonunda yer alan yazının başlığını gördüğümde ATATÜRK hakkında yıllardır aradığım en doğru nitelemeyi (hem de bir İngiliz gazetesinde) bulmanın büyük sevincini ve gururunu yaşadım

Yazının başlığı ?Tarihin En Büyük Adamı? idi. Ve bu nitelemeye layık tek tarihi şahsiyetin ancak ve yalnız ATATÜRK olduğunu gördüm.   

Adından söz edilmemiş bu İngiliz gazetesi Atamızdan söz ederken onun büyüklüğünü anlatabilmek için her devrin meşhur adamlarından bir kaçını  sözkonusu ederek, Atamızın bütün meşhurlarla mukayese kabul etmez bir devrimci, büyük kumandan, devrin en büyük devlet adamı olduğunu, onun derecesine çıkabilmek için, onun takip ettiği yoldan başka, bir de Atatürk gibi olağanüstü bir zeka, şimşek gibi kararlar verebilecek bir insan olmak gerektiğine işaret ediyor ve Atatürk´ün devrin ve tarihin  en büyük adamı olduğunu ve hiç bir büyükle mukayese kabul etmeyecek kıymette bulunduğunu, Atatürk´ün büyük kıymetlerini gösteren  hiçbir adamı tarihin henüz kaydetmemiş olduğunu? yazıyor. (İskender F.Sertelli, Dünya Ağlıyor, s.110, Semih Lütfi Kitabevi İstanbul-1939).

 ?Bu eşsiz büyük adam, askeri dehası ile, kesin ve şaşmaz ve değişmez kararları, manevi kudreti ile Timurlenk´in, Cengiz Han´ın ordularının başına geçseydi, fehetmeyeceği ülke, diz çöktürmeyeceği ordu bulunmazdı.? H.C.Armstrong, İngiliz İstihbarat Subayı ve  Bozkurt´un yazarı)

  ?Tarihte çok defa büyük bir millet ve büyük bir devir kendilerine uygun büyük adamı bulamazlar ve felakete sürüklenirler veyahut büyük adam kendisine bir faaliyet sahası  arzeden bir millete ve bir devre rastlamayıp boş yere  savaşır ve söner. Kemal Atatürk´ün şahsındaki büyük adam, ulusunu ve büyük ulus, adamını bulmuştur.  Türkiyece bilindiği gibi bir gün bütün dünyaca da  anlaşılacaktır ki, yüzyılımızın gerçek önderi Atatürk´tür.?  (Alman Tarihçi  Prof.Herbert Melzig-Atatürk Dedi ki, 1942, s.4)

?Öyle bir an düşünün ki, Batı dünyamızda Rönesans, Reform, XII,yüzyıl sonunun  bilimsel ve kültürel ihtilali, Fransız İhtilali ve endüstriyel  ihtilallerin hepsi bir insan hayatının içine yığılmış olsun ve bunlar  kanunla zorunlu kılınsın. İşte Atatürk, 1920 ile 1930 arasında, bu kadar kısa bir süre içerisinde  ve hiçbir ülkede uygulanamamış en ihtilalci bir programı gerçekleştirdi? (İngiliz Tarihçi  Prof.Arnold Toynbee-ATATÜRK).

 ?Mustafa Kemal beslediği umutları, giriştiği işleri bir yaygara konusu yapmaksızın çalışmıştır. Bunun içindir ki, bu göz kamaştıran eserin büyüklüğü gereği gibi bilinmemektedir. Öbür yandan bu eser, İngiliz, Fransız, Rus devrimlerinin başardıklarından bambaşkadır. Örneğin hiç biri dil, yazı gibi konulara el atmamıştır. Ne Cromwel, ne Robespierre, ne Lenin, ne de ondan sonra gelenler, çekip çevirdikleri ulusların bilim felsefesini, düşünme metotlarını, kısaca bütün alın yazısını değiştirme yükünü omuzlarına alamamışlardır.? (Fransız Akademisi Üyesi Georges Duhamel)

 ?O´nda hayran olduğum iki olağanüstü nitelik var:  Biri alev gibi parlayan  yurt sevgisi, diğeri eserine mutlak bir mantık ve birlik sağlayan nefse güven. Bir tek adam, her şeyi tasarlamış, her şeyi gerçekleştirmiştir.  O´nun kazandığı ün ve gördüğü saygının yüceliği, eşsizliği kolayca anlaşılır. Tanıyanların hiç biri O´na ?Büyük devlet adamı? ünvanını vermekten kendini alıkoyamaz.? (Eski Fransız Başbakanı Edouard Herriot).

 ?Mustafa Kemal hakkındaki bilgiyi O´nu çok iyi tanıyan birisinden edindim. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği´nin Amerikaca tanınması konusunda Sovyet Rusya Dışişleri Bakanı Litvinof ile görüşürken, kendisine, onun fikrince bütün Avrupa´nın en değerli ve ilgi çekici devlet adamının kim olduğunu sordum. Bana verdiği cevapta Avrupa´nın en büyük devlet adamının bugün Avrupa´da yaşa(ma)dığını, Boğazların gerisinde, Ankara´da yaşadığını, bunun Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu söyledi.? (Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D.Roosevelt)

Atatürk´ün ulusal iradenin tecelligahı olan meclise verdiği önemi, değeri ve büyük saygıyı ortaya koyan bir beyanatını İngiliz Gazeteci Grace Allison´dan okuyalım:

?Şimdi istediği an kendisini diktatör ilan edebileceği halde,halkın temsilcilerinden sorumluluğu çalmıyor: ?Meclis,? diyor, ?bir adamdan ibaret değildir; ben sadece onun başkanıyım.?

 Atatürk´e diktatör diyenlere İngiliz Yazar Herbert Sideabotham´ın sözleriyle yanıt verelim:

?Eğer demokrat diye bir şey varsa Atatürk demokrattır. Atatürk iradesinin ruhu gerçekten demokrat olmasaydı ve bu ruh bütün halkı etkilememiş bulunsaydı, devrimler gerçekleşebilir miydi? Türk aydınları, halkın iyiliği için çalışan demokrasiyi  ?Halkçılık? diye vasıflandırıyorlar ki, Bentham´ın  ?en büyük sayıya en büyük iyilik?  diye anlatmak istediği şeyin bir ifadesidir. Ve bu konuda Atatürk´ün yönetimi, bazı batı demokrasilerini utandırabilir.? (Yabancı Gözüyle Cumhuriyet Türkiyesi, 1938, s.45)

  ?Ben Ankara´da oturduğum zaman daima güneşe bakardım. Fakat ben güneşi ufukta değil Çankaya´da görürdüm; Çünkü güneş, Çankaya´daki Atatürk denilen güneşti.

Atatürk´ün ölümü, yalnız Türkiye için değil,bütün dünya için büyük bir kayıptır.? (Eski Belçika Elçisi De Raymond ?Cumhuriyet, 20 Kasım 1938)

 ?Benim üzüntüm iki türlüdür. Önce büyük bir adamın kaybından dolayı bütün dünya gibi üzgünüm. İkinci üzüntüm ise, bu büyük adamla tanışmak konusundaki içten dileğimin gerçekleşmesine imkan kalmamış olmasıdır.? (Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D.Roosevelt)

 

 Yazımı 11 Kasım 1938 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından oybirliğiyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü´nün, 21 Kasım 1938 günü Atatürk´ün aziz na´şının Etnoğrafya müzesindeki geçici kabrine konulmasından sonra Büyük Türk Milleti´ne hitaben yayınlanan tarihi mesajının son sözleri ile bitiriyorum: 

?Devletimizin banisi, ve milletimizin fedakar, sadık hadimi;

İnsanlık idealinin aşık ve mümtaz siması;

Eşsiz kahraman ATATÜRK;

Vatan sana minnettardır.

Bütün ömrünü hizmetine verdiğin Türk milletiyle beraber senin huzurunda tazim ile eğiliyoruz. Ruhundaki ateşten ruhlarımıza canlılık ve hayat verdin. Emin ol, aziz hatıran sönmez meş´ale olarak ruhlarımızı daima ateşli ve uyanık tutacaktır.?

 

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51