Prof. Dr. Özer OZANKAYA


TARİHİN YİNELENMEMESİ İÇİN: “31 MART”LARI MUSTAFA KEMAL DÜŞÜNCESİ ÖNLER!


114 yıl önce, 31 Mart 1909 günü, baskıcı Abdülhamit yönetimine son veren  II Meşrûtiyet (Anayasalı) düzenine karşı  yeniden baskı yönetimi kurmak üzere gerici bir ayaklanma başlatılmıştı.

Padişah Abdülhamit’ten aldıkları destekle şeriatçı özgürlük düşmanları Meclisi basmış, milletvekili öldürmüş, özgürlükçü bir subay Deniz Kaymakamı Ali Kabuli Bey’i Yaldız Sarayında Abdülhamit’in gözlerinin önünde işkenceyle öldürmüşlerdi.

Meşrutiyeti ilan etmiş olan İttihat Terakki Fırkası’nın merkezi durumundaki Selanik’te Tümen Komutanı Hüseyin Hüsnü Paşa’nın yaveri  Mustafa Kemal idi. Özgürlük düşmanı bu gerici ayaklanmayı bastıracak ordunun Harekât Planını Mustafa Kemal yapmış, İstanbul halkına seslenen ve günümüz için  de anlam dolu olan bildiriyi yine Mustafa Kemal kaleme almıştı:

“33 yıllık uzun ve karanlık baskı döneminden sonra,  tüm Osmanlı milletinin coşan yiğitliği ile kurtarılan meşrutiyetimizi, yine baskıcılığın cellat ellerine  bırakmak gibi alçakça bir amaç güden ve bin türlü aldatma ve bozgunculuklara başvurup, görünüşte gûyâ şeriat istermiş gibi, gerçekte ise tümden dinimize aykırı olarak kanlı bir askeri ayaklanma çıkarılmasına neden olmuş bulunan aşağılık, vicdansız baskıcılık yandaşları ile bir takım alçak çıkarcılar, kutsal Osmanlı Ordusunu pek büyük bir utanca uğratmıştır. .. Bu lekenin olağanüstü bir hızla temizlenmesi ve Anayasanın bundan sonra her türlü saldırı ve aykırı davranıştan korunması, başkentin güvenlik ve esenliğinin yeniden kurulması için, II. ve III. Ordulardan ayrılmış bir düzenli Osmanlı gücü Yeşilköy ve Küçükçekmece’ye gelmiştir.

“31 Martı Osmanlı milletinin en karanlık günü durumuna getirmeğe neden olan gizli görevlilerle alçak huylu çıkarcıların  ve ‘şeriat isteriz’ diye aldatarak yurdu tehlikeye düşüren alçakların lâyık oldukları cezaya çarptırılması zorunludur.”

31 Mart gerici ayaklanması Mustafa Kemal’in de etkin katkısıyla bastırılmış, Kızıl Sultan Abdülhamit tahttan indirilmişti. …

(Lutfen bknz.: Ö.  Ozankaya, Cumhuriyet Çınar - Mustafa Kemal’i ’Atatürk’ Yapan Uygarlık Tasarımı, CEM Yay., ss. 93-95.)

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00