Zekai BULUÇ

Tarih: 19.03.2019 09:53

TÜRKİYE ?DE MİLLİ İLAÇ SANAYİSİNİN KURULMAMASI KAPİTÜLASYONUN DANİSKASIDIR !

Facebook Twitter Linked-in

Hastasınız! Aile hekiminize gidip sıkıntılarınızı anlatıyorsunuz. Hekim havadaki kuşa sırtını dönüp saçma atmamak için sizden kan, idrar vb. tahliller istiyor.

Bu tahliller donanımlı laboratuvarlarda yapılıp sonuç ertesi gün size teslim ediliyor. Tahlil sonucunu alıp hekiminize getiriyorsunuz . Hekim sizin şikayetlerinizi azaltmak için gerekli reçeteyi hazırlayıp ve önerilerini anlatıp sizi evinizegönderiyor. Buraya kadar her şey çok güzel!

Evinize geldiğinizde içinizden? Ya şu tahlil sonuçlarına bir de ben bakayım. ? diye düşünüyorsunuz .

Sonuç değerlerini kontrol ederken önce değerleri, en sonunda ise  Dünya Sağlık Örgütünün o değerler için vermiş olduğu referans aralığını görünce içinize bir ürperti geliyor. ? Zurnanın zırt dediği yerdeyiz. ? diye düşünüyor, başlıyorsunuz komplo teorisi hazırlamaya? Ki bunda çok haklısınız!

Peki Dünya sağlık Örgütünün referans aralığına uymayıp bu kuralı kendi tecimsel kurallarına uyduran ulus ötesi bir ilaç şirketi ,örneğin 70 ile 120 birim arası olan Dünya Sağlık Örgütünün herhangi bir referans aralığı değerini  55 ile 105  birim aralığına çekerse nolur?

El cevap: Az gelişmiş  ve gelişmemiş ülkelere yıllarca ilaç pompalanır! Ulus ötesi ilaç şirketleri böyle hokus ? pokuslamilyarlarca  dolarkazanırlar! Böyle olunca kendimize şu soruyu sormamız gerekmiyor mu?

Dünya sağlık Örgütünün tespit ettiği referans aralığı kuralına uymayıp ;az gelişmiş ve gelişmemiş ülkelere kendi tecimsel kurallarını uyduran emperyal ilaç şirketleri mi yoksa emperyal silah şirketleri mi daha tehlikelidir?

Rabbime şükürler olsun ki; benim ülkemde böyle hokus- pokus yapan kurumlar asla ve kat´ayoktur!

Az gelişmiş  ve hiç gelişmemiş ülkeler sürekli olarak Beyaz Atlı Prens  ile Godot´yu beklerler. Birincisi gelse  gelse Andersen ?den masallarda gelir. İkincisi isemasallarda bile gelmez!

Yine de bir ülkede milli ilaç sanayisinin kurulmaması , kapitülasyonun  daniskasıdır!

Sağlıcakla kalın.

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —