Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


YARDIM ETMEYİ SEVEN BİR MİLLETİZ AMA

Ülkenin yaşadığı her afetin ardından, bu muhteşem halk bir anda birleşip, bütünleşmekten, tek yürek olarak müdahale etmekten, destekten kesinlikle imtina etmezken, birkaç önemli konuyu her seferinde iyi niyetle olsa gerek, göz ardı etmekten de vazgeçmiyor. Yardımlaşmak en önemli ve istenilen, arzu edilen insani vasıflardan


Ülkenin yaşadığı her afetin ardından, bu muhteşem halk bir anda birleşip, bütünleşmekten, tek yürek olarak müdahale etmekten, destekten kesinlikle imtina etmezken, birkaç önemli konuyu her seferinde iyi niyetle olsa gerek, göz ardı etmekten de vazgeçmiyor. Yardımlaşmak en önemli ve istenilen, arzu edilen insani vasıflardan. Ancak yardım etmenin de bir usulü, yolu, yöntemi, bir adabı var ve bunlara azami dikkat etmek de yardım etmek isteyen ussal bireylerin, insani görevlerinden.

Hemen her afet durumunda, yapılan, yapılmaya çalışılan yardım maksatlı müdahalelerde, girişimlerde yapılan bazı hatalar var ve bu hatalar, duygusallığın tavan yaptığı ortamda ısrarla sürdürülüyor. Bu hataları şu şekilde sıralamak mümkün: Uzman ekipler, ilgili kurumlar ve görevli unsurlar tarafından, meydana gelen afete yapılan müdahaleler devam ederken, yetkisiz, bilgisiz, eğitimsiz kişilerin, bireysel olarak veya guruplar halinde ve kendi inisiyatifleriyle, yapılan planlamanın dışında vakaya müdahalesi, istenmeyen, arzu edilmeyen kötü sonuçlara yol açabilir. Yapılan yetkisiz müdahale, bilinçsiz eylemlerle, afetin şiddetini artırabilir, müdahale edenlerin tamamının hayatını tehlikeye sokabilir ve o ana kadar yapılmış tüm başarılı müdahale etkilerini tersine çevirebilir. Bu nedenle, yardım etmek, müdahale ekiplerinde yer almak isteyenlerin, mutlaka öncelikle ilgililerle temasa geçmesi ve verilen talimatlara uygun hareketi önem kazanır. Disiplinsiz, plansız ve yeterli ekipman olmadan yapılan müdahaleler, başarısızlığa mahkumdur.

Afetlere müdahalede disiplin ve planlama her daim en önemli faktördür. Uygunsuz kıyafetlerle, gerekli müdahale ekipmanı olmadan ve eğitimsiz kişilerce yapılan müstakil eylemsellik, her türlü afet durumunda, bölgede görev yapan uzman ekiplerin işlerini zorlaştırır.

Bir başka sıkıntılı durum, yapılan malzeme yardımlarının niteliği, miktarı ve yerindeliğinde ortaya çıkar. Sosyal medya üzerinden, yetkili olmayan kişilerce, tamamen iyi niyetli de olsa yapılan yardım çağrıları, bölgede bu maksatlı görev yapanların iş yoğunluğunda ve planlamalarında sorunlar çıkarabilir. Bu nedenle, yapılması hedeflenen yardımlar için bölgedeki yetkililerle koordine edilerek, istenilen malzemelerden, ihtiyaç olan kadarının ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıyla hem israf hem de istenmese de bu gibi durumlarda oldukça sık görülen, malzemelerin uygunsuz, kötü niyetli kişilerce farklı maksatlı sahiplenilmesinin önüne geçilebilir. Üstelik yardımların tamamı yetkili kurumlar elinde olacağından, ihtiyaç fazlasının farklı yer ve zamanlarda, yine maksadına uygun, yardım maksatlı dağıtımlarını sağlamak mümkün olur.

Bunlarla birlikte, yapılan yardımlarda sıklıkla karşılaşılan bir durum daha var. Bu sıkıntı, her ne kadar iyi niyetten kaynaklı izlenimi verse de esasen insan hakları açısından, insansı duygular bakımından oldukça sorunlu. Bu sıkıntı, yapılan yardımlarda, durumu gözetilmeksizin ikinci el, kullanılmış malzemelere ağırlık veriliyor olunması. Doğrudur, zor şartlar altında ilk akla gelen, bir an önce yardımı toplamak ve yerine, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaksa da toplanan malzemenin niteliği de önemlidir. Yırtık, sökük kıyafetler, özensizce toplanmış, yıkanmamış, belirli bir kontrolden geçmemiş, bakımı yapılmamış hasarlı malzemelerin afetzedelere dağıtımını sağlamaya çalışmak da oldukça üzücü bir durum ve acizlik örneği. Bu nedenle, mümkün olduğunca birinci el malzeme temin edilerek veya gerekli kontrollerin ve bakımın ardından toplanan ikinci el malzemenin dağıtımı gerekir ki bu, genlerinde kahramanlık olan muhteşem millet, afetzedelere yeni ve kullanılmamış malzeme temin ederek gönderecek ya da bu maksatla maddi yardım yapabilecek güçtedir. 

Ayrıca, yine iyi niyetli ve yardım maksatlı da olsa sosyal medya üzerinden yapılan yardım çağrılarında da dikkatli olmak gerekir ki bilinçsizce yapılan yardım çağrısı, mükerrer yardıma sebebiyetle hem işgücünü artırır hem de toplanan yardımın boşta kalmasıyla, israfa yol açabilir.

Toplumsal yapılarda yardımlaşma istenilen, arzu edilen bir davranış şekliyken, yapılan yardımların, bu maksatlı davranışların ve söylemlerin, yardım edilen kişilerin gururunu, onurunu, olumsuz etkileyebilecek tüm niteliklerden arındırılması gerekir.

Üstelik yapılan yardımlar sadece insani boyutlarla sınırlanarak, bu yardımların, ilgililerce siyasi saiklerle kazanıma dönüştürülmesi doğrultusunda davranış sergilenmemelidir. Böyle bir davranış şekli sergilemek hem yardımseverleri hem de ihtiyaç sahiplerini sadece üzer.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92