PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Yaşamla ilgili bazı bilge insan düşünceleri


Değerli okuyucular bu haftaki yazımızda “Yaşamla ilgili bazı bilge insan düşünceleri”  hakkında düzenlediğim bilgileri paylaşacağım. Bilgeliği tanımlamak zordur, ama onu gördüğümüzde fark ederiz. Bilge insan düşünceleri iyi kararlar almayı sağlar. İnsan  doğrunun ve gerçeğin ayrımını yapabilir. Bilge insan, bilgiyi iyi, doğru ve güzele yönelik olarak, yaşam için kullanmasını bilen insan demektir. Bilgelik; bilgi edinme, kavrayış, görgü, sağduyu ve sezgisel anlayış ile birlikte bu özellikleri özümseyebilme ve uygulayabilme kapasitesidir. Bilgelik belli kişilerin sahip olduğu bir özellik değildir. O halde bilge insan nasıl olunur?  Kitap okuyun.  Bilgi düzeyinizi sorgulayın. Hatalarınızı kabullenin. Düşünerek konuşun ve gereksiz cümleler kurmayın. Aklınızdan ve gönlünüzden geçeni söyleyin.

Herkes zaman zaman bilgelik özelliği taşıyabilir. Kısaca bu düşünceleri inceleyelim:

1.  En büyük yaşam hilesi, yakalanması zor mutluluk hissidir. Beyninize, canınız istemiyorken bile gülmeyi öğretebilirseniz, beyniniz mutlu ya da üzgün olduğunuzu ayırt edemez. Daha sonra 7/24 (günde 24 saat haftada 7 gün) istediğin zaman sonsuz mutluluğun tadını çıkar.

2. 30 gün boyunca her gün aynı giysileri giyseniz bile kimse dün aynı giysileri giydiğinizi fark etmez. İnsanlar kendi kişisel düşüncelerine ve sorunlarına o kadar dalmış durumdalar ki, her gün ne tür giysiler giydiğinizi kontrol etmek için zaman harcamazlar.

3. Yaşam, üzerinde adın yazılı olarak imzalanmış açık bir çek gibidir. Tek yapmanız gereken istediğiniz sayıyı yazmaktır. Sorun şu ki, çoğu insan negatif bir sayı yazar ve sonra mutsuzlukları için başkalarını suçlar.

4. Dünyadaki tüm beceriler arasında en büyük beceri “HAYIR” diyebilmektir.

5. İnsanlara istediklerini vermek koşuluyla dünyadaki tüm servet senindir.  Ancak o zaman sana istediğini vermek zorunda hissedecekler.

6. Çoğu insanın sorunu, başkalarının yaptıklarını her zaman kopyalayacak olmalarıdır. Hiç yapılmamış bir şeyi yapacak özgüvenden yoksundurlar, ancak herkesten daha iyi fikirleri olduğunu çok geç fark ederler.

7. Yaşamdaki en büyük sorun parasızlık değildir. Sorun şudur: Çoğu insan parayı tüm yanlış nedenlerle istiyor ve elde ettiklerinde ne yapacaklarını bilmiyorlar.

8. Memnuniyet eksikliği, tüm kötülüklerin ve yoksullukların köküdür. Ondan her türlü kıskançlık, nefret, açgözlülük ve cinayet çıkar. Öte yandan, sevinç tüm mutluluğun köküdür.

9. Herkesi olduğu gibi sevin, çünkü bu evrensel bir yasadır. Bununla birlikte, hayatınızın geri kalanını birlikte geçireceğiniz kişiyi körü körüne ya da yalnızca ona tamamıyla aşık olduğunuz için seçmeyin. Bazen başka insanların da sizden önce onlara aşık olması olasıdır.

10. Fikrinizin hayat kurtarabileceğinden emin değilseniz, asla yalnızca tartışmak için tartışmayın. Yoksa, rakibinizle aynı fikirde olun, zamandan ve paradan arttırmayı sürdürün.

11. Kimseden daha iyi olmadığınızı anlayacak kadar alçak gönüllü, herkesten farklı olduğunuzu kavrayacak kadar bilge olun.

14. Yaşlandığınızda rahatlayacağınız bir gölge bulmak istiyorsanız, gençliğinizde bilgi ağacı dikin.

Dostça kalın….

 

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00