Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


YENİDEN DOĞMAK

Bu hafta size OSMANİYE nin Sumbas ilçesi Halk Eğitim Müdürlüğüne gelerek okuma yazma öğrenen ve başarı belgesi alan Kadınlardan biraz bahsetmek istiyorum.


YENİDEN DOĞMAK
“Bugün ben yeniden doğdum. Ne kadar yaşım ilerlemiş olsa da, çevremdeki insanlar benimle, bu yaştan sonra ne olacaksın, diye dalga geçmiş olsalar da, ben kursa giderek okuma yazmayı öğrendim . Bakan gözlerimin etrafa aslında bakmadığını sadece gördüğünü anladım. Şimdi ise ben görmekle kalmıyorum bakıyorum da.
Yolculuk yapmaya korkuyordum, ya tuvaleti bulamazsam diye. Mahallemden ilerisine geçmeye hiç çalışmadım, hep birilerinden rica ederek gidebiliyordum. Ama şimdi istediğim yere gidip gelebiliyorum. Hiçkimseye İhtiyaç duymadan.
Hastaneye gideceğim zaman, bana danışmaya git dediler. Okumam yazmam olmadığı için danışmanın nerde olduğunu bulamadım. Birine sordum, bana cevabı; teyze gözün kör mü kocaman danışma yazısını görmüyor musun dediler. Okumam yazmam olmadığından gözümün önündeki danışma yazısını okuyamadım.
Şimdi ise bana soranlara gösteriyorum. Bu anlattıklarım sadece bir kaçı. İyi ki kursa gelmişim, iyi ki okumayı yazmayı öğrenmişim. Burada bana emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Hatta yürümem bile değişti. Kendimi sanki Tansu ÇİLLER gibi hissediyorum.”
Safiye TUTSOY

8 Eylül dünya okuma yazma günü etkinliği için Sumbas Halk Eğitim Müdürlüğü küçük bir etkinlik düzenlemiş. Bu etkinliğe ben de davet edildim. Büyük bir zevkle yanımda çok sevdiğim Kadınlar Meclisi üyelerimden Sariye ÇEVİK Hanımla katıldım.
Oradaki atmosferi biraz anlatmak istiyorum. Çünkü yukarıdaki yazıların hepsini kendi düşünceleriyle yazan kadının pek çok kişiye emsal olacağını düşünüyorum. Safiye Hanım rahatsızmış bu yüzden onu göremedik, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Okuma belgesini almayı hak eden bir başka kadın daha var. Onun da adı Zekiye SOLAK. Ne yazık ki onu da göremedik.Bir yakını vefat etmiş. Ve belgesini almaya eşi geldi. .
8 Eylül her yıl dünya okuma yazma günü olarak kutlanıyor. 21.yy da ülkemizde maalesef hala okuma yazmayı bilmeyen pek çok insan var. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri himayesinde devam eden okuma yazma seferberliği kampanyası kapsamında %60 oranında vatandaşımızın okur yazar olması hedeflenmektedir.
Sumbas Halk Eğitim Müdürlüğü Usta öğreticiler, köy köy, belde belde, hatta ev ev dolaşarak bu konuda çalışmalar yapmışlar. Okuma yazma bilmeyenleri tespit ederek, kursa gelmeleri konusunda ikna etmişler. Özellikle zorlu geçen eğitim sürecinde, dersten kaçmamaları için, her istediklerini yaptıklarını söylediler.
Verdikleri emekler için , kutsal bir görevi yerine getirmek adına bir çok kişinin hayatını değiştirdikleri için saygılar sunuyorum.
Sumbas Halk Eğitim Müdürü ve usta öğreticilerini ve Sumbas Milli Eğitim Müdürlüğünü gönülden kutluyorum.
Bir konuda söz sahibi olmak, öğrenmekten geçer. Eğer ister ve inanırsanız başarabilirsiniz. Bunun için, teşvik edilmeyi beklemeyin lütfen. İnanın dünya bu taraftan çok daha güzel.
Değerli gazeteci ve televizyoncu Müge ANLI Hanım, sürekli olarak bu konuda yayınlar yapmıştır. Bizler de bu önemli kampanyaya destek vererek (daha çok kadınlara)okuma yazma bilmeyenleri, öğrenmeye teşvik etmeye çalıştık. Ne kadar bilgili olursak o kadar söz sahibi oluruz.
Kadın güçlenirse toplum gelişir. Çocuklar güzel yetişir.
Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı topluma faydalı olmak adına pek çok proje var. Halk Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği içinde devam eden bu kampanyalar bunlar. Yani yeter ki biz bu projeleri bilelim ve öğrenmek isteyelim!

KADİRLİLİ “ Azra Gülendam HAYTAOĞLU “
anısına

Pandemi nedeniyle uzun zamandır sevgi izi uygulamasını gerçekleştiremedik. İnşallah önümüzdeki günlerde kıymetlilerimizle buluşacağız.Bu yılki programımızı Azra Kızımızın ablasının ( Ezgi HAYTAOĞLU) ricası üzerine Onun anısına düzenleyeceğiz. Vahşice öldürülen Azra Gülendam HAYTAOĞLU kızımızın katili Mustafa Murat AYHAN ın en ağır cezaya çarptırılmasını istiyoruz. Kalemim bunları sürekli olarak yazacak. Çünkü acılı ailenin göz yaşları başka türlü dinmeyecek

Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sağlıkla kalın mutlu kalın.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92