(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


YÜZÜNCÜ YILA GEÇ KALIRKEN

‘’Ulusal varoluşumuzun en tarihi dönemecini, önemine layık şekilde, uluslararası hafızalarda iz bırakacak bir coşku ve görkem içinde kutlamak ulusal bir sorumluluk ve hepimizin toplumsal borcudur’’      


  Şunun şurasında ne kaldı ki?

      Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını anma ve kutlama hazırlıkları için bir yol haritası belirlenip belirlenmediği henüz duyulmadı.

      Ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan sıkıntılı bir dönemden 100.cü yıla doğru yaklaşırken ufukta ulusal veya uluslararası boyutta kutlama programı işareti görünmedi.

     Tarihi dönemecimizi coşkuya boğacak bir marş için adım atılıp atılmadığı da keza bilinmemekte.

     Endişemiz, bu hazırlıkların son dakikaya bırakılarak rutin klasik törenlerle geçiştirilerek, tarihi bir fırsatın kaçırılıyor olması.

      ULUSLARARASI BOYUT

      Kutlamaların, törenlerin uluslararası boyutunda dünya liderlerinin ülkemizde misafir edilmesi bağlamında, planlanan tören davetlerinin zaman geçirilmeden şimdiden takvimlerine işlenmesi protokoler bir gerekliliktir.

      Unutulmamalı ki arzulanan düzeyde yüksek profilli temsilin sağlanabilmesi için uluslararası kongre, fuar ve benzeri etkinliklerde de olduğu gibi VIP konuklara en az iki yıl önceden davet iletilerek tarihler çalışma programlarına derç edilmeli.

      Dünya liderlerinin davetinde geç kalınması,  son dakikada geri dönüşü olmayan hayal kırıklıklarına yol açabilir.

      VAROLUŞ

      Ulusların, varoluş ya da yok oluş süreçleri gibi tarihi dönüm noktaları, toplumsal hatırayı canlı tutmak, zihinleri tazelemek adına ya coşkulu kutlamalarla ya da yaslarla anılır.

      Yedi düvelin işgali altındaki savaş yorgunu Anadolu’da verilen kurtuluş mücadelemizin ve Cumhuriyetle taçlanan yeni devletimizin kuruluşunun yüzüncü yıldönümü en anlı şanlı kutlamalarla hatırlanacak tarih sayfalarımızdandır.

      Bu kutlama, hak ettiği ağırlık ve canlılıkta, tüm toplum kesimlerinin coşkulu katılımıyla gerçekleşmelidir.

 

     YÜZÜNCÜ YIL MARŞI

     Ulusça yüzüncü yıla hazırlanırken atılacak en acil adımlardan ilki, ulusal birlik duygusunu sembolleştirecek, şimdiden dilimize yerleşip ezberimize girecek ‘’Yüzüncü Yıl’’ marşının topluma mal edilmesi olmalıdır.

      Türkiye’nin ve uluslararası toplumun önde gelen şair, ozan ve kompozitörlerinin bu yönde teşvik edilmesi önemlidir.

      Fazıl Say’ın böyle bir göreve talip olması tarihi bir şans olacaktır.

      Yüzüncü Yıl marşının, 10. Yıl marşı benzeri bir heyecan yaratması beklenir.

      10. yıl marşının yüzüncü yılda da duygusal ağırlığını koruyacağı tahmin edilirken yeni marş buna yeni bir boyut kazandıracaktır.

 

      ORTAK COŞKU

      Cumhuriyet kutlamalarına tüm toplum kesimlerimizin ortak coşku ve anlayışla iştiraki, ulusal birlikteliği pekiştirecektir.

      Son yıllarda ulusal günlerimizdeki duygusal ayrışma ve paralel kutlama girişimleri ortak iradeyi zedelemekte.

      Gelir geçer siyasi eğilimlerin dar bakışlı arayışlarından arındırılmış, kurucu değerleri öne çıkaran yaklaşımlar milli hissiyatın temelidir.

 

      TBMM

      Yüzüncü yılın en görkemli kutlamalarının yapılacağı 2023 için tüm devlet kurumları şimdiden kendi çaplarında gerekli adımları atmalı.

      İlgili kuruluşlarımızı harekete geçirecek resmi bir girişimin başlatılamaması veya bunda geç kalınması halinde siyasi partilerin TBMM bünyesinde ön alarak ‘’Yüzüncü Yıl Kutlamaları’’ hazırlıklarını başlatması isabetli olabilir.

      Bu koşullarda, muhalefetteki siyasi partilerin harekete geçireceği Meclis Yüzüncü Yıl çalışması, mümkün olabildiğince tüm siyasi partileri içine alan, paralel kutlama havası yaratmayan, partiler üstü, siyaset dışı bir girişim olmalıdır.

      TBMM bünyesinde bu yönde başlatılacak ulusal heyecan tüm kesimler için teşvik edici katalizör rolü oynayacaktır.

      İçinden geçmekte olduğumuz ekonomik ve siyasi buhranın Yüzüncü Yılın anlamını erozyona uğratmasına izin verilmemeli.

     Ulusal varoluşumuzun bu tarihi dönemecinin, şanına layık şekilde, uluslararası hafızalarda iz bırakacak bir coşku içinde kutlanması ulusal sorumluluk olduğu kadar iktidarı ve muhalefeti ile hepimizin toplumsal borcudur.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22