BM Dünya Gıda Programı
DÜNYA 19.02.2023 09:18:00 858 0

BM Dünya Gıda Programı'ndan depremzedelere yardım

Türkiye ve Suriye’de 45 binin üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketinin ardından, soğuk kış şartlarının da olumsuz etkilediği depremzedelere yardımlar artarak sürüyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) da Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere acil yardım desteğini arttırdı. Dünya Gıda Programı, Türkiye ve Suriye’deki 500 bin depremzedeye yardım ulaştırdıklarını açıkladı. Her iki ülkedeki depremzedelere sıcak yemek ve gıda yardım paketlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı kaydedildi.

Dünya Gıda Programı, Türkiye sınırından kuzeybatı Suriye'ye iki ek sınır kapısının açılmasıyla birlikte insani erişimin genişleyerek arttığını, üç açık sınır kapısının tamamından yardımın sağlandığını belirtti.

İki ülkede acil yardım ihtiyaçlarının karşılanma çabalarına destek verdiklerini ayrıca lojistik destek sağladıklarını da bildiren WFP, 13–16 Şubat arasında Türk sınır kapılarından 52 kamyonluk yardım malzemesinin Suriye’deki depremzedelere aktarıldığı bilgisini verdi.

Dünya Gıda Programı, depremden etkilenen Suriye’deki kentlere acil gıda yardımı sağlamaya bir süre ara verildikten sonra şimdi artık her ay 5,5 milyon Suriyeli’ye düzenli temel gıda yardımına yeniden başlandığını kaydetti. Ayrıca Suriye’nin kuzeybatısında hükümet kontrolunda olmayan bölgelerde ise 1,4 milyon dolarlık nakdi ve ayni yardımın yapıldığı belirtildi.

Dünya Gıda Programı, Suriye’deki insani durumun 12 yıldır süren savaşta kötüleştiğini, ülke genelinde 12 milyondan fazla kişinin ciddi şekilde gıda güvensizliği içinde yaşadığını belirtti. Suriye ekonomisinin dış şoklara dayanamayacak kadar kırılgan olduğu, ülke nüfusunun yüzde 90'ı olan 4,1 milyon kişinin de depremden önce de insani yardıma muhtaç durumda olduğu kaydedildi.

Hem 12 yıldır süren savaş hem de son deprem felaketinin Suriye’de gıda operasyonu için ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasını zorlaştırdığını ifade eden Dünya Gıda Programı, daha fazla fona ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Deprem nedeniyle yeni yerinden edilmiş ailelere acil üç aylık müdahale için gerekli olan 27 milyon doların haricinde, Suriye'deki düzenli acil gıda yardım programının devam etmesi için de en az 386 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Dünya Gıda Programı Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Corinne Fleischer, gıda programlarının deprem sonrasında bir cankurtaran halatına dönüştüğünü, her gün daha fazla gıda yardımı talebi aldıklarını belirterek, “Biz onların yanındayız ancak bunu Dünya Gıda Programı tek başına yapamaz. İhtiyacı olanlara ulaşmamıza yardımcı olması için acilen fon talep ediyoruz” dedi.

WFP Suriye Ülke Direktörü Kenn Crossley, uluslararası toplumun bağışlarıyla Suriyeliler’i koruyacağına güvendiklerini belirterek, “Aksi olursa 6 Şubat depremleri zaten korkunç olan durumu milyonlarca kişi için dayanılmaz bir senaryoya dönüştürecek. Yıllarca süren çatışma ve ekonomik krizin ardından hiçbir halk bununla tek başına yüzleşemez" dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı