“TÜRKİYE BAŞKA BÖLGELERDE YENİ GERGİNLİKLERE YOL AÇACAK ADIM ATMAMALI”
SİYASET 8.01.2020 16:27:00 593 0

“TÜRKİYE BAŞKA BÖLGELERDE YENİ GERGİNLİKLERE YOL AÇACAK ADIM ATMAMALI”

CHP’li Çeviköz, “Türkiye gerek Suriye’de olsun, gerek Libya’da olsun bölgemizde oluşan  gerginliklerin önem kazandığı bir dönemde dengeli bir şekilde diplomasiye öncelik vermeli,” dedi

CHP MYK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla CHP Genel Merkezi'nde toplandı. Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ünal Çeviköz toplantı sonrasında  düzenlediği basın toplantısında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bugün sabahtan itibaren bölgemizde çok önemli gelişmeler oluyor. Biz de biraz evvel bir Merkez Yönetim Kurulu toplantısı gerçekleştirerek kısa bir değerlendirme yaptık ve bu değerlendirme sonucunda, bölgemizde süren tırmanmanın endişe verici bir boyut kazandığını düşündüğümüzü ve ABD’yle İran arasındaki bu gerginliğin daha fazla bir tırmanmaya doğru evrilmeden en kısa zamanda son bulmasını ve bunun daha doğru yol olacağını düşündüğümüzü kararlaştırdık ve bunu sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden itibaren İran’ın bir misilleme yapması zaten bekleniyordu. Bu misilleme de bu sabaha karşı gerçekleşmiş gözüküyor. Taraflar bunun daha fazla tırmanmaması için herhalde ellerinden gelen suhuletli ve itidalli davranışı göstermek durumundadırlar. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak biliyorsunuz sürekli olarak bölgemizdeki bu tür gerginliklerin diplomasi yoluyla ve diplomasiyi öne çıkararak, uluslararası hukuka uygun bir şekilde, özellikle de Birleşmiş Milletlerin atacağı adımlar vasıtasıyla çözümlenmesini savunagelmiş bir partiyiz. Görüşümüz de hep bu yolda olmuştur. Bu konuda da hatırlayacaksınız daha evvel özellikle Libya tezkeresiyle ilgili olarak konu geldiğinde, yine Birleşmiş Milletler aracılığıyla ve Birleşmiş Milletlerin ön alarak bölgedeki gerginlikleri yatıştırması gerektiğini dile getirmiştik. Bugün İran’la ABD arasında bu şekilde bölgede bir tırmanma temayülü gösteren gerginlikler varken, Türkiye’nin başka bölgelerde başka yeni gerginliklere yol açabilecek şekillerde adımlar atmasının da uygun olmadığını ve özellikle de Libya’daki durumun bizim bu konuda daha önce yapmış olduğumuz öneri çerçevesinde Birleşmiş Milletler tarafından atılacak adımlarla ön alınmasının öne çıkarılmasının ve bu şekilde bir çözüme kavuşturulmasının doğru olacağını düşünmüştük. Bu görüşümüzde ısrarlıyız. Türkiye gerek Suriye’de olsun, gerek Libya’da olsun bölgemizde bu tür gerginliklerin ve tırmanmaların böylesine önem kazandığı bir dönemde adımlarını çok dikkatli atmalı ve dengeli bir şekilde diplomasiye öncelik veren ve bu konudaki yaklaşımlarında hep diplomasi yoluyla ve uluslararası hukuk çerçevesinde atılmasını önceleyen bir tavır izlemelidir. Her iki tarafa da itidal tavsiyesinde bulunulmalıdır. Bizim uzun zamandan beri dile getirdiğimiz Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kısaca OBİT olarak bilinen önerimizin de bölgedeki bu tür uyuşmazlıkların, anlaşmazlıkların ve sorunların çözümü için ne kadar isabetli bir fikir olduğu ve ne kadar isabetli bir düşünce olduğu da ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Biliyorsunuz gündemde başka konular da var. Bugün İstanbul’da Türk Akım’ın açılışıyla ilgili bir tören düzenleniyor. Bu konuyla ilgili olarak da gelişmeleri yakından izliyoruz. Amerika, İran arasındaki gerginlik kadar, Libya kadar, Suriye kadar bütün bölgeyi ilgilendiren meseleleri Cumhuriyet Halk Partisi olarak en yakından ve en dikkatli şekilde izlemeye devam edeceğiz. Türk Akım’ın açılışıyla ilgili tören bittikten sonra Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye yapmakta olduğu ziyaretin sonuçlarıyla ilgili değerlendirmemizi de bu ziyaret bittikten sonra basınla paylaşacağız.

kaynak: chp internet sitesi


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı