ABD’den Türkiye’ye F-16 Ekipmanı Satışı Hazırlığı
DÜNYA 18.04.2023 07:06:00 589 0

ABD’den Türkiye’ye F-16 Ekipmanı Satışı Hazırlığı

ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi Türkiye’ye şu anki F-16 filosu için üst model yazılım paketi satışı konusunda Kongre’yi bilgilendirdi.

Kongre’nin engellememesi halinde 259 milyon dolarlık paket uzun süre sonra Türkiye’ye yapılan ilk savunma ekipmanı satışı olacak. Türkiye’nin yeni F-16 ve modernizasyon kitleri talebine ilişkin daha kapsamlı anlaşmanın akıbetiyse henüz belirsiz.

Konuya ilişkin haberi ilk olarak Reuters haber ajansı duyurmuş, haberde ABD Kongresi’nin ilgili komisyonlarının olası satışa gayrı resmi onay verdiği iddia edilmişti.

VOA Türkçe’nin haberi doğrulatmak ve bilgi almak için ulaştığı Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Türkiye’ye mevcut F-16 filosu için elektronik yazılım satışı konusunda Kongre’nin bugün bilgilendirildiğini açıkladı.

Türkiye’nin değerli bir NATO müttefiki olduğunun belirtildiği açıklamada sözkonusu paketin tutarının 259 milyon dolar olduğu kaydedildi.

“Temel bir uçuş emniyeti meselesi”

Açıklamada, “Biden yönetimi Türkiye’nin F-16 filosunun elektronik yazılımını güncel standarda taşıma çabalarını desteklemektedir. Bu satış, iletişimi güncelleyerek ve yerde çarpışmanın önlenmesi gibi güvenlik önlemlerini iyileştirerek, Türkiye’nin NATO ile birlikte işlerliğini güçlendirecektir” denildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü konunun hem Türkiye hem de Türkiye ile ortak görevlere katılan tüm Müttefik ve ortaklar için “temel bir uçuş emniyeti konusu” olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin şu anki F-16 filosu için yazılım güncellemesine odaklanan dar kapsamlı paket, Kongre engeline takılmaması halinde, uzun süre sonra Türkiye ile yapılan ilk savunma paketi anlaşması olacak.

259 milyon dolarlık paket neyi kapsıyor?

Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi’nin (DSCA) internet sitesinde olası satışa ilişkin daha fazla ayrıntıya yer verildi.

Türkiye'nin mevcut F-16 filosunu desteklemek amacıyla, Operasyonel Uçuş Programı elektroniği ve Otomatik Çarpışma Önleme Sistemi kabiliyeti gibi savunma malzemeleri ve hizmetleri satın alma talebinde bulunduğu kaydedildi.

259 milyon dolarlık paketin donanım ve yazılım güncellemelerini, entegrasyon ve test desteğini, eğitim ve eğitim ekipmanını, yedek parça ve onarım parçalarının yanısıra teknik belgeleri kapsadığı belirtildi.

“Satış bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyecek”

Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi’nin (DSCA) açıklamasında söz konusu satışın, ABD’nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyeceği ve Türkiye’nin mevcut ve gelecekteki olası tehditleri karşılama kabiliyetini geliştireceği ifade edildi.

Bu ekipman ve satışın bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği de vurgulandı.

“Daha kapsamlı anlaşmanın akıbeti belirsiz”

Reuters haber ajansı bugünkü özel haberinde, ABD Kongresi’nin alt ve üst kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ilgili komisyonlarının, Türkiye’nin var olan F-16 uçakları için kapsamı dar bir modernizasyon paketine gayriresmi onay verdiğini aktarmıştı.

Haberde, Türkiye’nin Lockheed Martin üretimi olan yeni F-16 savaş uçakları ve yaklaşık 80 adet modernizasyon kiti talebine ilişkin daha kapsamlı anlaşmanın akıbetinin Kongre’de itirazın devam etmesi sebebiyle belirsiz olduğu kaydedildi.

VOA Türkçe’nin Reuters’ın konuya ilişkin haberinin ardından bilgi almak üzere ulaştığı Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ilgili komisyonlarından herhangi bir açıklama gelmedi.

“Amaç olumlu sinyal göndermek, kapsamlı anlaşma için başka güvenceler gerekli”

Biden yönetiminin Türkiye’ye şu anki F-16 filosu için üst model yazılım paketi satışı konusunda Kongre’yi bilgilendirmesi adımı, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünü uzun süre bloke ettikten sonra onaylamasının ve 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde Yunanistan’la yaşanan gerilimde yumuşama sinyallerinin ardına rastladı.

Reuters’a konuşan kaynaklardan biri, kapsamı dar paketin, Biden yönetiminin “Ankara’ya olumlu bir sinyal göndermek amacıyla” Kongre üyelerinden paketi onaylamalarını istemesinin ardından kabul edildiğini söyledi.

Aynı kaynaklar, dar kapsamlı pakete verilen onayın Kongre’nin daha büyük paket için de yeşil ışık yakacağı anlamına gelmediğini; Kongre üyelerinin bunun için Türkiye’den NATO’nun genişlemesinin ötesinde başka konularda da güvence istediğini belirtti.

Reuters’a bilgi veren kaynaklara göre bu konular arasında, Yunanistan’la gerilimin tamamen aşılması, Suriye’nin kuzeyinde askeri harekattan kaçınılması ve Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanması yer alıyor.

Reuters’ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.(Kaynak:VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı