ADANA BARO BAŞKANI Av. ÇITIRIK:
3.03.2016 14:52:38 876 0

ADANA BARO BAŞKANI Av. ÇITIRIK: "ADANA İKİNCİ KEZ YOK SAYILDI!"

Adliye binası önünde cübbeleriyle toplanan avukatlar, Bölge Adliye Mahkemesinin Gaziantep´e bağlanmasına ve Bölge İdare Mahkemeleri´nin kapatılarak yetkilerinin Konya´ya bağlanmasına tepki gösterdi.

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Bölge Adliye Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinin durumuyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Tarihi Adliye binası önünde gerçekleşen basın açıklamasına, meslektaşları, milletvekili, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları,  sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve yurttaşların da destek verdiği gözlendi. 


Adliye binası önünde cübbeleriyle toplanan avukatlar, Bölge Adliye Mahkemesinin Gaziantep´e bağlanmasına ve Bölge İdare Mahkemeleri´nin kapatılarak yetkilerinin Konya´ya bağlanmasına tepki gösterdi.

Baro Başkan  Av. Çıtırık, açıklamasında şunları söyledi:

?ADANA´NIN HALİ İÇLER ACISI?

"Adana´yı yakından ilgilendiren, sadece baronun sorunu olmayan bir konuda kamuoyunu aydınlatma sorumluluğu ile karşınızdayız. Tarımdan, sanayiye, istihdama kadar her alanda gerileyen bir Adana ile karşı karşıyayız, Bereketli toprakların zenginliği, sadece sinemalarda kaldı. Adana; 8 bin yıllık geçmişine, onlarca kültürü barındıran bir il olmasına rağmen, Adana artık, yoksulluğun şehri, sefaleti ve acıları paylaşan bir şehir haline dönüştü. Adana´yı bu hale getirenleri vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz. Türkiye´de maalesef parlamentomuz, torba yasa yöntemiyle çalışmaktadır. Yasalaşma sürecinde toplumsal ihtiyaçlar, toplumsal muhataplar dinlenmeksizin, siyasi iktidarın kendi çıkarları ve o günkü koşullara göre parmak çoğunluğuna dayalı bir yasalaşma sürecinden geçiliyor. Artık, biz hukukçuları bırakın, bu işten gelir elde etmekte olan yayıncı firmalar bile bu değişikliğe ayak uyduramamaktadırlar. Toplumsal ihtiyaçlardan da kaynaklanmadığı için, siyasi iktidarların çıkarları daha ön planda tutulduğundan günlük değişimlerle birlikte devletin yönetimde olması gereken ciddiyetten son derece uzaklaşılmıştır. Hele hele ciddi bir devlet geleneği olan bir ülkede üzülerek söylemek gerekirse, devlet saygınlığı, yurttaş nezdinde ve dış politikada gözlenmektedir"

5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunu´nun 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Av. Çıtırık, "Bölge Adliye Mahkemeleri, 11 yıldan beri hakimi, savcısı ve binası olmaksızın sadece yürürlükte olan yasasıyla vardır. Yasanın 25.maddesine göre Bölge Adliye Mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumu ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak HSYK´nın olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulmuştur. Başlangıçta 9 olan Bölge Adliye Mahkemeleri sayısı 15´e çıkartılmış ve göreve başlama tarihi 20 Temmuz 2016 olarak belirlenmiştir. Bu süreç içinde ne olmuştur ki bu mahkemelerin sayısı 7´ye düşürülmüştür. Adana Bölge Mahkemeleri inşaatı tamamlandı, geçici teslim yapılmak üzere. Ayrıca 2007 yılından bu yana bu mahkeme için çok ciddi kamu kaynakları harcanmıştır. Bu kaynakları kimler çarçur ettiyse, kimler yerinde etkin ve verimli kullanmadıysa Devlet Denetleme Kurulu ile Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla ile her kuruşun takipçisi olacağımıza namus sözü veriyoruz." dedi. 


´KAÇAK SARAYIN ELEKTRİK BEDELİ İÇİN KAÇ ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞIYOR?´

Türkiye´nin öyle kaynakları çarçur edilebilecek zengin bir ülke olmadığının altını çizen Av. Çıtırık, "Kaçak saraylarda kullandığınız elektrik bedellenin ödenebilmesi için kaç asgari ücretlinin, kaç yıl çalışması gerekir. Bunu da kaçak sarayın sakinine buradan bir gönderme yapmak zorunluluk halini almıştır." ifadelerini kullandı. 

Ülkede layıkıyla işini yapan hakim ve savcıların görevlerinden alındığını hatırlatan Av. Çıtırık, şöyle devam etti: "Verdikleri kararlardan, yada düzenledikleri iddianameden dolayı binlerce hakim, savcı sürgün edilmiştir. 68 hakim, savcı açığa alınmış, 14´ü ihraç edilmiştir. Şimdi bu 11 yıldan beri yasası olan; ama personeli bulunmayan, personel hazırlama doğrultusunda hiç bir şey yapmayan Adalet Bakanlığı 15 olan Bölge Adliye Mahkemeleri´nin sayısını 7´ye düşürmek suretiyle bu sorunu çözeceğini düşünmektedir. Amaç yargının hızlanmasıdır. Fakat bir kez daha yargının daha da kötü ve vahim olaylar içerisine gireceği bu düzenlemelerle birlikte net bir şekilde görülmektedir."


Türkiye´nin üçüncü büyük Bölge İdare Mahkemesi´nin de Konya´ya bağlanmasına tepki gösteren Av. Mengücek Gazi Çıtırık, şunları söyledi: "Biz siyasi iktidarın hukuku içselleştirmediğini biliyoruz. Türkiye´nin hukuk devleti değil, parti devleti olduğunu da biliyoruz. Bari kanun devleti olun, çıkardığınız yasaları doğru uygulayan. Bölgelerin coğrafi durumu diyorsun; 7 coğrafik bölge içerisinde Akdeniz´de Bölge İdare Mahkemesi bırakmadınız. Neye göre bunu yapıyorsunuz? Türkiye´nin iş yoğunluğu bakımından 3´üncü Bölge İdare Mahkemesi burada. ´Coğrafik bölge´ dikkate alındığında Akdeniz´deki illeri 400 km. Uzaklıktaki Konya´ya bağlıyorsunuz. Ben vicdan, insaf diyorum. Kamu kaynaklarını ve devlet ciddiyetine bu kadar gölge düşüren bir anlayışın olmaması gerekir. Bölge İdare Mahkemeleri´nin kurulması ve yargı çevresinin belirlenmesinde Adalet Bakanlığı yetkilerini son derece kötü kullanmıştır. Adalet Bakanı, Anayasa Mahkemesi´nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında vermiş olduğu son derece yerinde ve özgürlükçü kararı eleştireceğine öncelikle Türkiye yargısının sorunlarını çözülmesi konusunda doğru bir şekilde mesaisini kullanması lazım." 

Çıtırık´ın konuşmasında sonra avukatlar HSYK´nın aldığı bu kararı alkışlarıyla protesto etti.

 

"ADANA İKİNCİ KEZ YOK SAYILDI!"

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, HSYK Genel Kurul kararıyla 15 ilde kurulmuş ve yargı çevreleri belirlenmiş bölge adliye mahkemelerinin sayısının 7´ye düşürülmesine ve yargı alanlarının yeniden belirlenmesine karar verildiğini hatırlattı. Av. Çıtırık, karar uyarınca Adana´da kurulmuş olan bölge adliye mahkemelerinin göreve başlayamayacağı ve yargı yetkisi yönünden de Gaziantep´e bağlandığını ifade etti.
Sakarya Mahallesi´ne yapılan ve ek bina olarak hizmet veren yer ile Reşatbey Mahallesi´ndeki binanın 2 Ocak 2012 tarihinde bölge adliye mahkemelerine kiralandığını ve şuan tamamlanmış, hizmete girmesi beklenen bir binanın da inşaatına 29 Kasım 2013´te başlandığını anlatan Av. Çıtırık, bu binaların kirası için ciddi miktarda kamu kaynağının verimli bir şekilde kullanılamadığına dikkat çekti.
Adana Baro Başkanlığı olarak bugüne kadar yeni Adana Adliyesi, Adana Bölge İdare Mahkemeleri´nin Adana´da görevini devam ettirmesi ve yetki yönünden de Konya´ya bağlanmaması konusunda pek çok yazışma ve eylem yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi:
"Adana Bölge Adliye Mahkemesi´nin inşaatı tamamlanmamışken, göreve başlayacağı tarih belirlenmişken, 29 Şubat günü alınan kararla Adana Bölge Adliye Mahkemeleri´nin yetki yönünden Gaziantep´e bağlanması ve Adana Bölge Adliye Mahkemeleri´nin faaliyete geçirtilmemesi son derece üzücü ve talihsiz bir gelişme olmuştur. Adana´nın sahipsiz olduğu ve her yönüyle gerilediği bir kez daha bu kararla ortaya çıkmıştır. Bölge İdare Mahkemeleri´nin Adana´da kapatılması ve yetki yönünden Konya iline bağlanmasından sonra ikinci kez Adanamız yok sayılmıştır."
Avukatların eylemine CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ da katıldı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false