Akbelen Kömür Ocağında Arkeolojik Kalıntılar Bulundu
16.06.2023 13:44:00 536 0

Akbelen Kömür Ocağında Arkeolojik Kalıntılar Bulundu

Akbelen Ormanı’na Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) tarafından yapılmak istenen kömür ocağında geçmiş dönem uygarlıklarına ait olduğu neredeyse kesin olan arkeolojik kalıntılar bulundu.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’na Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) tarafından yapılmak istenen kömür ocağında geçmiş dönem uygarlıklarına ait olduğu neredeyse kesin olan arkeolojik kalıntılar bulundu.
Bir süredir İkizköylülerin, müze müdürlüğünün bazı arkeolojik kazı çalışmalar, örneklemeler yaptığını söylemesinin üzerine 15 Haziran’da Akbelen Ormanı’nda sahaya inen Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, arkeolojik kalıntıları belgelediklerini belirtti. Atal, bulunan kalıntıların doğal bir şekilde oluşamayacak kadar düz bir şekilde kesildiğini ve neredeyse kesin olarak bunların geçmiş uygarlıklara ait olduğunu söyledi.

Daha önce Işıkdere Mahallesi’nin kamulaştırılmasına değinen Atal, mahallenin kamulaştırma kılıfında gasp edildiğini söyledi ve ekledi: “Burada daha önce Işıkdere mahallesini kamulaştırmışlardı, daha doğrusu kamulaştırma kılıfı altında gasp etmişlerdi. Şu anda Türkiye’de kamulaştırma ismi altındaki işlemler halkın mülksüzleştirme politikasının bir aparatı olarak kullanılıyor ve halkın mülkiyeti şirketler lehine gasp ediliyor. Şu andaki sistem tamamen buna çanak tutacak, bunu ayarlayacak şekilde tasarlanmış.”

Daha Önce Çıkartılan Kalıntılar Satılmış Olabilir
2022 yılının son aylarında hem içerisinde 200-300 yıllık taş evler bulunan Işıkdere Mahallesi hem de üzerindeki tarihi camiyi yıkmışlardı. Mahallenin yıkımı ardından Bizans, Roma ve Karya dönemlerine ait arkeolojik kalıntılar çıktığını belirten Atal, bu kalıntıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na göre taşınmaz kültür varlığı olduğunu ve yerinde sergilenmesi gerektiğini hatırlattı. Aslında kanuna göre taşınmaz kültür varlığı olan kalıntıların Ören’e götürüldüğü söyleniyor. Ancak Atal yaptığı basın açıklamasında Ören’de buluntulara rastlamadığını, şirket avukatı ve müze müdürünün ise kendisine yaptıkları açıklamada “her döneme ait bir buluntu sergilenmekte” dediğini öne sürdü. Geri kalan buluntular hakkında da konuşan Atal, “Zannediyorum buradan çıkarttıkları şeyleri de satıyorlar. Yani bir şekilde buradaki tarihi varlıkları ne yaptıklarını bilmiyoruz. Satıyor olmasalar bu kadar hassas davranacaklarını hiç düşünmüyorum” yorumunda bulundu.

Daha önce Işıkdere Mahallesindeki tarihi, kültürel varlıklarla ilgili olarak Muğla Üçüncü İdare Mahkemesi’ne bir dava açtıklarından bahseden Atal, “Muğla’daki İdare Mahkemesi hakimleri 5’li çetenin hakimleri gibi hareket ediyor. 2016’dan bu yana AKP’li avukatlar hakimliğe devşirildi ve şu anda çoğunlukla mahkemelerden karar almamız çok zorlaştı. Biz bunu her fırsatta dile getiriyoruz” dedi. Bunun yanı sıra Muğla Üçüncü İdare Mahkemesi, altından; Roma, Karya, Bizans dönemi uygarlığına ait buluntular çıkan Işıkdere Mahallesi ile ilgili olarak açılan davada keşif ve bilirkişi incelemesi yapmadan davayı reddetti.

UNESCO’ya ve ICOMOS’a Şikayet Edilecek
Avukat Atal, Akbelen Ormanın’da Anayasa’nın 10’uncu maddesinin ihlal edildiğini söyledi. Anayasa’nın 10’uncu maddesine göre hiçbir zümreye, hiçbir sınıfa imtiyaz tanınamaz ve kanun önünde herkes eşittir. Buna karşın Atal, “Muğla Milas’ta ve Türkiye’de her yerinde termik, maden, nükleer sermayesi imtiyazlı” derken, Limak İÇTAŞ’ın eylemlerinin hukuksuzluğunun altını çizdi. Bu doğrultuda Muğla 1. İdare Mahkemesi heyeti ve İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi heyeti hakimlikten atılmaları talebiyle Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayet edildi ancak cevap alınamadı.

Atal, Akbelen Ormanı’nda yeni çıkan arkeolojik buluntular ve daha önceki Işıkdere Mahallesi ile ilgili kanuni uygulamalarından kaynaklanan bu fiili durum nedeniyle Limak’ı, müzeyi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı UNESCO’ya ve ICOMOS’a şikayet etmeyi planladıklarını da ifade etti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı