Almanya
DÜNYA 31.01.2021 09:58:00 661 0

Almanya'daki iktidar partisi CDU'nun yeni genel başkanı Laschet  oldu

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in partisi CDU’nun dijital kongresinde yapılan genel başkanlık seçiminin galibi ikinci turda delegelerin 521'inin desteğini alan Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet oldu.

Laschet kimdir?

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in partisi CDU’nun dijital kongresinde yapılan genel başkanlık seçiminin galibi ikinci turda delegelerin 521'inin desteğini alan Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet olmuştu.

Öncelikle 3 adayın konuşmalarında ortaklaşılan pek çok başlık olduğunu söylemek gerekiyor. Dijitalleşme başlığı ısrarla vurgulansa da adaylar 15 dakikalık konuşmalarında, ekonomiden yenilenebilir enerjiye, Trans Atlantik'ten Washington'daki olaya kadar olabildiğince pek çok başlığa değinmeye çalıştı. Bunun dışında tüm adaylar kendini bir liderden çok bir takımın kaptanı olarak tanımladı ve partiyi öne çıkaran konuşmalar yaptı. CDU'nun köklü bir parti olmasına ve dolayısıyla tecrübesine de dikkat çekilmiş oldu. Örneğin; Röttgen, Helmut Kohl'a selam yollarken, Laschet, yıllar öncesini kastederek "Almanya, Avrupa'nın hasta adamıydı" ifadesini kullandı. Elbette Almanya'nın son 15 yılına, CDU ve Merkel'in damga vurduğunu belirterek. 

Bir başka ilgi çekici kısım ise Laschet'in insanların önce Merkel'i sonra CDU'yu seçiyor, tanıyor, güveniyor olması yorumuydu. Laschet satır aralarında sık sık Merkel'i ve Jens Spahn'ı arkasına aldığını hatırlatmayı unutmadı.

Laschet'in konuşmasına her açıdan çok hazırlandığı belli olmakla birlikte, konuşmasını delegeleri işaret edip "Kime Güveneceğiz, bugün burada bunu seçiyoruz" diyerek bitirdi.

Seçimi ikinci kez kaybeden Merz ise önceki seçimde de yine Merkel'in desteklediği AKK kazanmıştı, diğer adaylara göre konuşmasında daha keskindi. 16 yaşından beri CDU'lu olduğunu söyleyen Merz, "Şimdiye kadar solun çoğunlukta olmaması için mücadele ettim, bugün sol hâlâ çoğunluk olmasa bile arttı, bununla mücadele edeceğiz" dedi. Liberalleri ve yeşilleri rakip olarak niteleyen Merz, AfD ile beraber çalışmayacağını da ifade etmişti. Merz seçimi kaybetmiş olsa da neredeyse parti delegesi oylarının yarısını temsil ediyor.

Muhaleften ilk açıklama
Yeni genel başkanın belli olması ardından muhalefetten ilk yorumlar gelmeye başladı. 

SPD'nin Şansölye adayı Olaf Scholz, Laschet'i tebrik ederek, özellikle pandemi sürecinde beraber çalışmak için sabırsız olduğunu ve CDU içindeki yönetim açığının sonunda netleşmesinin iyi olduğunu söyledi.

Yeşiller Başkanları Annalena Baerbock und Robert Habeck ise Laschet'in Merkel sonrası CDU'yu yeniden tanımlaması gibi iddialı bir görevi olduğunu söyleyerek, hangi gücün, ülkeyi krizden cesur, kararlı ve yeni bir hamleyle çıkaracağı sorusuyla ilgili, heyecan verici bir siyaset rekabetten memnun olacağını söyledi. 

Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping ise CDU'nun yeni genel başkanı olduğuna ama henüz bir şansölye adayı olmadığına dikkat çekti. Laschet'in, az farkla kazanan olduğuna ve önümüzdeki günlerde CDU'nun sağ kanadına daha fazla taviz vereceğine vurgu yaptı.

AfD ise Laschet'in seçilmesini Almanya için olumsuz bir gelişme olarak yorumladı. Bu seçimi, "CDU gelecek perspektifine sahip olmadığını gösterdi" olarak yorumladı. Ayrıca Laschet'in NRW Eyaleti'ne daha az zaman ayırabileceğini söyleyip, dolayısıyla NRW'nin sorunlarına çözüm bulmasının zorlaşacağını da ima etmiş oldu. 
Bu seçimleri önemli kılan bir başka etken de, 26 Eylül 2021'de yapılacak olan şansölye seçimi. CDU'nun Mart- Nisan'a kadar Şansölye adayını belirlemesi gerekiyor. Brinkhaus her ne kadar "CDU genel başkanlığı şansölye adaylığı için bir atlama tahtası değil" dese de bu, aday olabilmek için önemli bir adım. Diğer taraftan Söder, teklif gelirse teklifi değerlendireceğini belirtti.

Erdoğan'dan Laschet'e tebrik telefonu


   
Erdoğan, Almanya'daki iktidar partisi CDU'nun yeni genel başkanı Laschet ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'daki iktidar partisi Hristiyan Demokrat Birlik'ın (CDU) yeni genel başkanı Armin Laschet ile telefonda görüşerek tebrik etti.

AKP'li Erdoğan, kişisel Telegram kanalından şu mesajı paylaştı:

"Kıymetli kardeşim,

Bugün Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik.

Görüşmede, Sayın Laschet’i CDU Genel Başkanlığına seçilmesi dolayısıyla tebrik ettim.Şansölye Angela Merkel’le tesis ettiğimiz yakın ve samimi iş birliğini Armin Laschet’le de sürdüreceğimizi düşünüyor, Sayın Laschet’in Türkiye-Almanya ilişkilerine ve Türk toplumuna yönelik müspet tutumunu yeni görevi sırasında da devam ettireceğine inanıyorum.Almanya ile hemen her alanda emsalsiz olan ilişkilerimize, güçlü ekonomik bağlarımıza ve bu köklü ilişkilerin geliştirilmesine her zaman büyük önem veriyoruz."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı