ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 118. SAYISI YAYINLANDI
KÜLTÜR SANAT 15.08.2023 15:42:00 998 0

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 118. SAYISI YAYINLANDI

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 118. SAYISI YAYINLANDI

Tarsus’ta yayın hayatını sürdüren Aratos felsefe dergisinin 118. sayısı yayınlandı. Adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozoftan Aratos alan dergi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor.

Yerel bir yayın olmanın ötesinde olan Aratos derginin, 118. sayısının konu ve yazarları şöyle: Bu karanlıktan çıkış için felsefeye ihtiyacımız var/Sunu (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/Hayatın İçinden Karikatürler (Herluf Bidstrup), Araştırmacı Hasan (Berdan Günışığı), ‘Guernica’nın Yıkıntıları Üzerinde (Fide Lale Durak), Dogmanın Köküne  Fikir Bombası Koyan, Özgür Düşüncenin Yılmaz Savunucusu, Eleştiri ve İroninin Bilgesi: Erasmus (Bedriye Korkankorkmaz), İmgenin İmkânsızlığı (Havva Ağral), Yaşlı Sürücüler Trafikten Men Edilsin Mi? (Prof. Dr. İsmail Tufan), “Quo Vadis” Romanı ve Sinema Filminde Tarsuslu Paul (Umut Yelkenci), Eğitimci ve Devrimci Bir Sanatçı Mustafa Sarıoğlu’nun Ardından (Uğur Pişmanlık), Daha Kurulmadan Yıkılmış Modern Harabelerin Altında İnleyen, Unutulmuş Eşsiz Bir Kent Tyana-Kemerhisar-4 (Ahmet Ünal).

Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, “Bu karanlıktan çıkış için felsefeye ihtiyacımız var” başlıklı sunuş yazısında “Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı. Ve 14 Mayıs 2023’te yapılan genel seçimi, bir kez daha ABD emperyalizminin ve Türkiye sermaye sınıfı adına iktidarı yöneten AKP kazandı. Aslında kazandı demek çok doğru değil.

Tek parti döneminden çok partili hayata geçildiği 1950 seçimlerinden bu yana neredeyse gelmiş-geçmiş tüm seçimler hileli, sandıkların kaçırıldığı, çöplerden oyların çıktı, sonuç tutanaklarıyla oynandığı, sayımlara ve sonuçlara haksızca müdahale edildiği seçimlerdi. Bir kez daha hile ve türlü oyunlarla AKP’nin iktidar olduğu bu seçimler meşru değildir.

Her ne kadar, Aziz Nesin’in %65’ini aptal diye nitelendirdiği bu toplumu, koyun sürüsü olarak görsek de sonuçta Althuser’in Devletin İdeolojik Aygıtları (DİA)’lar kitabında tanımladığı gibi bu aygıtlarla algı yönetimi gerçekleştiriyor. Yani, kapitalist sömürü düzenini koruyan sermaye devleti, dinden, milliyetçiliğe, eğitimden, aile ve çevrenin şekillendiriciliği, mahalle baskısı, görünmez yasalar, tv dizilerine kadar tüm bu ideolojik aygıtları kullanarak emekçi halkı uyutuyor, toplumun metebolizmasıyla oynuyor.

Bu ülke hala gerici bir karanlığın içinde yol alıyor. Ancak bu tablo umutsuzluğa neden olmamalı. Tarihin ve toplumun işleyiş yasaları gösteriyorki her iktidar kendi karşıtlığını yaratır ve alt yapı üst yapıyı yıkarak değiştirir. Emekçi halkın, işçi sınıfının ve aydınların daha fazla örgütlülüğe ihtiyacı var. Bilindiği üzere “örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez”.

Bu gerici sömürü düzeni ve onu temsil eden siyasal iktidara karşı emekten yana, yurtsever, ilerici ve aydınlanmacı bir mücadelenin yükseltilmesi gerekiyor. Bu karanlıktan çıkış için felsefeye ihtiyacımız var. Felsefe olmadan aydınlanma, aydınlanma olmadan sosyalizm olmaz.

***

Aratos dergisi olarak felsefi bir aydınlanma için çabalarımız dün olduğu gibi yarın da devam edecektir. 20 yıllık bir dergi olarak dövizdeki yükseliş nedeniyle artan kâğıt fiyatları karşısında yayınımız zor bir dönme girdi. Basılı yayınımızı süreceğiz ancak bu zor ekonomik şartlar karşısında baskı sayımızı azaltmak durumunda kaldır. Böyle zamanlarda Aratos’a omuz veren dostlara yürekten teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı