BAE
SİYASET 31.08.2023 12:38:00 9300 0

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

CHP’li vekil Gürer: “Yabancı ülkeler verdiklerinin karşılığını alıyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) ithal edilecek tarım ürünlerinde gümrük vergisi muafiyeti getirilmesi kararını değerlendirdi.

Gürer, "Dış ülkelerle ticari ilişkiler, karşılıklı alışverişe dayalı bir anlayışla sürdürülüyor. Diplomatik ilişkiler, ticari ilişkilerle iç içe geçti. Alanı, üretimi ve üreticisi bizden az olan ülkelerden farklı gıda ürünü alır duruma getiren bir yönetim anlayışı ile ülkemiz idare ediliyor. Ülkeler arası ilişkiler sorunlu olsa da ticarette sorun yok. Dış güçler diye seçimler öncesi neredeyse savaşacağız görüntüsü yaratılan ülkelerle dahi ticari ve ekonomik ilişkilerimiz artıyor. Önceki Dışişleri Bakanına bu durumu sorduğumda siyasi ilişkiler farklı, ticari ilişkiler farklı ifadesini kullanmıştı. Bu bağlamda, tek adam rejimi ile dış ticaret önemli ölçüde dış siyasetten ayrı tutulup önemli bir rant alanı yaratıldı. Birleşik Arap Emirlikleri ile 15 Temmuz darbe kalkışması sürecinde darbe planlayıcısı olacak kadar suçlamalarda bulunan AKP'li Başkanlar da oldu. Son dönemde ise yeniden ilişkiler geliştirildi. İthal kapısı açıldı."

Gürer ayrıca, “Cumhurbaşkanı yayınladığı ithalat listesinde   ilk göze çarpanlar; tavuk yumurtasında 150 tona, dondurulmuş sebze 200 tona, kurutulmuş sebze 100 tona, kuru baklagil 500 tona ve çeşitlik bitkisel yağlardan ise 40.000 tona kadar gümrük vergisi alınmayacağı açıklandı.” dedi.

 

İTHALCİ ANLAYIŞ YİNE DEVREDE

Ömer Fethi Gürer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararla, BAE'den ithal edilecek tarım ürünlerinde gümrük vergisi muafiyeti getirildi. Bu karar, yerli üreticiye değil ithalatçı, rantçı anlayış ile yabancı çiftçilere yarayacak. İthalatın önü açılınca yerli üretimde de sorun artıyor. Bu durum, çiftçilerimizin üretimden çekilmesine neden olabilir." dedi.

Gürer, "AKP zihniyeti kamu varlıklarını satmak, konut ve arazi alan yabancıya T.C. vatandaşı yapmak, tarımda dışa bağımlılığı artırmak ve ülke madenleri tüketmek anlayışına sahip. Hesap kitap ülkeyi yerli ve milli bir kalkınmayla buluşturmak değil, kurdukları düzenden sağladıkları faydanın yok olmaması için mücadele etmek anlayışına sahiptir. Ülkemizin kendi kendine yeter bir ülke olması için yerli üretimi desteklemek yerine ülkeler arası ticaret peşindedir. Bu süreçte ihracatı artırdık derken ithalatı sürekli saklayan bir anlayışla kamuoyu oluşturma peşindeler. İhracat rekorları sürekli anlatırken, artan dış ticaret açığından söz etmiyorlar. İktidarın, ithalatı teşvik eden kararları yerli üreticiyi sürekli mağdur etmektedir." ifadelerini kullandı.

 

YERLİ ÜRETİCİ REKABET EDEMEZ

Gürer, BAE'den yapılacak ithalatın yerli üreticileri olumsuz etkileyeceğini belirterek, “BAE'den gelecek tavuktan yumurtaya, sebzeden baklagillere, yağlardan sütlere kadar birçok üründe gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor. Bu durum, yerli üreticilerimizin rekabet gücünü azaltacak ve üretimlerini olumsuz etkileyecektir.  İktidar, yerli üreticiyi korumak yerine, ithalatı teşvik eden kararlar alması yabancı çiftçi ve üreticiye destek olmaktır. Üretim yapmayan bir ülkenin sürekli ithalata yönelmesi sürdürülemez bir durumdur. Bu durum hem vergi kaybına neden olurken hem de yerli üreticiyi bitirir" dedi.

AKP İKTİDARI ÖNCE KENDİ ÜRETİCİSİNİ SAHİPLENSİN

Gürer, ithalatın yerli üretimi olumsuz etkilememesi için tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, "İthalatın yerli üretimi olumsuz etkilememesi için gümrük vergilerinin artırılması, yerli üreticilere destek verilmesi gibi tedbirler alınmalıdır. Aksi takdirde, yerli üreticiler daha büyük zararlar görecek ve ülke ekonomisi olumsuz etkilenecektir. Ülkeler arası ticareti geliştirmek yerli çiftçi ve üreticiyi yok sayarak yapılması ülkeye de büyük zarar verecektir." diye konuştu.

Gürer ayrıca, “Gümrük vergisi sıfırlanması, kısa vadede tüketicilerin fiyatlar etkisi olsa da uzun vadede, yerli üreticilerin zarar görmesine, gıda güvenliğinin tehlikeye girmesine ve tarımsal istihdamın azalmasına neden olma olasılığı da unutulmamalıdır.” dedi.

 (vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı