ÇERNOBİL NÜKLEER FELAKETİNİN 37. YILDÖNÜMÜ
GÜNDEM 26.04.2023 11:10:00 465 0

ÇERNOBİL NÜKLEER FELAKETİNİN 37. YILDÖNÜMÜ

Çernobil Felaketinin 37. Yıldönümünde `Nükleer Karşıtı Platform` olarak Uyarıyoruz : `Nükleer Santrallara Hayır` demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceğiz.

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) 2006 yılından bu yana sekretaryasını yürüttüğü, bünyesinde birçok meslek odası, sendika, sivil toplum kuruluşu, dernek temsilcisi, yaşam savunucusu ve aktivistlerin bileşen olarak içerisinde yer aldığı NKP, siyasi iktidarın Akkuyu Nükleer Santralı`na ilk nükleer yakıtın 27 Nisan 2023 tarihinde getirileceğini duyurmasının ardından seçim yarışında yer alan tüm siyasi partileri uyarmak amacıyla, "Akkuyu`ya Nükleer Yakıt Getirilmemeli" başlıklı bir uyarı mesajı hazırladı.

Ülkemizin kaderini belirleyecek seçimlere sayılı günler kala, ülkemiz ve halkımızın geleceği için büyük tehdit unsuru olan nükleer santral projelerinin durdurulması adına tüm nükleer karşıtı kurumları imzaları ile mücadeleye katkı sunmaya çağıran NKP, 54 nükleer karşıtı kurum ve sivil toplum örgütünün imza koyduğu bir uyarı mesajı siyasi partilere göndererek, kamuoyuna ilan edildi.

Mesajda, Akkuyu`ya nükleer yakıt çubuklarının gelmesiyle ülke geleceğinin büyük tehdit altına alınacağına dikkat çekildi. 

Meslek örgütleri, bilim insanları ve Türkiye halkının tepkilerine rağmen, nükleer santral projelerinin ısrarla gündemde tutulmaya çalışılmasına tepki gösterilen mesajda, Akkuyu`da sorunlu inşaat sürecinin devam ettiği, Sinop`ta ise 2019 yılında maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketin projeden çekilmesi ve Sinop Nükleer Santralı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılmış olan davanın henüz sonuçlanmamasına rağmen Rus şirketler ile pazarlıklar yapıldığı vurgulandı.

Dünyadaki ilk "Yap, Sahip Ol, İşlet" modeline sahip Akkuyu Nükleer Santralı`nın hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacağının altı çizilen mesajda, şu ifadelere yer aldı: "Nükleer santralın proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralın bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır.

Bizler, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren; meslek odaları, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir koşulda nükleer yakıtın Mersin Akkuyu`ya getirilmesini kabul etmiyoruz. Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz."

Ülkemize felaket getirecek nükleer santrallara karşı duyarlı tüm kurumlar ve nükleer karşıtlarına mücadele çağrısı yapılan mesajda, "Nükleer Santrallara Hayır` demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceğiz" denildi.(Fİ)

Mehmet MAK EMO Adana Şubesi YK Başkanı NKP Adana Bileşenleri Adına


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı