CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ BAŞARIR
SİYASET 10.08.2023 08:31:00 515 0

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ BAŞARIR'DAN BARIŞ PEHLİVAN'A DESTEK

Başarır, "Hakime kimin cezaevine girip girmeyeceği, kimin denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanıp yararlanmayacağı konusunda takdir hakkı verirseniz, nasıl uygulandığını görürsünüz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, eski Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan'ın 15 Ağustos'ta cezaevine gireceğini belirterek, "Ben buradan karar verecek infaz hakimine, Adalet Bakanı'na, adalete bir parça inancı olan hukukçulara sesleniyorum; bu yanlış bir karar. Hakime kimin cezaevine girip girmeyeceği, kimin denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanıp yararlanmayacağı konusunda takdir hakkı verirseniz, nasıl uygulandığını görürsünüz." dedi.
CHP Grup Başkanvekili Başarır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP İzmir Milletvekilleri Gökçe Gökçen, Deniz Yücel, CHP Muğla Milletvekilleri Gizem Özcan ve Cumhur Uzun ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u ziyaret etmek istediklerini, ancak görüşmenin dakikalar kala iptal edildiğini söyledi.

Tunç'u bizzat aradığını, durumu anlattığını ve randevu istediğini aktaran Başarır, "Çarşamba saat 12.00'de arkadaşlarımızla görüşebileceğini söyledi. Biz de o saatte Meclis'teki odamızda hazır olduk. 30 dakika kala randevu iptal oldu. Aslında yola çıkmış olsak Adalet Bakanlığının kapısında 6 milletvekili kapıya bakarak geri dönecektik. Bu olmadı." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Başarır, Barış Pehlivan'ın İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesince istihbarat faaliyetiyle ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek suçundan dolayı 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığını, 6 ay tutuklu kaldığını, daha sonra da cezasının onandığını, denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak normal hayatına devam ettiğini anlattı.

Yeni infaz düzenlemesine işaret eden Başarır, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hakkında bir dava daha açılan Pehlivan'a Bakırköy İnfaz Hakimliğinin bu hakkı vermediğini, gerekçe olarak da 2020'deki bir yasal düzenlemenin gösterildiğini söyledi.

Bu yasal düzenlemeyle, Kovid-19 salgını sebebiyle denetimli serbestlik hükümlerinden yararlananlar hakkında bir dava açıldığı takdirde hakime bir takdir hakkı getirildiğini dile getiren Başarır, bu maddeyi Anayasa'nın masumiyet karinesini ihlal edeceği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine götürdüklerini, ancak oy birliğiyle bu talebin reddedildiğini kaydetti.

Başarır, "Bugün Barış Pehlivan özelinde bir gerçek ortaya çıktı. Adalet Bakanı'na şunu söyledik; 'Hakimlere böyle bir konuda takdir hakkı veremezsiniz. Bu masumiyet ilkesine aykırıdır'." diye konuştu.

Barış Pehlivan'ın 15 Ağustos'ta cezaevine gireceğini hatırlatan Başarır, şunları söyledi:

"Ben buradan karar verecek infaz hakimine, Adalet Bakanı'na, adalete bir parça inancı olan hukukçulara sesleniyorum; bu yanlış bir karar. Hakime kimin cezaevine girip girmeyeceği, kimin denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanıp yararlanmayacağı konusunda takdir hakkı verirseniz, nasıl uygulandığını görürsünüz.

Ergenekon kumpasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Hasan Hüseyin Özese 10 yıl ceza alıyor. Nisan ayında o haklardan yararlanmak için başvuruyor, reddediliyor. Ama bir bakıyoruz, bugün tahliye ediliyor. Ergenekon gibi Türk hukuk tarihine kara leke olarak geçen FETÖ ile beraber bu ülkenin kahraman askerlerine, milletvekillerine, aydınlarına kumpas yapan bir hakim, 10 yıl ceza alıyor, o dışarıda; Barış Pehlivan cezaevine gidiyor."

Başarır, yasal düzenlemenin sakıncalarının ortaya çıktığını savunarak, Meclis'in bu konuda yeni düzenleme yapabileceğini dile getirdi.

Adalet Bakanı Tunç'tan yeniden bir randevu talebi olup olmayacağı yönündeki soruya Başarır, "Eğer bir randevu verecekse benim talebim değil, bu nezaketsizliği düzeltmek adına kendisinin bir talebi olabilir. Biz, yurttaşlarımız, adalet, gazeteciler için buna rağmen gideriz, yüksünmeyiz ve kendisiyle görüşürüz." yanıtını verdi.

(vşi)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı