CHP
SİYASET 20.07.2023 11:48:00 380 0

CHP'li Barut, "Tarım olmadan yaşam olmaz"

Barut, Rusya'nın Ukrayna saldırısı sonrasında hayata geçirilen Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesiyle artan 'gıda krizi' riskine karşı Türkiye'nin acilen tarımsal üretim ve çiftçiler için seferberlik başlatmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Rusya'nın Ukrayna saldırısı sonrasında hayata geçirilen Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesiyle artan 'gıda krizi' riskine karşı Türkiye'nin acilen tarımsal üretim ve çiftçiler için seferberlik başlatmasını istedi. Türkiye'nin son 20 yılda dışarıdan 90 milyon tona yakın buğday ithal ederek 25 milyar dolar para ödediğini vurgulayan Barut, "Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesi tüm dünyada gıda krizi riskini yeniden gündeme getirdi. Halkımızın güvenli gıdaya erişimi ve ülkemizin gıda egemenliği için tarımsal üretim şart. Buğday başta olmak üzere tarımda kendi kendimize yeterliliğimizin sağlanması amacıyla seferber olmalıyız. İthalat yerine üretime destek verilirse tahıl krizi yaşanmaz" dedi.

"SORUN YAŞAMAMAK İÇİN DESTEK VERİN"

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından tüm dünyada çok ciddi sorunların yaşandığını anımsatan Ayhan Barut, "Rusya'nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna'ya yönelik saldırısı sonrasında dünya genelinde öncelikle gıda krizine yönelik endişeler baş gösterdi. Bu riskler artarak sürüyor. Özellikle Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya tarafından iptali sorunları daha da büyütecek gibi görünüyor. Türkiye açısından da bu riskler fazlasıyla büyük. Derhal bu çıkmazdan kurtulmalıyız. Bunun yolu da ciddi bir tarımsal üretim planlaması, üretim ve çiftçinin desteklenmesinden geçiyor" diye konuştu.

"RİSK BÜYÜK, ÖNLEM ŞART"

Tarımın stratejik öneminden söz ederek tarımsal üretim olmadan yaşamın sürdürülemeyeceğine işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkelerin gıda egemenliği aynı ulusal egemenlik kadar çok önem taşımaktadır. Halkımızın güvenli gıdaya erişimi, ülkemizin gıda egemenliğinin mutlak suretle sağlanması için derhal adım atmamız gerekiyor. Birinci şart tarımda kendi kendine yeterliliğini sağlamış bir Türkiye hedefiyle çalışmaktır. AKP iktidarı ise ne yazık ki tarımsal üretime ve üreticiye destek vermek yerine ithalat aşkıyla yoluna devam ediyor. Şimdi Rusya, tahıl anlaşmasından vazgeçti. Yani para olsa bile buğday alamayabilirsiniz. Riskin ne kadar büyük olduğu anlaşılmıyor mu? İktidar ithalat sevdasından vazgeçmeli. AKP iktidarı son 20 yılda 90 milyon tona yakın buğday ithal ederek 25 milyar dolardan fazla parayı yabancı ülkelere aktardı. Oysa 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde buğday ithalatı için yalnızca 150 milyon dolar ödeniyordu. 2004 yılında Türkiye'de 93 milyon dekarda üretilen buğdayın miktarı 68 milyon dekara kadar düştü. Niye? Çünkü ürettiğinden kazanmayan ve desteklenmeyen çiftçi tarımdan uzaklaştı. Gelin ülkemizin geleceği, halkımızın refahı için tarımı ve üreticiyi destekleyin."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı