ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!
EĞİTİM 31.08.2023 12:36:00 9119 0

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

 

Hızlı geçen yaz tatili boyunca okul dönemindeki disiplin de ister istemez azaldı. Bunun sonucunda da muhtemelen gece yatma ve sabah kalkma saatleri değişti, okul zamanı kısıtlanan tablet, bilgisayar, televizyon gibi cihazların kullanımı ile ilgili sınırlar gevşedi, açık alanlarda arkadaşlarla geçirilen zamanlar arttı. Ancak sayılı günler çabucak geçti ve artık okulların açılmasına sayılı günler kaldı.
Ders zilinin çalmasına çok az bir süre kaldı. Şimdi pek çok evde okula hazırlık telaşının yanı sıra çocukların okula uyumunu sağlamanın yolları da aranıyor. Medline Adana Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, “Okul başlamadan yapılacak birkaç etkili dokunuşla yaz boyunca unutulan okul düzenini yeniden kurmanız mümkün” diyerek ebeveynlere önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
1- Ona mesajınız net olsun
Ebeveynlerin kurallar konusunda birbirleri ile çatışmaya girmeyerek tutarlı davranması gerekir. Bu nedenle esneyen kuralları eski haline getirebilmek için ilk yapmanız gereken şey, anne-baba olarak ortak tutum sergilemeniz ve çocuğunuza beklentilerinizi ve mesajlarlarınızı net bir şekilde iletmeniz olacaktır.

2- Sorularına cevap verin
Çocuğunuzu karşınıza alarak okula gitme konusundaki duygu ve düşüncelerini bir sohbet havasında konuşun. Sorularını sakin ve açık bir şekilde yanıtlamaya çalışarak rahatlamasına yardımcı olun. Hiçbir sorusunu geçiştirmeyin.

3- Önünü görmesine yardımcı olun
İşleyecekleri ders programını öğrenmesini sağlayın. Ona okulun hangi gün ve hangi saatte başlayıp bittiğini, onu okula kimin bırakıp alacağını anlatarak olası kaygılarını giderin. Hatta gerekirse okul resmi olarak açılmadan önce çocuğunuzla birlikte okula gidip yeni sınıfını gezdirin.

4- Sorun çıkarsa çözeceğinizi hissettirin
Sadece kendisinin değil bütün çocukların ilk gün sebebiyle endişeli olabieceğini, bunun da normal bir durum olduğunu ona anlatın. Ona okulda bir problem olması halinde kendisini yalnız bırakmayıp, sorunu çözmek için öğretmeni ile iletişime geçeceğinizi hissettirin.
5- Okul alışverişini beraber yapın

Okul alışverişine birlikte giderek bazı okul gereçlerinin renk ve model seçimlerinde onun da görüşlerini alıp, tercihlerine değer vermeniz okula uyumlarını sağlamada önemli olacaktır. Ancak bunu yaparken imkânlarınızı fazla zorlamamaya ve aşırıya kaçarak her istediğini almamaya da dikkat edin.
6- Görsel cihazlara kısıtlama getirin

Çocuğunuzun televizyon, tablet vb. görsel cihazlar başında geçirdiği zamanı nedenini söyleyerek azaltın. Doğru kullanılmadıklarında çocukların sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine olumsuz etkileri bilinen bu cihazların yerine, gelişimlerine pozitif katkı sunacak spor, müzik, resim ve benzeri etkinliklere yönlendirme konusunda hızlı adımlar atın.

7- Beslenme çantasına not koyun
Çocuğunuzun beslenme çantasını hazırlarken içerisine onu hep hatırladığınızı ve okuldayken bile düşündüğünüzü belirten küçük bir not koyun. Bu davranışınız onu motive edecek ve ders satlerinde rahatlamasını sağlayacaktır.

8- Uyku saatlerini düzenleyin

Çocukların yaşına göre yeterli gece uykusunu alması onların beyin ve fiziksel gelişimi ile dikkat ve öğrenme süreçleri için kritik noktalardır. Aksi taktirde dikkati sürdürmek ve bellek sorunları da kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle gece yatış saatini erkene alıp, sabah da daha erken kalkacağı şekilde 2-3 günlük aşamalı bir düzene geçin. 

(vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı