Corona Virüsü İnsan Bedenini Nasıl Etkiliyor? 
DÜNYA 10.03.2021 07:31:00 486 0

Corona Virüsü İnsan Bedenini Nasıl Etkiliyor? 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2020’nin Mart ayında Corona virüsü salgınını pandemi ilan ettiğinde, virüsün öldürücü ve çok bulaşıcı olduğu zaten anlaşılmıştı.

Bu yeni tür Corona virüsü birçok bilinmezi de beraberinde getirmişti. Uzmanlar, o dönemden bugüne virüsün hayati organları nasıl etkilediği ve uzun vadeli etkilerinin neler olduğu hakkında çok şey öğrendi.

Tıptaki adıyla SARS-COV2 (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu Corona Virüsü 2) olarak bilinen yeni tür Corona virüsü, solunum sisteminde hastalığa neden oluyor.

Dünya genelinde halen etkisini sürdüren pandemi bir Corona virüsünün ikinci defa hastalık ve ölüme neden olduğu salgın. SARS ilk kez 2002 yılının Kasım ayında Çin'de görülmüştü. Virüsün günümüzdeki türüyse 2019'da yine Çin'de ortaya çıktı.

Akciğerleri işgal eden Corona virüsü, burada çoğalarak enfeksiyonla mücadele etmemizi sağlayan molekülleri etkisiz hale getiriyor.

Corona enfeksiyonu geçiren hastaların çoğu iyileşse de virüs akciğerlerde kalıcı hasara ve solunum zorluğuna yol açıyor.

Hasta hikayeleri

50 yaşındaki Thomas Steele, Corona enfeksiyonu nedeniyle çift akciğer nakli olsan sayılı hastadan biri. Steele, yaşadığı deneyim hakkında, "Hastane odanızda oturup aldığınız her nefes için mücadele etmeniz hiçbir şeye benzemiyor. Bunu 58 gün boyunca yaptım" diyor.

Corona virüsü, kana oksijen pompalayan akciğerlerde hasara yol açarak hastaların dolaşımındaki oksijen seviyesinin düşmesine neden oluyor.

Bazı hastalara ancak suni solunum cihazı desteğiyle nefes sağlanabiliyor.

Pıhtılaşma

Corona virüsü kan dolaşımında tehlikeli biçimde pıhtılaşmaya da neden oluyor. Yüksek tansiyon ya da inme nedeniyle kan damarları zarar görmüş kişiler ve kalp hastaları, Corona enfeksiyonu karşısında daha büyük risk altında.

Bu kan pıhtıları, akciğer ya da kalp dahil birçok organda tıkanıklığa neden olabiliyor; kalp krizi ya da inmeye yol açabiliyor.

Teksas eyaletinin San Antonio kentinden Dr. Allen Anderson, kalbi sağlıklı kişilerin Corona enfeksiyonu nedeniyle kalp hasarına uğradığına yakından tanık olan çok sayıda kardiyologdan biri.

Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nden Dr. Anderson, "Hastaların kalp damarlarında herhangi bir tıkanıklık olmamasına rağmen kan enzimleri, kalp krizi tanısıyla uyumlu olabilecek ölçüde yüksekti. Kalp ritm bozuklukları da söz konusuydu" dedi.

Corona virüsü ve yol açtığı enflamasyon, kalp dokusuna zarar verebiliyor. Hasar bir yere karar geri çevrilebilse de bazı kalıcı hasarı onarmak mümkün olmuyor.

Böbrek hasarı

Uzmanlar, son bir yıl içinde Corona virüsünün bir başka hayati organ olan böbreklere de zarar verdiğini öğrendi. New York'ta yapılan bir araştırma kapsamında geçen yıl Corona enfeksiyonu geçiren 5 bin hastanın durumu incelendi.

New York eyaletinin Great Neck kentindeki Hofstra/Northwell Tıp Fakültesi'nden Dr. Kenar Caferi, tıp dergisi Kidney International'da yayınlanan araştırmanın baş yazarı.

Dr. Caferi, "5 bin 449 hastanın yüzde 36,6'sı akut böbrek yetmezliği ya da böbrek hasarıyla karşılaştı. Böbrek hasarına uğrayanların yüzde 14'ü diyalize bağlanmak zorunda kaldı" dedi.

Devam eden belirtiler

Corona enfeksiyonunu atlatan hastalar iyileşmelerine rağmen yorgunluk, baş ağrısı, nefes darlığı ya da göğüs ağrısı gibi belirtilerden kurtulamayabiliyor. Kimileriyse bilinç bulanıklığı, hafıza sorunları, anksiyete ve depresyonla yaşıyor.

Sadece hastanede tedavi altına alınanlar değil, Corona enfeksiyonu geçiren tüm hastalarda uzun vadeli belirtiler kalıcı hale gelebiliyor. Kimlerin bu durumdan etkileneceğini bilmekse mümkün değil.

Cleveland Clinic'ten bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Kristin Englund, "Şu anda kaç hastanın enfeksiyonu atlattıktan sonra da Corona virüsünün uzun vadeli belirtilerini göstereceğini bilmiyoruz. Araştırmalar, bu hastaların oranının yüzde 10 ila 80 olabileceğine işaret ediyor. İyileşme sürecinin normal olarak tamamlanmasını beklediğimiz dört haftadan sonra da enfeksiyonun belirtilerini göstermeye devam eden çok sayıda kişi olabilir" diyor.

Bazı tıp merkezleri, Corona enfeksiyonunu atlattıktan sonra da hastalık belirtilerini deneyimlemeyi sürdüren kişiler için özel klinikler açmaya başladı. Hastalık belirtileri tamamen geçen hastalar da Corona enfeksiyonunun hayatlarını derinden etkilediğini ve çok değiştirdiğini kaydediyor.(Kaynak:VOA)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı