Ç.Ü.´de turunçgil unlubitine karşı kimyasal mücadele
TARIM 8.05.2018 13:31:57 613 0

Ç.Ü.´de turunçgil unlubitine karşı kimyasal mücadele

Prof. Dr. Kayadan "Biyolojik mücadele, unlubite karşı çok başarılı bir yöntem olarak uygulanmakta, bu şekilde kimyasal uygulamalardan dolayı doğaya verilen zarar önlenebilmektedir.

Türkiye´nin tarımsal ürünleri arasında en büyük paylardan birini alan ve ekonomik önemi oldukça yüksek olan turunçgil yetiştiriciliğinde, pek çok zararlı ve hastalıktan dolayı verim ve kalite kaybı meydana geldiğini belirten Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İmamoğlu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bora Kaydan, turunçgil yetiştiriciliğinde mücadele edilmediği takdirde ciddi kayıplara neden olan turunçgil unlubitine karşı kimyasal yöntemlerin yetersiz kaldığını, devreye sürdürülebilir tarım içinde önemli bir uygulama olan biyolojik mücadele yöntemlerinin girdiğini söyledi.

Turunçgil yetiştiriciliğinde zarar meydana getiren böceklerin önemli bir grubunu oluşturan coccoidler (Hemiptera: Coccomorpha) arasında yer alan turunçgil unulubitinin, turunçgil yetiştiriciliğinde mücadele edilmez ise önemli zararlara neden olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Kayadan, turunçgil unlubitinin biyolojisi gereği genellikle bitkinin saklı yerlerini tercih ettiğini, bununla birlikte salgıladıkları mumsu salgılar ile vücut yüzeyleri kaplı durumda bulunduğunu söyledi.

Hem biyolojik özellikleri dolayısıyla saklı yerlerde yaşamalarından hem de vücut yüzeylerinin mumsu salgılar ile kaplı olmalarından dolayı unlubite karşı uygulanan kimyasal mücadele yöntemlerindeki başarı şansının düşük olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Kayadan şunları kaydetti;

"Uygulamada üreticilerin kimyasal sayısını arttırmanın başarı şansını arttıracağı görüşü olsa bile bu yaklaşım çevreye olumsuz etkisinden ve üründe kalıntı sorunlarından dolayı tercih edilmemelidir. Bu aşamada unlubitin mücadelesinde, sürdürülebilir tarım yaklaşımında önemli bir uygulama olan biyolojik mücadele üzerinde durulmaktadır. Tarımda biyolojik mücadele kısaca, zararlı etmenlerin (hastalıklar, hayvansal zararlılar, yabancı otlar gibi) mücadelesinde biyolojik etmenlerin (doğal düşmanlar) kullanılması olarak tanımlanabilir. Biyolojik mücadele, sürdürülebilir yaşam anlayışının en önemli unsurlarından biri olup doğal dengeyi baz alan bir yaklaşımdır. Biyolojik mücadelede kullanılan doğal düşmanlar predatörler (avcı böcekler, avları ile doğrudan beslenirler), parazitoidler Tarımda biyolojik mücadele kısaca, zararlı mücadelesinde biyolojik etmenlerin kullanılması olarak tanımlanabilir. Biyolojik mücadele, sürdürülebilir yaşam anlayışının en önemli unsurlarından biri olup doğal dengeyi baz alan bir yaklaşımdır.

Zararlı böceklerin bir tarım alanındaki yoğunluğunun ekonomik zarar seviyesi altında tutulabilmesi için faydalı böceklerin kullanılmasının en bilinen biyolojik mücadele şekli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kayadan "Biyolojik mücadele, unlubite karşı çok başarılı bir yöntem olarak uygulanmakta, bu şekilde kimyasal uygulamalardan dolayı doğaya verilen zarar önlenebilmektedir. Turunçgil unlubitinin birçok yerel doğal düşmanı bulunmasına rağmen, Avustralya kökenli avcı böcek Crtyptoleamus montrouzieri (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae) ve parazitoit arı Leptomastix dactylopii Hovvard (Hymenoptera: Encyrtidae) uzun yıllardır turunçgil unlubitinin biyolojik mücadelesinde kullanılmaktadır." dedi.(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı