DİŞ ETİNİZ KANIYORSA DİKKAT!
SAĞLIK 29.07.2023 00:22:00 815 0

DİŞ ETİNİZ KANIYORSA DİKKAT!

Yetişkinlerdeki Diş Kayıplarının En Önemli Nedeni: Diş Eti Hastalıkları

Diş eti sağlığı, dişlerin ağızda uzun yıllar sağlıklı bir şekilde fonksiyon görebilmesinde büyük rol oynuyor. Diş etlerinde meydana gelebilecek herhangi bir hastalık ağız ve diş sağlığının yanı sıra genel sağlığı da riske atabiliyor.

Diş eti hastalıklarının, diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağı nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Tuzla Diş Kliniği ve Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, doğru bir ağız bakım rutininin önemini vurgulayarak diş eti hastalıkları hakkında bilgiler aktardı.

Her yaşta görülebilen diş eti hastalıklarının başında diş eti iltihabı geliyor. Diş eti iltihabı şişmiş, kızarık görünen ve fırçalama sırasında, besinleri ısırırken ya da kendiliğinden kolayca kanayabilen diş etlerine yol açıyor. Bu duruma genellikle ağız kokusu ve kötü bir tadın da eşlik ettiğini belirten Bayındır Tuzla Diş Kliniği ve Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, “Diş eti hastalıkları, bireyin diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağına verdiği yanıt olarak başlayan iltihapsal hastalıklar olarak ortaya çıkıyor. Dişler yeterince iyi temizlenmediğinde diş etlerine komşu alanda bakteri plağı birikimi gerçekleşiyor ve yumuşak olan bu plak fırçalamayla uzaklaştırılmazsa, dişler üzerinde diş taşı adı verilen sert bir yapı oluşuyor. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, daha derindeki dokulara diş kökleri boyunca ilerleyebiliyor ve dişin destek kemiğinde kayıplara neden olabiliyor. Bu durumu dişlerde sallanma, yer değiştirmeler ve son noktada da diş kayıpları izleyebiliyor. Yetişkinler arasında diş kayıplarının büyük bir oranda diş eti hastalıklarından kaynaklandığı biliniyor” dedi.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ HEM ESTETİK HEM DE FONKSİYONEL SORUNLARA NEDEN OLUYOR

Diğer bir yaygın diş eti probleminin de diş eti çekilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Diş eti çekilmesi iltihapsal ya da başka lokal sebeplerle ortaya çıkabiliyor ve diş köklerinin açığa çıkması sonucunda estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olabiliyor. Bireyin kendisinin uygulayacağı iyi bir ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemeye ve var olan diş eti hastalığının verdiği hasarı sınırlandırmaya yardımcı oluyor.” 

DİŞ ETİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE GENEL SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Diş eti hastalıklarının, ağız kokusu, diş kaybı ile estetik ve fonksiyonel problemlere neden olduğu gibi tedavi edilmediklerinde genel sağlığı olumsuz etkileyen sistemik sorunlara da yol açabileceğinin altını çizen Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, “Diş eti hastalıklarının, özellikle destek kemiğin kaybıyla birlikte seyreden ilerlemiş diş eti iltihabının, sigara ve tütün ürünleri kullanımı, kalp hastalığı, diyabet, gebelik süreci ve çeşitli sistemik hastalıklarla ilişkili olduğu biliniyor. Bu nedenle, özellikle şeker hastalığı gibi sistemik hastalıkları olan, sigara kullanan, gebelik planlayan, başka sağlık sorunları nedeniyle ilaç kullanan kişilerin diş eti sağlıkları hakkında profesyonel bir değerlendirme almaları ve önerilen tedavi protokolünü takip etmeleri büyük önem taşıyor” dedi.

(vş)
 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı