Gül, “Srebrenitsa asla unutulmayacak”
GÜNDEM 11.07.2020 13:00:00 797 0

Gül, “Srebrenitsa asla unutulmayacak”

2.Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük soykırımın 25.yıldönümü’nde Sırp katillerin gerçekleştirdiği vahşette 8 bin Boşnak katledildi

 

Adana Bosna Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Gül; Avrupa’nın göbeğinde yaşanan Sırp Vahşeti’ni unutmayacaklarını söyledi. 11-13 Temmuz 1995’de Sırp katillerinin 8 bin Boşnak’ı katlettiğini, şu ana kadar 6 bin 500 kurbanın kimliklerinin tesbit edilebildiğini ifade eden Gül; Srebrenitsa’da gerçekleşen vahşetin 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliam ve soykırım olduğunu dile getirdi.

Katliamın 25.yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayınlayan Adana Bosna Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gül; gözyaşlarının dinmediğini, acıların hala ilk günkü gibi taze olduğunu belirterek, “ Srebrenitsa asla unutulmayacak ve unutturulmayacak” dedi.

Gül açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

Temmuz 1995 Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp orduları Krivaya 95 Harekatı'nın parçası olarak Srebrenitsayı işgal etmiştir. Yaşanan bu olay bir işgal olarak kalmamış sonuçları tamamen insanların ruhunu duygularını yok etmeye sürüklenen bir katliama dönüşmüştür bu katliam da müslüman boşnaklardan en az 8.372 kişi vahşice katledilmiştir.

Sırp Ordusu komutanı Ratka Miladiç'in emri ile Ordunun 'Akrepler' olarak tanınan özel güvenlik güçleri Srebrenista da katliam yapmaktan çekinmemişlerdir.

Sırp Ordusuna, Birleşmiş Milletlerin Askerleri güvenli bölge olarak belirlenen Srebrenitsanın kapılarını açması katliama ön ayak olmasına neden olmuştur ve 600 Hollandalı Barış güçlerine bağlı askerlerin bütün katliamları görmezden gelmiştir.

Avrupanın göbeğinde 5 gün süren bu katliama sessiz bir şekilde sadece sehircilik yapan Avrupa ülkeleri katliama destek olurcasına görmezden geldiler.  Srebrenitsa olayı II. Dünya savaşından sonra Avrupadaki en büyük insan katliamı ve etnik soykırım olarak tarihe kazınmıştır.

Soykırımın Sonucunda Uluslararası Lahey Adalet Divanın verdiği kararlar da aslında Avrupanın bu katliama karşı duruşunun olmadığını birkez daha göstermiş oldu. Katliamı kabul eden mahkeme bunun sorumlusunun Sırp Devleti değil diyerek,Sırp Devletine karşı koruyucu bir tutum sergilemiştir bu karardan sonra mahkeme 'Suç Ortağı' damgası yemiştir.

Bizlerin görevi bu katliamı Irklar üzerinden,inançları yüzünden tekrarlanmaması için çalışmaktır. 25 yıl önce bugün yaşanmış bu büyük katliamı bizler asla unutmamalıyız,unutturmamalıyız

Bu acı günümüzde bu felakette hayatını kayben İnsalığa, Şehitlerimize Allahtan rahmet diler, dualarımızın onlarla olduğunun bilinmesini isteriz.”

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,24% -0,12
  • EURO

    34,64% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2390,38% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli