Güney California
DÜNYA 22.08.2023 08:41:00 8924 0

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Tropik fırtına Hilary, Meksika'nın kurak bölgelerini sular altında bıraktıktan sonra California eyaletinin güneyinde kıyılardan dağlık iç kesimlere ve çöllere birçok bölgede şiddetli yağışa neden oldu. Fırtına zayıflamaya başlasa da milyonlarca Güney Californialı bugün sel ve toprak kaymaları olmasını bekliyor.
Flightaware.com'a göre, bu sabah San Diego’daki uluslararası havalimanına ve havalimanından 100 iniş ve kalkış da dahil olmak üzere eyaletin güneybatısındaki havalimanlarına ve havalimanlarından iniş ya da kalkış yapması planlanan yaklaşık 400 uçuş iptal edildi veya ertelendi.
California Valisi Gavin Newsom, Güney California'nın büyük bir bölümünde olağanüstü hal ilan ederken, Başkan Joe Biden federal kurumlara personel ve malzemeleri bölgeye taşıma emri verdi.
Tropik fırtına Hilary önce dün Meksika'nın batısındaki kurak Baja California yarımadasında karaya vurdu. Bir kişinin boğularak hayatını kaybettiği Baja California'dan sonra fırtına, toprak kayması riskinin yüksek olduğu Amerika sınırındaki Tijuana'ya ilerledi.


Güney California'yı hem tropik fırtına Hilary hem deprem vurdu 


Güney California'yı 84 yıl sonra vuran ilk tropik fırtına olan Hilary, bazı bölgelerde yıllık yağışın yarısından fazlasının düşmesine neden oldu. Çöl bölgesindeki tatil beldesi Palm Springs'e dün gece itibarıyla 8 santimetre yağış düştü.
Sosyal medyada yayınlanan video görüntülerine göre en çok etkilenen bölge sular altında kalmış sokakları ve enkaz parçalarının sürüklendiği Palm Springs oldu. Belediye Başkanı Grace Garner, CNN'e şehrin 911 acil durum sisteminin fırtına nedeniyle devre dışı kaldığını söyledi.
Garner, "Şu anda tüm yollarımızda sel var. Palm Springs'e giriş veya çıkış yok ve Coachella Vadisi'nin çoğunluğu için durum bu. Hepimiz sıkışıp kaldık" dedi.
Palm Springs Polis Teşkilatı da, acil yardım telefon hattı 911'in çalışmadığını, acil durumlarda 911'e yazılı mesaj gönderilmesi gerektiğini bildirdi.
Florida eyaletinin Miami kentindeki Ulusal Kasırga Merkezi, bu sabah erken saatlerde Hilary'nin şiddetini düşürdü, ancak bugün itibarıyla Amerika'nın güneybatısında “ölüm tehlikesinin ve sel felaketi riskinin bazı bölgelerde hala devam ettiği” uyarısı yaptı. Kıyı kesimler için yapılan uyarılarsa kaldırıldı.
California'da Hilary'e karşı hazırlıklar yapılıyor
Meteoroloji uzmanları, Los Angeles ve Ventura bölgelerinde anlık sel felaketleri meydana gelebileceği uyarısı yaparken itfaiyeciler, su seviyesi yükselen San Diego Nehri kıyısında evsizlerin yaşadığı bir bölgeden 13 kişiyi kurtardı.
Yağmur nedeniyle sürüklenen enkaz yolların kapanmasına yol açarken bazı kişiler, suların yükselmesiyle birlikte otomobillerinde mahsur kaldı. Ekipler, Palm Springs yakınındaki Rancho Mirage kasabasında bulunan Eisenhower Tıp Merkezi'nin su basan acil servisini pompalarla temizledi.
San Diego'da dün kayıtlardaki en yağışlı gün yaşandı. Ulusal Meteoroloji Dairesi, kente metrekare başına 4,6 santimetre yağış düştüğünü bildirdi. Bir önceki rekor yağış miktarı, 17 Ağustos 1977 tarihinde Doreen Kasırgası sonrasında metrekare başına 4,5 santimetre olarak ölçülmüştü.
Amerika'nın en büyük ikinci okul bölgesi olan Los Angeles'ta tüm okullar bugün kapatıldı. San Diego'daysa bugün başlaması gereken yeni öğretim yılı yarın başlayacak.
Fırtınanın California üzerinden Nevada eyaletine doğru kuzey istikametinde ilerlemesiyle zayıflaması bekleniyor. Ancak Ulusal Kasırga Merkezi'nden uzman Richard Pasch, hala çok şiddetli yağış ve şiddetli fırtınanın beklendiği uyarısı yaptı.
Güney California fırtına sırasında 5,1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı
Dün öğleden sonra Güney California şiddetli fırtınanın yanısıra depremle sarsıldı. Los Angeles'ın 130 kilometre kuzeybatısındaki Ojai yakınlarını vuran 5,1 büyüklüğündeki deprem geniş bir alanda hissedildi. Ventura İlçesi polisine göre depremde can ya da mal kaybı olmadı.
Öte yandan dün Atlas Okyanusu'ndaki birkaç fırtına sisteminden birinin şiddetlendiği gözlendi. Ulusal Kasırga Merkezi, Tropik Fırtına Emily'nin karadan uzak olduğunu, açık okyanusta batı istikametinde ilerlediğini bildirdi. Karayipler'in doğusundaysa Tropik Fırtına Franklin oluştu. Haiti ve Dominik Cumhuriyeti için uyarılar devreye sokuldu.
1939 yılının Eylül ayında California'yı vuran bir tropik fırtına demiryolu hatlarını parçalamış, evlerin temellerini sökmüş, çok sayıda tekneyi batırmış ve karada ve denizde yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden olmuştu.(Kaynak:VOA)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı