Gürer: “İyi bak TÜİK”
GÜNDEM 25.07.2023 09:39:00 942 0

Gürer: “İyi bak TÜİK”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Merkez ve Bor ilçesinde pazarların nabzını tuttu, ekonomideki sorunlu tabloyu gözler önüne serdi…

Yıl 2022: 6 mısır 5 lira

Yıl 2023: 6 mısır 50 lira 

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde Merkez, Bor, Çamardı, Ulukışla ilçelerinde yurttaşlarla buluşmalarına devam ediyor. Bor ilçe pazarından sonra Niğde Merkez Pazarında da pazarcı esnafı ve vatandaşlarla buluşan Gürer Niğde’de işyerlerinde ve kahvehanelerde de halkın sorunlarını dinledi. Gürer” marketlerden sonra pazarda da ürün etiketlerinin sürekli artış yönünde değiştiğini, akaryakıta gelen her zammın tüm ürünlere yansıdığını belirtti.

Niğde Merkez ve Bor ilçesinde pazaryerlerini gezen CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’e , mısır satan  bir pazarcı  esnafın geçen yıl 5 liraya sattığı 6 adet mısırın bu yıl 50 liraya çıktığını söylemesi, pazar yerlerindeki enflasyonun hangi boyutlara ulaştığını da gözler önüne serdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ekonominin nabzının attığı Pazar yerlerine yönelik ziyaretlerini devam ediyor. 

HAYAT PAHALILIĞI 

Niğde ve Bor ilçesindeki Pazar yerlerini ziyaret eden CHP Milletvekili  Ö.Fethi Gürer’e hayat pahalığını nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlatan pazarcı esnafı, “Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon vatandaşın alım gücünü düşürdü. Bizim içinde  Üst üste gelen akaryakıt zamları, nakliye fiyatlarının artmasına neden olduğu için satış  fiyatlarımız  doğal olarak etkilendi. Bu durum, pazara gelen vatandaşların tepkisine neden oluyor. Ancak fiyat artışının pazarcı esnafı olarak bizimle bir ilgisi yok. Karımızı kıstık. Bazı ürünleri maliyet fiyatlarına, bazı ürünleri çok cüzi bir fiyatla satıyoruz. İş olsun diye yapar haldeyiz. Enflasyon dizginlenemedi, koşuyor. Üretici girdi maliyetleri artarsa her gün akaryakıta zam gelirse fiyatların sabit durması olası mı? ” diyerek, pazarlarında yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

GEÇEN YIL 5 LİRA OLAN 6 ADET MISIR, BUGÜN 50 LİRA…

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e sattığı mısır ürünündeki fiyat artışımı anlatan pazarcı esnafı ise geçen yıl 5 liraya sattığı 6 adet mısırın bu yıl 6 tanesini 50 liraya sattığı anlattı. “Fiyatlara geçen yıla göre 1 sıfır daha ekledik. 5 liraya sattığımız 6 adet mısır bu yıl 6 tanesi 50 lira oldu. vatandaş mısır  fiyatını soruyor ama almakta zorlanıyor. Geçen seneki kadar mısır pazarda Mısır satamıyoruz” ifadelerini kullandı. Gürer, “Mısır dar gelirliler için ya haşlama ya da ızgara da özellikle bu mevsimde bollaştığı için ara öğün olarak bolca tüketilirdi. Cadde ve parklarda satılan ya da evde tüketilen bir üründe fiyat artışını görünce TÜİK’i anmadan olmaz. Enflasyonu özellikle de emekli ve memura zam döneminde düşüren TÜİK gelsin Niğde’de pazar yerlerine bir baksın. Yerli ürün çıkan bölgede 6 adet mısır bir yılda 6 adeti 5 liradan 50 liraya çıkmış durumda. AKP iktidarı paradan 6 sıfır atmıştı. Bir bir sıfırları  geri eklemeye başladı” dedi.

28 LİRAYA ALDIĞIM BİBER 30 LİRAYA SATILYORUM

28 liraya biber alıp 30 liraya satan pazarcı esnafı ise her kilogramda 2 liralık kar ederek geçimini sağlamaya çalıştığını belirterek, “zaten o 2 lira da kilonun içinde kaybolun gidiyor. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, nakliye ücretlerini artırdı. Kazancımız kalmadı. Biz dertliyiz. Alan dertli. Nereye gidiyoruz. Bilmiyoruz. Bu işin de tadı kaçtı” dedi. 

DOMATES EKTİM, ZARAR ETTİM 

Başka bir pazarcı esnafı ise 30 dönüm tarlaya ektiği domatesten 1 milyon 500 bin lira zara ettiğini ifade ederek, “Çiftçi desteklenmez ise nakliye fiyatları düşmez ise girdi maliyetleri düşürülmez ise tezgahtaki fiyatlar nasıl düşer?” diye sordu. 

ÖĞLENE KADAR SADECE 5 KİLOGRAM DOMATES SATABİLDİM 

Sabah 07.00’de açtığı tezgahında saat 13.00’e kadar 5 kilogram domates satabildiğini anlatan bir esnaf da “Sabahtan beri sattığımız bu kadar. Bunun hepsi kar olsa ne olur?” diyerek, pazaryerlerindeki durumu özetledi. 

SATABİLECEK KADAR ÜRÜN GETİRİLİYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pazaryerlerindeki izlenimlerini değerlendiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emekli, sabit ve dar gelirli marketin kapısından zorunlu ihtiyaçları dışında içeri giremez oldu. Bir umut ilçe pazarlarına gidiyor. Orda da fiyatlar alışveriş değil, bol bol pazar gezdiriyor .Acaba hangi ürün diğer bir tezgahta bir lira daha düşük diye bakıyor. En büyük para birimi 200 TL bir kilo et alınamazken pazarda bozuk paralarla gramla alışveriş yapmaya çalışanlar var. Yerli ürün çalmasına rağmen pazar yerlerinde fiyatların ateşi sönmüyor. Pazara alışveriş için gelen vatandaşların artan fiyatlardan dert yanıyor. Pazarcı nakliye yanında artan girdi ile maliyeti artan ürünü pazara sınırlı miktarda getirmeye başlamış, satamazsa bu sefer zararı daha da katladığı için makul kar ile satış yapmaya çalışıyor” dedi.

TASARRUF ÇAĞRISI YAPANLAR, SALTANAT SÜRÜYOR 

Geçen yıllarda istedikleri kadar aldıkları bazı ürünlerin günümüzde artık gramla ya da yarım kilo alınabildiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fasulyeden marula Mevsiminde tüketin denen tüm sebzede meyvede fiyatlar birkaç kat geçen yıllara göre artmış durumda. Mısır’da ise fiyatları 10’a katlamış durumda. 6 adet mısır 5 lira iken 1 yılda 10 kat zamlanarak 50 liraya çıkmış. Vatandaşa israfla ilgili tedbir alın diyenler, yarım kilo ürün almalarını öğütleyenler, kendileri yaşamlarındaki lüksten taviz vermiyorlar. Araç saltanatı sürerken 13 uçak ise 1’e düşürmüyorlar” diye konuştu.

TÜİK’E ÇAĞRI; GERÇEK ENFLASYONU RAKAMLARA PAZARYERLERİNDE…

Pazaryerlerinde yaşanan bu tablonun aslında ülkemizde hayat pahalılığının, enflasyonun geldiği noktayı da gözler önüne serdiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜİK’e buradan seslenmek istiyorum; gelin gerçek enflasyon rakamlarını Pazar yerlerinden öğrenin. Öyle maaş artışlarının düşük tutmak için enflasyonu düşük çıkarmayla, bu ülkede var olan ekonomik krizin gözden saklanamayacağının farkına varın. Vatandaş yaşadığını biliyor. Zam ve vergi yağdıkça enflasyonda çarşı pazar markette tüm ürünlere artış olarak yansıyor ” ifadelerini kullandı. (Fİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı