GÜRER,
SİYASET 26.08.2023 11:21:00 7050 0

GÜRER,"DÖNER YİYEN AYRAN İÇEMİYOR"

GÜRER,"DÖNER YİYEN AYRAN İÇEMİYOR"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve ilçelerinde esnaf ziyaret edip pazaryerlerini gezdi. İzlenimlerini aktaran Gürer, “Yıllardır esnaf ziyaret edip hal hatır sorarım; çok dertli insanlarla karşılaştım ama esnafın ve vatandaşın halini bu yıl ki kadar kötü görmedim” dedi.

MALİYETLER ÇOK ARTTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnaf ziyaretleri kapsamında, Ulukışla ilçesinde dönerci dükkanını işleten Can Masak’ın sorunlarını dinledi. Gürer’e dert yanan Can Masak, “Ekmek 6 lira, patates 15 lira, tavuk 70 lira oldu. 1500- 2 bin lira elektrik faturası ödüyorum. Bu şartlarda döneri kaç liraya satıp, kaç lira kar edeceğim? Sıkıntı büyük.” dedi.

DÖNER YİYEN AYRAN İÇEMİYOR

Müşteri sayısının her geçen gün azaldığını anlatan Can Masak, “İnsanlar eskisi gibi döner yiyemiyor. Döner yiyebilen de ayran içemiyor. Bu duruma geldik” ifadelerini kullandı.

DÜKKANI SATIP BİR YERE İŞÇİ OLARAK GİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUM

Dükkanı satılığa çıkardığını belirten dönerci dükkanı işletmecisi Can Masak, “Burada çalışan bir kişinin sigorta primi 5 bin lira oldu. Şartlar çok ağırlaştı. Burayı satıp bir yerde işçi olarak çalışmayı düşünüyorum. Suriyeli, Afganlı mülteciler gibi yurtdışına kaçak da olsa gidip çalışacağım. 2 bin 500 -3 bin dolar maaş alsam buranın parasıyla 100 bin lira eder. Burada durmaktan iyi” diyerek, yaşadıkları sorunları sıraladı.

VATANDAŞ ÇEKİRDEK ALAMIYOR

Kuruyemiş dükkanı sahibi esnaf ise insanların artık çekirdek bile alamadığına dikkat çekerek, “İşler iyice daraldı. Yaylacılar yaz döneminde imdadımıza yetişiyordu ancak onlar da bu sene alışveriş yapmıyor. 150 bin liralık ürün aldık. Sattığımız parayla aynı ürünleri yerine koyamıyoruz çünkü her ürüne her gün zam geliyor. Geçen yıl 100 lira olan fıstık 170 liraya çıktı. Ayçekirdeği 70 liradan 115 liraya, kabak çekirdeği 180 liradan 230 liraya, badem 200 liradan 330 liraya, kaju 280 liradan 350 liraya, antepfıstığı 250 liradan 500 liraya çıktı. 195 liradan aldığımız kahveyi 250 liraya satıyoruz” işlerin ne kadar düştüğünü rakamlarda gözler önüne serdi.

3 TON ÜRÜNÜ 3 BİN 300 LİRA YÜKLEME PARASI ÖDEDİM

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer pazaryerini de gezerek Niğde ve Bor’da pazarcı esnafının sorunlarını dinledi. Bir esnaf, sebze ve meyve nakliye ve işçilik ücretlerindeki artıştan yakınarak, “350 lira olan yükleme işçiliği 1000 liraya çıktı. 3 ton mala 3 bin 300 lira işçilik ödedim. Bu sadece yükleme parası. Patlıcanın poşeti 500 lira. Mazotu hesaplama bile!” diyerek maliyet artışlarının esnaf üzerindeki yükün ağırlığına dikkat çekti.

2 YIL ÖNCESİNE KADAR MEĞER BELEŞ YAŞIYORMUŞUZ

Esnafın her zaman sıkıntı çektiğini ancak son 2 yıldaki sıkıntıların katlanarak arttığını belirten pazarcı esnafı, “2 esene öncesine kadar beleş yaşıyormuşuz ama farkında değilmişiz. 2021’den sonra ve 2021’den önce diye hayatı ayırmak lazım. Son iki yıl çok sıkıntılı geçiyor” ifadelerini kullandı.

GÜRER: “YILLARDIR ESNAF GEZERİM, BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİM”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise esnaf ziyareti ve pazaryeri ziyaretleriyle ilgili izlenimlerini aktardı. Yıllardır her fırsatta esnafın ve halkın arasına girdiğini, onların sorun ve taleplerini hep birinci ağızdan dinlediğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP döneminde sorunlar hep oldu, insanlar, toplumun tüm kesimleri ekonomik açıdan büyük sıkıntılar çekti ve çekmeye devam ediyor. Ancak bu yıl tablo çok daha vahim. Dükkanını satıp bir yere işçi olarak girmek isteyen var, pazarcı pazara getirdiği birkaç ürünü aldığı fiyattan aşağı satarak müşteri tutmaya çalıştığını anlatıyor. Terzide yama yaptıran, ayakkabı tamircisinde pençe yaptıran sayışa artmış durumda. İlçe Pazarında İkinci el ürün pazarı dahi kurulur duruma gelmiş. Ay çekirdeği bile lüks çerez olmuş. Pazarcı esnafının nakliye masrafı, Adana’dan Mersin’den getirdiği ürünün satışından çok daha fazla tutar duruma ermiş. Esnaf sigorta yaptıramaz, vatandaş canı çektiği meyveyi alamaz duruma gelmiş. Nereden ucuz ekmek alırım diye fırın gezen vatandaş var .Emekliye bir dokun bin ah işit. Böyle bir ortamda ne esnaf ne de vatandaş mutlu” şeklinde konuştu.

GÜRER’DEN SİYASİ İKTADARA ÇAĞRI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın alım gücünün düştüğünü, esnafın durumunun ise içler acısı olduğunu belirterek, “Buradan siyasi iktidara sesleniyorum; çıkın halkın arasına karışın, çarşıyı pazarı gezin, durum çok vahim. Oturduğunuz yerden pembe tablo çizerek, TÜİK verileriyle halkın sorunları daha da ağırlaşıyor. Sorunlar kartopu gibi büyüyor. Mutfaktaki yangını söndürmek için gerekli tedbirler alınmalı, gidişat hiç iyi değil. Cumhurbaşkanı, AKP sözcüleri emekli maaşlarına iyileştirme için Meclis açılışını işaret ediyor. Yarın Meclis olağanüstü toplantıya çağırsınlar emekli için gereken artışı sağlayalım. Çoğunluk onlarda. Bir gün geçirmeden sorunu çözeriz. En düşük emekli maaşı asgari ücret yapıp tüm emeklilerin durumunu iyileştirecek kararlar alalım” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu