İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı
TARIM 16.07.2023 10:28:00 1483 0

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru,“Ayçiçeğine talep az, fiyatı 10-11 TL ile geçen yılın altında” dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, ayçiçeği hasadının başladığı Adana’da, ürüne talebin az, fiyatının ise 10-11 TL ile geçen yılın altında olduğunu belirterek, sorunun çözümü için 6 maddeden oluşan önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

Mutlu Doğru, Çukurova’da ayçiçeği ekimlerinin özellikle susuz kıraç bölgelerde buğdaya alternatif olduğunu ve her yıl da getirisinden dolayı ekim alanlarının arttığını bildirdi. 

Bu yıl Adana’da yaklaşık olarak 750 bin dekar ayçiçeği ekiminden, ilkbahar yağışlarının da olumlu etkisiyle 240 bin ton civarında rekolte beklediklerini belirten Doğru, “Ancak bu yıl buğday, arpa ve mısırda 30 Nisan 2023 tarihine, ayçiçeği çekirdeği ve ham ayçiçek yağında ise 31 Mayıs 2023 tarihine kadar gümrük vergileri sıfır olduğu için, sanayiciler tedariklerini yurt dışından yaparak, hasata tüm ürünlerde devir stoku ile girmişlerdir” dedi.

Mutlu Doğru,  yurtdışı emtia fiyatlarının düşmesi ve gümrük vergilerinin yükseltilmesinde geç kalındığını belirterek, “Bu nedenle  maalesef buğday, arpa ve ayçiçeğinde hasada depo ve siloların dolu olarak girmemize neden olmuş ve hasat zamanı iç talebi ve fiyatları da düşürmüştür” ifadelerine yer verdi. 

Bunun yanında ayçiçeği yağı  fiyatlarında yaşanan düşüşlerin devam edeceği beklentisi ile yağ sanayicilerinin hasatta piyasaya girmekten ve fiyat vermekten, mal almaktan çekindiğini bildiren Mutlu Doğru, şöyle devam etti:

“Şu anda Adana’da talebin çok az olduğu ayçiçeği piyasasında fiyatlar 43% randıman için 10-11 TL arasında değişmektedir. Halbuki geçen yıl Adana’da çiftçinin fiyat beklentisi 14 TL idi ve Çukobirlik 10.30 TL olarak açıkladığı ilk fiyatı önce 10.80’e ve en son Ağustos ayında ise 11.25 TL’ye yükseltmişti. 

Tüm bu olumsuzlukların yanında finansmana ulaşmakta zorluk çeken ve özel bankalardaki kredileri kapalı olan sanayiciler mal alımı için yeterli kaynak bulamamaktan da şikayet etmektedir.”

YEM SANAYİNDEKİ DURUM

Yem sanayiinde ise yem üretimi ve satışlarının;  inek kesimleri ve maliyetler nedeniyle üreticilerin beslemede tasarrufa gitmelerine  dayalı olarak geçen yılla karşılaştırıldığında geriye gittiğini ve bu nedenle de buğday, arpa, mısır ve ayçiçeği gibi ürünler ve artıklarının yem sanayiinde kullanım talebinde düşüşler gözlendiğini vurguladı.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, ayçiçeği hasadının Adana’dan başladığı bugünlerde, ülke genelinde hasadın başlayıp fiyatların çiftçi açısından olumlu düzeyde oluşması ve piyasanın çalışması için 6 maddelik önlem paketini ise şöyle açıkladı:

1.    Ayçiçeği fiyatlarına müdahale edecek kamu kurumu olmadığından Trakya Birlik, Çukobirlik ve Antbirlik gibi tarım satış ve kredi kooperatifleri aracılığıyla fiyat açıklanarak mal alımına gidilmesi ve bu kooperatiflere kamu bankaları aracılığıyla finansman sağlanmalı. 

2.    İthal ayçiçeği çekirdeği ve ham yağı için referans fiyat belirlenerek bu fiyat üzerinden gümrük vergisi uygulanmalı.

3.     Sanayici ve tüccarların depolarında yaklaşık 3-4 aylık ithal ürün stoku olduğundan, bu stoğun bitimindeki mal tedariği için, yerli mal alan sanayiciye 3 aylık uygun faizli kredi imkanı tanınmalı.

4.     Geçmiş yıllarda çeltikte ve ayçiçeğinde uygulanan ve çok etkili olan, yerli mal alımının %50’si kadar gümrüksüz ithalat izni verilmeli. 

5.    Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç kaydıyla ithalata yerli mal alım şartı getirilmeli.

6.    Ayçiçeği çekirdeği ve ham yağı  ithalatı üzerindeki maksimum düzeyde olan gümrük vergisi oranlarının yanında ton başına sabit miktarda da ilave vergi konulmalı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı