KARATAŞ SU ÜRÜNLERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE ONAY
EKONOMİ 26.06.2023 13:01:00 1150 0

KARATAŞ SU ÜRÜNLERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE ONAY

Adana’nın Karataş İlçesinde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesine ait29 paftadan oluşan 1/1000’lik uygulama imar planının Tarım Orman ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandığı açıklandı.

Tarım Orman ve Orman Bakanlığı tarafından 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve 4562 Sayılı OSB Kanunu uyarınca 16.06.2023 tarihinde e-imza ile onaylandığı ve 21.06.2023 tarihinden itibaren 1 hafta süre ile ilan olunan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Karataş Tarıma Dayalı Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi, ekonomisi ilçede balıkçılık, köylerde ise tarım ve kısmen de hayvancılıktır. Adana'nın bereketli ovalarından; traktör ve diğer modern tarım araçlarının kullanımıyla, sulama, gübreleme, ıslah edilmiş tohum ve ilaçlamayla senede birkaç defa ürün alınabilmektedir. Çukurova topraklarında buğday , mısır, soya, ayçiçeği, fıstık gibi ürünler ile sera ürünlerinin ekim alanları giderek artmaktadır. Ayrıca bağ ve bahçecilik konulannda modern yöntemlerle çalışmalar yapılmakta, üzüm, kiraz gibi meyve üretimi geliştirilmektedir.
Balıkçılık 250 tekne ile açık denizde ve İlçede mevcut Akyatan, Hurmaboğazı ve Tuzla Ağyatan dalyanlarında yapılmakta, ayrıca özel sektöre ait yıllık 10.000.000. (onmilyon) adet kapasiteli Akuvatur adlı bir adet yavru balık üretme tesisi bulunmaktadır. En fazla avlanan ve üretilen balıklar çupra, levrek ve kefaldir. Ayrıca dalyanlarda havyar üretimi yapılmaktadır.

01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" gereği İnceleme alanında gözlenen ve genel itibariyle Yerel Zemin Sınıfı ZF olarak belirlenen Kumul Alüvyon (sarımsı-gri renkli az killi kum) birimi için deprem risk analizi değerlendirmesi yapılmıştır. Deprem riski açısından bakıldığında inceleme alanının Karataş Fayı üzerinde bulunduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra inceleme alanı Ecemiş Fay Zonu, Çokak Fayı, Misis fayı, Düziçi-İskenderun Fayı ve Doğu Anadolu Fay Zonunun da etki alanında bulunmaktadır.


1. Bu çalışma; Adana İli, Karataş ilçesi, Adalı mahallesi sınırları içerisinde kalan halihazır haritalarda sınırları belirtilen ve 643,44 hektarlık yüzölçüme sahip tamamı kamuya ait olan alanın 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli imar planı yapılması amacıyla imar Planına Esas Jeolojik/Jeoteknik Etüd Çalışması olup bu rapor, çalışılan alanın jeolojik ve jeoteknik verilerinin elde edilmesi ve bu veriler ışığında yerleşime uygunluk durumunun değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır.
2.İnceleme alanındaki zemin koşullarını belirlemek amacıyla 25 adet zemin sondajı yapılmıştır. Bunun yanı sıra Jeofizik ölçümlemelerden 31 profilde MASW Kırılma çok kanallı yüzey dalgası ve Sismik kırılma, 31 adet Elektrik Özdirenç (DES) ve 31 noktada mikrotremör yapılmıştır. Yapılan sondaj çalışmalarında yeraltı suyuna rastlanılmamıştır.
3.İnceleme alanı için daha önceden hazırlanmış 1/1000 ölçekli imar planı bulunmamaktadır. İnceleme alanında mevcut yapılaşmalar bulunmaktadır. Alanın 1/1000 ölçekli hali hazır haritası Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmıştır. İnceleme alanı 1/ 100.000 ölçekli Adana-035 paftasının çevre düzen planı bulunmaktadır.   İnceleme alanı,  "Organize  Sanayi  Bölgesi"   olarak nitelendirilmiştir.
4.Adana İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden alınan 24.11.2022 tarih ve E- 51087042-045.99-429781 sayılı kurum görüşü yazısına göre sakıncalı alanlar ve afete maruz bölgeler için yapılan çalışmalar sonucunda inceleme alanı içerisinde alınmış bir afete maruz bölge kararı bulunmamaktadır.
5.İnceleme alanı eğimli bir topoğrafyaya sahip olup, eğim değeri % 0-10 arasında değişmektedir.
6.İnceleme alanının jeolojisini Kumul-Alüvyona (Qal) ait sarımsı-gri renkli az killi kum birim oluşturmaktadır.
7.Çalışma alanı zemin profili olarak homojen bir yapı gösterir. İnceleme alanımız bir zemin profilinden oluşmaktadır, bu birim Kumul Alüvyona (Qal) ait sarımsı-gri renkli az killi kum birimidir.
8.Etüdü yapılan arazi içerisinde yapılması planlanan yapının inşa edileceği alanın jeoteknik özellikleri incelenerek seçilen yerin inşaat açısından uygun olup olmadığı ve uygun olması halinde temel tasarımında uyulacak parametrelerin belirlenmesi açısından yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar ve önerileri aşağıdaki gibidir.
• Mikrotremör çalışmasından elde edilen Zemin Hakim Titreşim Periyodları ortalaması (To): 1,38 bulunmuştur.
• Vs30   hızlarına   göre   zemin   büyütmesi   değerleri    ortalaması   3,49   olarak bulunmuştur ve "B; Orta Tehlike Düzeyi" sınıfına girmektedir.
• Vs30 değerleri ortalaması ise Vs30: 141 m/sn.  olarak  bulunmuş  ve ZF  zemin sınıfına girdiği görülmüştür.
• Vs30 değerleri ortalaması ise Vs30: 141 m/sn. olarak bulunmuş ve ZF zemin sınıfına girdiği görülmüştür.
• Yer Esneklik Direnci değeri, birinci tabakalar için (E): 288 ile 753 kg/cm² aralığında bulunmuş olup, çok zayıf sınıfında yer almaktadır. İkinci tabakalar için (E): 758 ile 1867 kg/cm² aralığında bulunmuş olup çok zayıf- zayıf sınıfında yer almaktadır.
• Yer Kesme Esneklik Direnci değeri, birinci tabakalar için (G): 98 ile 252 kg/cm² aralığında bulunmuş olup çok zayıf sınıfında yer almaktadır. İkinci tabakalar için (G): 260 ile 628 kg/cm² aralığında bulunmuş olup çok zayıf- zayıf sınıfında yer almaktadır.
• Bulk Modülü değeri, birinci tabaka için (K): 706 ile 6092 kg/cm² aralığında bulunmuş olup sıkışmazlığı az sınıfta yer almaktadır. İkinci tabaka için (K): 7621 ile 25748 kg/cm² aralığında bulunmuş olup sıkışmazlığı az- orta sınıfta yer almaktadır.
• İnceleme alanında 31 adet rezistivite çalışması yapılmıştır. DES-1  ölçümünde belirlenen tabakalar ve özdirenç değerlerine göre çalışma alanındaki tüm tabakalar çok korozif sınıfında bulunmuştur, elde edilen özdirençlerin çok düşük değerlerde olmasından dolayı bölgedeki yeraltı suyunun tuz ve mineral içeriği açısından zengin olduğu düşünülmektedir. Yapılacak olan yapıların, drenaj ve korozyon sistemlerinde bu durum göz önüne alınarak yapının projelendirilmesi önerilmektedir.
9.Kumul-Alüvyon (sarımsı-gri renkli az killi kum) birimin jeoteknik özellikleri; sıkılık derecesi çok gevşek, kuru dayanımı düşük, plastisite derecesi az plastik, kıvamlılık derecesi çok yumuşak olarak belirlenmiştir.
10.İnceleme alanında kaya düşmesi, heyelan, akma vb. kütle hareketleri gözlenmemiştir. Ayrıca MTA heyelan envanteri haritasında da inceleme alanı ve yakın çevresinde gelişmiş heyelan vb. kütle hareketleri bulunmamaktadır.
11. Her türlü yapılaşmada Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ile Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (2018) esaslarına uyulması zorunludur.
12. Yapılan arazi gözlemleri, jeolojik ve litolojik yapı, sondaj, sismik ve mikrotremör çalışmalar, laboratuvar deneyleri, jeoteknik hesaplamalar ve depremsellik özellikleri ve elde edilen veriler ışığında inceleme alanının yerleşime uygunluk değerlendirmesi yapılmıştır.
MÜLKİYET BİLGİSİ
Adana ili Karataş ilçesi Adalı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan parsel büyüklüğü 6.447.556 m² olan mülkiyeti Adana Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Su ürünleri Organize Bölgesi’ne ait 185 ada 183 nolu parsel, kadastronun O35-D-12-A, O35-D-12-B, O35-D-12-D, O35-D-12-C, O35-D-17-A, O35-D-17-B paftalarında yer almaktadır. 
Günümüzde artan nüfus, sağlıklı beslenmeye olan ilginin her geçen gün artması ve deniz mahsullerinin sağladığı faydalarla birlikte gerek dünyada gerekse ülkemizde su ürünlerine olan ilgi ve ihtiyaç sürekli olarak artmaktadır. Su ürünlerine olan talebin artışı su ürünleri yetiştiriciliğini daha cazip hale getirmiştir. 
Doğal stokların giderek azalması, dünya çapında hızla artan nüfusun protein ihtiyacının karşılanması da su ürünleri yetiştiriciliğini gerekliliğini ortaya koymaktadır. Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, su ürünleri yetiştiricilik sektörü son yıllarda dünya çapında en çok gelişen gıda üretim sektörü olmuştur.
İnsanlar tarafından her zaman istekle tüketilen su ürünleri, özellikle balık eti, gelişen teknolojiye rağmen avcılık yolu ile yeterince sağlanamamaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri üretim miktarının arttırılması gerekmektedir.
Tüm tarımsal üretim dallarında olduğu gibi su ürünleri üretimi de doğal koşullara (iklim, toprak yapısı, su özellikleri v.b.) doğrudan bağımlıdır. Karada yetiştirilen evcil hayvanlarda olduğu gibi farklı balık türleri de değişik barındırma, bakım ve beslenme isteklerine sahiptirler. Bu nedenle doğal koşullar yanında ele alınan balık türünün biyolojik istekleri de dikkate alınarak, yetiştirmenin planlanması zorunludur.
Önemli dış pazarlarımızdan olan Avrupa Birliği’ne ülkemizden ilk satılabilen hayvansal ürünün su ürünleri ve ağırlıklı olarak kültür balığı olması da sektörün gerekliliğini göstermektedir.
PLANLAMANIN AMACI

Su ürünleri; denizler, iç sular ve suni olarak yapılmış havuz, baraj, gölet, dalyan ve çiftlik gibi tesislerde tabiî veya suni olarak istihsal edilen, su bitkileri, balıklar, süngerler, yumuşakçalar, kabuklular, memeliler, sürüngenler gibi suda yaşayan, yumurtaları da dahil tüm canlılar ve bunlardan imal edilen ürünleri ifade eder (10.03.1995 tarih ve 22223 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe giren Su Ürünleri Yönetmeliği 3. Madde Tanımlar).
 Su ürünleri yetiştiriciliği veya akuakültür su canlılarının (balıklar, çift kabuklular, yumuşakçalar, eklembacaklılar, algler ve diğerleri) besleme, büyütme, üretme, ıslah ve muhafaza amacıyla kontrollü şartlar altında yetiştirilmesidir.
Ülkemizde Su Ürünleri Üretimi Türkiye, dünyadaki konumu ve üç tarafının denizlerle çevrili bir yarımada olması nedeniyle farklı ekolojik özellikteki 8.333 km.lik bir deniz kıyı şeridine, doğal göletlerle birlikte, sayıları her gün artan baraj ve göllere sahiptir. Su ürünleri üretimimiz avcılık ve yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirilmektedir. Su ürünleri sektörünün ekonomiye katkısı ve stratejik önemi sebebiyle sektöre gereken önem verilmelidir.
Su ürünleri yetiştiriciliği ile ;Hızla artan su ürünleri talebinin karşılanması, Dengeli ve sağlıklı beslenme, Doğal balık stoklarına olan av baskısının azaltılması, İstihdam yaratması, Yüksek ihracat imkânı ile döviz girdisi sağlaması, Kırsal kalkınmaya katkısı, Doğal kaynakların daha etkin yönetimi sonucunda biyolojik çeşitliliğin muhafazasının sağlanması ile önem taşımaktadır.
Su ürünleri yetiştiriciliği, Sadece Adana için değil, Türkiye için de önemli bir yere sahip olan Adana-Karataş Tarıma Dayalı (Su Ürünleri) İhtisas Organize Sanayi Bölgesine gelen taleplerin karşılanması ile Türkiye ekonomisinin hedeflediği ve öngördüğü rakamlara ulaşmak için bir büyük adım daha atılmış, ulusal ve uluslar arası birçok yatırımcı vesanayiciye imkan sağlanmış olacaktır.
Sürdürülebilir bir ekonomi için güçlü bir sanayi, güçlü bir sanayi için kaliteli ve katma değerli üretim, kaliteli ve katma değerli üretim içinse planlı ve düzenli bir altyapı gerekmektedir. Adana-Karataş Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesine kurulması planlanan tesisler ile sürdürülebilir ekonominin temelleri sağlamlaştırılmış olacaktır.
Bunların yanında Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin ekonomik faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Üreticilerin / Yetiştiricilerin kümelenmelerini ve ihtisaslaşmalarını sağlamak,
Tarım – Sanayi entegrasyonunun geliştirilmesine katkı sağlamak,
Orta ve büyük ölçekli modern tarımsal işletmelerin sayısal ve oransal olarak artırılmasına, katkı sağlamak,
Markalaşma ve değerinden satış ile üretici / yetiştirici gelirlerinin  artırılması.
Adana ili Karataş ilçesinde tatlı ve tuzlu suların bir arada bulunduğu bölgede kurulması planlanan Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDSÜİOSB) ile Akdeniz Bölgesinde su ürünleri üretim miktarını arttırmak, bölgenin yurt içi ve yurt dışı pazarlara ürün tedarik kapasitesini arttırarak yerel kalkınmasını desteklemek amaçlanmıştır.
PROJE ALANI AÇIK VE YARI AÇIK HAVUZU ALANI KULLANIMI

Açık ve Yarı-açık havuz sisteminde; havuz büyüklükleri 25.000-40.000 m² , 40.001-70.000 m² ve 70.001-110.000 m² şeklinde ayrılmış olup 54 adet üniteden oluşmaktadır. Toplamda 3.043.446 m² alandan oluşmaktadır ve proje alanının %47.20’sini oluşturmaktadır. Açık ve Yarı açık havuz sistemlerinin dikdörtgen formu,mimari ve altyapı ekibi ile tasarlanarak üretime en uygun hale getirilmiştir. Havuz sistemlerinin büyüklükleri ise alınan ön taleplere uygun olarak akademisyenler ve üretici firmalarla teknik çalışmalar sonucunda belirlenmiştir.
Kapalı Devre Sisteminde;  havuz büyüklükleri 29.000-40.000 m², 40.001-55.000 m² ve 55.001-…. şeklinde ayrılmış olup 17 adet üniteden oluşmaktadır. Toplamda 798483.25 oluşan kullanımda proje alanının %12.38’ini oluşturmaktadır.
Kapalı devre üretim sisteminde amaç su kalite yönetimidir ve bu yetiştiricilik sistemi mekanik ve biyolojik filtre bileşenleri, pompalar, havuzlar (tanklar) gibi elemanları kapsar. Sisteminin doğru dizaynı ve su kalite parameterlerinin titizlikle takibi başarının ana öğelerindendir.
Teknik Altyapı alanları, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı (Güneş Enerji Santrali) 222.095 m² alan için %3.44 oranda, 2 adet Teknik Altyapı Alanı toplamda 57.104 m² , Atık Su Tesisleri Alanı  51.987 m² yer kaplamaktadır.
222.095 m²’lik Güneş Enerji Santral alanıyla bölgenin enerji maliyetini minimize etmek amaçlanmıştır. Bölgenin enerji miktarının önemli bir kısmı bu alandan karşılanacaktır.
2 adet Teknik Altyapı alanı ve en düşük kotta 1 adet Atık Su Arıtma Tesis alanı bulunmaktadır. Atık Su Arıtma Tesis Alanı , açık ve yarı açık havuz sistemlerinde kullanılan deniz ve tatlı suyun tahliye kanalları aracılığıyla toplanıp tesiste arıtılarak tekrar kullanılması amacıyla planlanmıştır.
Proje alanı içerisinde alanın ihtiyacını karşılamaya yönelik taşımacılık servisi için kullanılan 86.828 m² alanı ile makine, kamyon, tır vasıtalarının kapasitelerine uygun şekilde Garaj Alanı, 1. Derece ( 30 metre ) 20 kilometre , 2. Derece (15 metre) 7 kilometre, 3. Derece (10 metre ) 0.4 kilometre  metre yol ağı bulunmaktadır. Ulaşım aksları minimum altyapı maliyetine göre düzenlenmiştir. Planlanan ulaşım akslarıyla tüm adalara erişim en kısa yoldan sağlanmaktadır.
Proje Alanı içerisinde 11 adet Park ve Yeşil Alan bulunmakta 253.719 m² proje alanının % 3.93 kadarını oluşturmaktadır.Yeşil alanlara en az 7 metrelik servis yollarıyla ulaşım sağlanmaktadır.


Tablo 1: Planlama Alanı Alan Kullanımı Dağılım Tablosu

ALAN KULLANIMLARI BÜYÜKLÜK (M²) ORAN (%)
SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM VE YETİŞTİRME TESİSİ ( AÇIK VE YARI-AÇIK) 3043446.79 47.3
SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM VE YETİŞTİRME TESİSİ ( KAPALI SİSTEM) 798483.25 12.38
SANAYİ TESİS ALANI 346535.87 5.37

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA DAYALI ÜRETİM TESİSİ ALANI 222327.35 3.44
İDARİ VE SOSYAL TESİS ALANI  14387.49 0.22
TİCARET ALANI 13371.55 0.2
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ 3673.12 0.05
MESLEKİ VE TEKNİK ÖĞRETİM
TESİSİ ALANI 23267.89 0.36
AKARYAKIT VE SERVİS İSTASYONU ALANI 5001.07 0.07
SAĞLIK TESİSİ ALANI 4375.57 0.06
CAMİ 3712.01 0.05

TIR, KAMYON, MAKİNE PARKI VE GARAJ ALANI 86828.08 1.34
ATIKSU TESİSLERİ ALANI (ARITMA, TERFİ MERKEZİ) 51987.32 0.8
PARK  253719.37 3.93
TAHLİYE KANALI 517567.26 8.02
TEKNİK ALTYAPI ALANI 57104.43 0.88
SAĞLIK KORUMA BANDI 597474.26 9.26
YOL VE GENEL OTOPARK ALANI 404293.3 6.27
TOPLAM ALAN  6447556 100

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı