MECLİSİTE DENETİM KOMİSYONU RAPORUNA KARALAR
YEREL 11.04.2023 08:48:00 2177 0

MECLİSİTE DENETİM KOMİSYONU RAPORUNA KARALAR'DAN YANIT

Denetim Komisyomu Başkanı Abdullah Avcı, raporun sonunda 11 maddeden oluşan görüş ve önerilerini açıkladı. Raporla ilgili Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar cevaplar verdi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri arasından oluşan Denetim Komisyonu, 2022 yılında ait Raporu meclis üyelerine açıkladı. Denetim Kurulu Başkanı Abdullah Avcı, 2022 yılına ait 11 sayfadan oluşan raporu meclis üyelerine okudu. Avcı, raporun sonunda 11 maddeden oluşan görüş ve önerilerini de açıkladı.

Avcı, komisyon raporunu açıklamadan önce üzerilerine kaya parçası düşen ve meslektaşı olan  4 öğretmen için başsağlığı dileğinde bulundu. 

Raporun son bölümünde komisyonun görüş ve önerilerini sunan Avcı şunları söyledi:

“MEDYAYA YAPILAN DESTEKLERE ELEŞTİRİ”

Ulusal ve yerel basın ile internet medyasına belirli aralıklarla destek verildiği görülmüştür. Ancak bu desteğin bazı medya kuruluşlarına sembolik olduğu görülürken bazı ulusal gazetelere (Sözcü vs) ve yayın kuruluşlarına (Halk TV ve Koza TV) düzenli ve sürekli ve yüksek miktarda ödeme yapılmış olması dikkat çekici bulunmuştur.

“SPOR KULÜPLERİNE DESTEK ADİL YAPILMALIDIR”

Spor kulüplerine yapılan desteklemelerde daha fazla adil ve etkin bir dağılım yapılmalıdır. Bazı kulüplere diğerlerine oranla çok daha destek sağlandığı görülmüştür. 

“ECRİMİSİL DOSYALARI DÜZENLİ TUTULMUYOR”

Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazların ecri misil dosyalarının düzenli tutulmadığı, tutanakların denetime açık olmadığı tespit edilmiştir. Görüşlerine başvuran tutanak mümzileri(imza sahipleri)  ecri misil hesaplamasında fuzuli şagilin beyanını esas aldıklarını ve beyan edilen miktar üzerinden ecri misil hesaplandığını ifade etmişlerdir. Bu husus istismara açık bir durumdur. İncelemeye konu bazı taşınmazlarda taşınmazın miktarına göre kullanım oranlarının düşük beyan edildiği ve ecri misillerin de buna göre hesaplandığı belirlenmiştir. Bu nedenle ecri misil dosyalarının daha titiz hazırlanması, kullanım durumunun gizli bir şekilde ve mahallinde sağlıklı bir araştırma ile yapılması ve buna göre hareket edilmesi gerekmektedir.

“ECRİMİSİL TAHSİL ORANLARI DÜŞÜK” 

Ecrimisil tahsil oranlarının %25 oranında kaldığı görülmüştür. Bu hususun belediyeye ait taşınmazların ecrimisillerinin tahsilinde zafiyet oluştuğu belediyeye ait taşınmazların bila bedel kullanıldığı izlenimi doğurmaktadır. 

“DUVAR VE REKLAM HARCAMALARINDA TASARRUFA GİDİLMELİDİR”

Duvar ve reklam harcamaları için bütçeden ayrılan yaklaşık 30.000.000,00TL'lik payın tamamının kullanıldığı görülmüştür. Bu ilan ve reklam harcamalarıyla ilgili tasarrufa yönelmesi tavsiye edilmektedir. 

“İLAÇ ALIMLARINDA REKABET ORTAMI OLUŞTURULMADI”

İlaçlama için gerekli olan ilaç alımlarında bazı ihalelerde tek firmanın ihaleye katıldığı bu şekilde rekabet ortamının sağlanamadığı değerlendirilmektedir. 

“OTOBÜS BAKIM VE ONARIM İHALESİNDE DÜŞÜK FİYAT VEREN FİRMALAR ELENDİ”

Otobüs Bakım ve Onarım ihalesi dosyasında ihaleye beş firmanın teklif verdiği, bu teklifler içerisinde 3 firmanın teklifinin eşik değer sınırı altında kaldığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür. Ancak bu husus bir malzeme kullanımı içermediği sadece bilgi ve beceri gerektiren onarım ve tamirat işi için gerekli olduğu, piyasa araştırmasının sağlıklı bir şekilde yapılmadığı izleniminin verildiği, piyasa araştırmasının yüksek tespit edildiği ve bu şekli ile daha uygun teklif veren firmaların elendiği dikkat çekmiştir. 

“HEYKEL ALIM İŞİ BİR ŞAHSA VERİLMİŞTİR”

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından heykel alım işi doğrudan belirli bir şahsa verilmiştir. Yapılan incelemede 4734 sayılı kanunun 22/b bendine göre ihale tutanağında bu işin bu kişiye verilmesinin gerektiği belirtilmiştir. Şartname ile bir heykel alımı planlanmış ve bu şartnameyi taşıdığı ifade edilen bir heykel tasarımı kişiye doğrudan verilmiştir. Ancak işi alan kişinin söz konusu tasarım üzerinde ne tür bir teklif hakkı olduğu, fikir ve sanat eserleri için gerekli belgeleri vermeye yetkili kurumlarca onaylı olup olmadığı anlaşılamamıştır. Sadece noter onayının bu husus için yeterli olmayacağı düşünülmektedir. 

“ALIMLARDA KEYFİLİĞE KAÇILMIŞTIR”

Yine aynı işe yaklaşık 831.000,00TL ödeme yapılmış ancak bu ödemenin miktarına ilişkin hiçbir objektif kriter bulunamamaktadır. Bu tür alımlarda keyfiliğe yol açmayacak araştırmaların ve objektif kriterlerin dosyaya sunulmasının doğru olmayacağı düşünülmektedir.

MAL VE HİZMET ALIMI ADANA DIŞI FİRMALARDAN DAHA ÇOK YAPILMIŞTIR” 

Mal ve hizmet alımlarında doğrudan teminlerde ve pazarlık usulü ile alımlara Adana dışı firmaların daha çok olduğu şehrimiz açısından görülmüştür. Kamu zararı oluşturmadan yerel firmaların desteklenmesinin değerlendirilmektedir. Şehrimiz açısından faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

“ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ HARCAMALARI ÇOK FAZLADIR”

Özel Kalem Müdürlüğü'nün alımları incelendiğinde oldukça fazla bir şekilde yemek ve konaklama giderinin olduğunu, düğün ve hediyelik altın harcamalarının fazla olduğu görülmüştür. Bu tür alımların denetime açık bir şekilde yapılması, tasarruf tedbirlerine dikkat edilmesi önerilmektedir. “

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, çok itiz bir çalışma yaparak bu raporu hazırlayan komisyon başkanı ve üyelerine teşekkür ederek, rapor üzerinde kendi görüşlerini açıkladı.

ZEYDAN KARALAR NE DEDİ?

Denetim raporunun okunmasının ardından Adana Büyükşehir Beledidiye Başkanı Zeydan Karalar Avcı’ya yanıt verdi. 

Denetim Komisyonu başkanı ve üyelerine teşekkür etti. 

Yerel medyaya daha fazla destek olmanın olumlu bir şey olduğunubelirten Karalar, yerel medyanın yaşaması için meclisten karar bile çıkarttıklarını söyledi. 

Spor kulüplerine hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım yapıldığını belirten Karalar, çok fazla branşı olan kulüplere belki fazla para verilmiş olabileceğini kaydetti.

Ecrimisin konusuyla ilgili yapılan tespitlerin doğru olduğunu işaret eden Karalar, “Belediyelerin hem emlak vergisi hem de kiraya verdikleri yerlerle ilgili zorunluluğu var. Varsa bir şey inceleriz.

 İlan reklamda verilen rakam doğru değil. Basın ve Yayın Daire Müdürlüğü’nün toplam bütçesi 30 milyon. İşçi ve diğerlerinin ücretleri içinde. 

Bizim ilana ödediğimiz para 6 milyon + KVD’dir. Otobüs işi hassas iştir. Her firmaya verilemez. İstanbul’dan bile ucuza yaptırıyoruz. 

Hem Mustafa Kemal Atatürk, hem de Kubilay’ın Heykeli’ni yaptırdık. 

Bu çok değil. Doğrudan teminlerle ilgili mümkün mertebe rekabete açık olsun diye arkadaşlarımız çaba gösteriyorlar” şeklinde konuştu.

 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

BARBAROS MAHALLESİNE MODERN SEMT PAZARI

ADASO’DAN VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’E ZİYARET

KUM ZAMBAĞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

SİLİVRİ KADIKÖY’DE KARPUZ FESTİVALİ COŞKUSU YAŞANDI

YÜREĞİR’E 25 YENİ MUHTARLIK BİNASI

Ceyhan’da binlerce insan ‘Zafer’i kutladı

Bodrum Belediye Meydanında Hatay Arsuz Dostluk Anıtı açıldı

AKAY’DAN BİR GÜNDE 5 MAHALLE ZİYARETİ

SEYHAN’DA KREŞ KAYITLARI BAŞLADI

İSTANBUL'DA BÜYÜK ZAFERE BÜYÜK KUTLAMA

Çukurova’da çifte bayram

KARAİSALI KAYMAKAMI MERT KUMCU'YA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

SİLİVRİ DEĞİRMENKÖY’DE DOMATESLER YARIŞTI

Adana Büyükşehir Belediyesi, iş makinesi filosunu büyütmeye devam ediyor

KOZAN GÖLLER YAYLA ŞENLİĞİ YAPILDI

Ceyhan’da 30 Ağustos coşkusu Koray Avcı ile başlıyor

Türk-İş heyetinden Vali Köşger’e ziyaret

BAŞKAN KOCAİSPİR YENİDOĞAN MAHALLESİ SAKİNLERİ İLE BULUŞTU

VALİ KÖŞGER “HAYIRLI OLSUN” ZİYARETLERİNİ KABUL ETTİ

ÇGC Yönetimi Vali Köşger’i ziyaret etti

Ceyhan’da yazlık sinema keyfi

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı