TBMM GENEL KURULU TOPLANDI
SİYASET 7.07.2023 00:15:00 778 0

TBMM GENEL KURULU TOPLANDI

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Genel Kurulda CHP, Yeşil Sol Parti ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

TBMM Başkanvekili Karaca, birleşimin başında, üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, devlet okullarında okuyan öğrencilere kahvaltı ve öğle yemeğinin ücretsiz verilmesine ilişkin yaptığı konuşmada, Türkiye'de her üç çocuktan ikisinin karnını makarna ve ekmekle doyurduğunu öne sürdü. Özlale, "Ülkemizde bugün 7 milyon yoksul çocuk var. İrlanda, Danimarka, Norveç, Hollanda gibi ülkelerin toplam nüfusundan daha fazla yoksul çocuk var. Bu hepimizin içini yakıyor." dedi. Ümit Özlale, okullarda ücretsiz yemek verilmesinin, okullaşma oranını artıracağını, bakanlık bütçe programının içerisinde yer alacak ücretsiz yemek programına parti olarak destek vereceklerini söyledi.

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman ise 5 Temmuz 1993'te gerçekleşen Başbağlar katliamına ilişkin konuştu. Karaman, "AK Parti olarak, teröre ve masumların katliamına inat her türlü katliama karşı olacağız. Ölümüne hayat sağlayacağız. Masum bir yaşamı sağlayacağız. Bu milletin düşmanları bilmeli ki Anadolu irfanı güçlüdür. Terör sevicilere meydan bırakmayacağız." dedi.

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ise Hatay'da deprem sonrasında yapılan çalışmalara ilişkin konuşmasında, depremde çok sayıda yapının hasar aldığını belirterek, yapı stokunun dörtte birinin yıkıldığını ya da ağır hasarlı olduğunu dile getirdi. Depremden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşların yüzde 50'sinin yer değiştirmek durumunda kaldığını ifade eden Kaşıkçı, çok sayıda vatandaşın da konteynerlerde ve çadır kentlerde barınmaya devam ettiğine dikkati çekti.

Kaşıkçı, MHP milletvekillerinden oluşan bir heyetin, deprem bölgelerine giderek inceleme yapacağını aktardı.

TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalara değinen Usta, "Kabine kurulalı 33 gün oldu. Türkiye yangın yeri. Seçimden bu yana döviz kurlarındaki artış yüzde 35 olmuş. Hala ekonomik programla ilgili bir hazırlık yok." diye konuştu.

Türkiye'nin sorunlarının sadece faizin düşürülmesiyle çözülemeyeceğini savunan Usta, ekonomide gerçekleştirilecek yapısal reformların açıklanması gerektiğini söyledi.

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ekonomideki sorunların nedenlerinin yanlış analiz edildiğini kaydederek, "Bu yaratılan devasa bütçe açığının, yüksek enflasyonun ve ekonomik yıkımın nedenini de çözümünü de yanlış yerlerde arıyorsunuz. Demokrasi yoksa ekonomi de düzlüğe çıkmaz, özgürlükler yoksa ekonomi de olmaz. Demokrasiyi, özgürlükleri ve en temel insan haklarını rafa kaldırarak mali disiplini sağlayamazsınız, enflasyonu tek haneye indiremezsiniz, finansal iktidarı sağlayamazsınız." sözlerini sarf etti.

AK Parti'ye oy vermeyenlerin hükümet tarafından cezalandırıldığı iddiasında bulunan Beştaş, Erzurum'un Karayazı, Karaçoban, Tekman ve Hınıs ilçelerindeki bazı vatandaşların sosyal yardımlarının kesildiğini ileri sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye'de 15 milyonun üzerinde emeklinin hayat pahalılığı karşısında mücadele verdiğini, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Memur maaşlarında yapılacak artışlara değinen Başarır, "Emeklinin ne suçu var? Neden emekliye böyle bir fark verilmiyor? 15 milyon emekliye de bu refah payı verilmeli. Bu konudaki önergelerimizi vereceğiz. Genel Kurul ve komisyonlarda da emeklilerin durumunu dile getireceğiz. Emekli için bir şeyler yapmalıyız. En azından 8 bin liralık refah payını onlar için de verelim." dedi.

e-Devlet kullanıcılarının kişisel verilerinin sızdırıldığı ve bu verilere başka internet sitelerinden ulaşılabildiği iddialarını hatırlatan Başarır, bu durumun bir milli güvenlik sorunu olduğunu söyledi. Başarır, "Bir komisyon kurulsun, biz bunu çözelim, ben çözülmesini istiyorum. Bu bir milli güvenlik sorunu, ülkemin sorunu, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak biz ne gerekiyorsa da yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 21 yıllık AK Parti iktidarları döneminde her zaman hizmet ve eser siyasetine önem verdiklerini belirterek, "2022 yılında başlattığımız ve 35 milyar lira destekte bulunduğumuz Türkiye Aile Destek Programı'mızı 2023 yılında da sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Seçim dönemlerinde bazı vaatlerde bulunup onları unutanlardan veya seçimde birtakım insanlar arasında ayırım yapanlardan hiçbir zaman olmadıklarını ve olmayacaklarını ifade eden Akbaşoğlu, "Erzurum Karayazı'daki sosyal yardımların kesilmesine ilişkin sanki seçimlerdeki tutum ve davranışlara göre hareket edildiği bilgisi tamamen gerçek dışıdır. Daha önce yoksulluk nafakası alan kişilerin çocuklarının işe girmesi münasebetiyle o yoksulluk nafakası alma imkanı kalmadığı için mevzuat gereği işlem yapıldı. Her partiden olabilir. Partisine bakmadan, herhangi bir ayrım asla yapmadan gerçekleştirilmiştir." dedi.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinin ardından siyasi partilerin gündeme ilişkin grup önerilerine geçildi.

İYİ Parti'nin, "unlu mamullerin üretimi ve tüketimi", Yeşil Sol Partinin "İstanbul Sözleşmesi" ve CHP'nin "konut kiralarındaki artışlar"a ilişkin araştırma önergelerinin bugün görüşülmesine yönelik önerileri ele alındı.

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, barınma krizinin seçim bölgesi İstanbul başta olmak üzere tüm kentleri sardığını söyledi.

Kiralardaki fahiş artışlar nedeniyle yoksullar, dar gelirliler, devlet memurları ve emekliler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin olumsuz etkilendiğini ve bu artışların altında ezildiğini ileri süren Özçağdaş, şunları kaydetti:

"İstanbul'da 2019 yılında konut kiraları ortalama 1963 lirayken bu yılın mayıs ayı itibarıyla yüzde 707'lik artışla 15 bin 847 lira olmuştur. Ülkemizin çoğunluk çalışanı asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Kiralar minimum 10 kat artmışken asgari ücretin sadece 5 kat artmış olduğunu görüyoruz. Bunun doğal sonucu olarak kiracılar bir yandan yangın yerine dönmüş mutfaklardaki gıda enflasyonu ile boğuşurken diğer yandan kiralarını ödeyemez hale gelmişlerdir. Kredi kartı borçlanmasıyla ayı çevirmeye çalışan bu kesimler her geçen gün artan bir borç batağına saplanmaktadır."

Yeşil Sol Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, iktidarın ekonomi politikalarının halkın gerçekliğinden koptuğunu ileri sürerek, bunun en tipik örneğinin ise kira artışları olduğunu belirtti.

Çıkarılan yasaların halkın sorunlarını çözmek yerine ağırlaştırdığını iddia eden Hun, "AKP sözcülerine bakarsanız kiraların yüzde 25 oranında arttırılması, bunun aksini yapanların da yaptırıma maruz kalması gerekiyor. Madem böyle bir kural getirdiniz, yüzde 25 üzeri kira artışı yapan ve yaptırıma maruz bırakılan kişi sayısını kamuoyuna açıklayabilir misiniz? Türkiye'de bu oranın çok üzerinde artışlar hem haneler, hem de iş yerleri için uygulanıyor." dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, 21 yıldır milletin her derdine derman olduklarını, milletten kesintisiz güvenoyu almış bir parti olarak kendilerinin de kira artışlarının farkında olduklarını söyledi.

Milletin sıkıntı çektiği her konuda samimiyetle vatandaşın lehinde çalışmalar yapmaya devam ettiklerinin ve kendilerine duyulan güveni boşa çıkarmama gayretinde olduklarının altını çizen Özboyacı, "Bütün dünyayı etkisi altına alan salgınla beraber bozulan ekonomik düzenin oluşturduğu kira artışları dünyanın birçok ülkesinde büyük bir problem. Gittikçe daralan konut arzının üstüne yaşadığımız büyük deprem felaketi kira ve ev fiyatlarının maalesef ülkemizde daha da yükselmesine sebep oldu." dedi.

Özboyacı, sorunun çözümü için önlemler alındığını ve denetimlerin sıklaştırıldığını ifade etti.

2022 yılında fahiş kira artışlarına dur demek adına yüzde 25 üst sınır uygulaması başlatarak önemli bir tedbiri devreye aldıklarını anımsatan Özboyacı, "Temmuz ayı itibarıyla da inşallah kira sözleşmelerinde bu uygulamayı devam ettireceğiz. Üst sınır uygulaması hukuki yönden kiracıyı koruyacak, oluşabilecek anlaşmazlıklar karşısında ise 1 Eylül'den itibaren arabuluculuk işlemleri başlayacak." diye konuştu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan da Anayasa'ya göre barınma hakkının kamusal bir hak olduğunu ancak artan fiyatlar nedeniyle Türkiye'de her geçen gün ev sahibi olma olasılığının zayıfladığını söyledi.

Arslan, "Türkiye tarihinde ilkler yaşanmaya başlandı ve artık kiracılar açık artırmayla emlakçılarda toplanıyor. Kim fazla verirse konut o kişiye kiralanıyor." dedi.

Yapılan oylamada CHP, Yeşil Sol Parti ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Görüşmelerin ardından TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca birleşimi 11 Temmuz Salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı