TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI’NIN ÖZEL KONUĞU: ESEN ARPAT
YAŞAM 9.04.2022 15:03:00 2890 0

TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI’NIN ÖZEL KONUĞU: ESEN ARPAT

​​​​​​​74. Türkiye Jeoloji Kurultayı özel şükran oturumu bu yıl Esen Arpat onuruna düzenleniyor.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından bu yıl 74’üncüsü düzenlenecek olan Türkiye Jeoloji Kurultayı özel şükran oturumu, yerbilimleri alanında çeşitli çalışmaları arasında Doğu Anadolu Fay Hattı’nı ortaya çıkartan jeoloji mühendisi Esen Arpat adına olacak. Prof. Dr. Burhan Erdoğan’ın yürütücülüğünü üstlendiği oturum, kurultayın açılış günü olan 11 Nisan Pazartesi, 13:30-16:30 saatleri arasında İhsan Ruhi Berent Salonu’nda 8 alt oturumda gerçekleşecek.  

ORTAYA ÇIKARTTIĞIMIZ FAY HATTI ANCAK 27 YIL SONRA RESMİ OLARAK KABUL EDİLDİ
Jeoloji Mühendisleri Odası’na hakkında düzenlenen özel şükran oturumu için teşekkürlerini ileten Esen Arpat, kendisinden sorulması üzerine kurultay öncesi, Doğu Anadolu Fay Hattı'nı ortaya çıkarttıkları dönemi ve o dönemde bu fayın varlığını kabul ettirmek için yaşadıkları zorlukları anlattı. 1971 yılında Bingöl depremi sonrası bölgede yaptığı incelemede depreme yol açan fay parçasının aslında Ölü Deniz Fay Sistemi ile bağlantılı olabileceğini raporlayan  Arpat, daha sonra Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nde çalıştıkları dönemde Dr. Fuat Şaroğlu ile bu fay hattının devamı üzerinde çalışmaya başlayıp, fayın güneybatıya doğru uzanımını 1972 yılında yayımladıklarını söyledi.  Fakat, bu fayı ilgili kişilere kabul ettirmekte zorlandıklarını, fayın Bingöl depreminden sonra yayımlanan 1972 tarihli Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nda bulunmadığını, ancak 1996 yılında, yani 27 yıl sonra deprem haritasında yerini aldığı belirtti.  

Arpat, “Bu fayı kanıtlamaya çalıştığımız süreç içinde yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi sızması sonucunda ilgili bakanlık tarafından soruşturma da yaşadık, fayın varlığını kabul ettirmek için çeşitli kurum ve kişilerle toplantı ve paneller yaptık ancak sonuç alamadık. 2020 Elazığ depreminde etkinleşmiş olan fay parçası için, Bingöl depremi sonrasında kabul edilen 0,2g lik ivme değerinin çok düşük olduğunu savunarak, 1977 yılında önermiş olduğum 0,5g lik ivme değeri  ancak, 41 yıl sonra,  2018 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda yer alabildi” dedi ve “maalesef günümüzde de, bilimsel olarak ele alınması gereken olaylara hala bilim dışı yaklaşımlar devam ediyor” diye üzüntülerini de dile getirdi.

"ELAZIĞ DEPREMİNİ ÜRETMİŞ OLAN FAY PARÇASININ 8 BÜYÜKLÜĞÜNE VARAN DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR"
Elazığ’da en son yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleştiğini anlatan Arpat, “Deprem, meydana geldiği fay parçasının üretebileceği depremlere göre düşük bir büyüklükte gerçekleşti. Doğu Anadolu Fay Hattı'nın bu bölümü büyüklüğü 8’e varabilecek depremler üretme potansiyeline sahip gözüküyor. Karakaya Barajı'nın gerisinde biriken büyük su kütlesinin söz konusu fay kesiminde erken, dolayısıyla olağan koşullarda beklenebilecek olana göre çok daha düşük enerjili bir deprem üretmiş olabilir. Bu yönüyle de incelenmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

ESEN ARPAT ÖZEL ŞÜKRAN OTURUMU
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kültür Sitesi’nde gerçekleşecek 74. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın bu yılki özel şükran oturumu Esen Arpat adına düzenleniyor. Burhan Erdoğan’ın yürütücülüğünü üstlendiği oturum, kurultayın açılış günü olan 11 Nisan Pazartesi, 13:30-16:30 saatleri arasında İhsan Ruhi Berent Salonu’nda 8 alt oturumda gerçekleşecek. Esen Arpat özel şükran oturumunun alt oturumlarında ise şu konu başlıkları yer alıyor:
Doğu Anadolu Sıkışmalı Tektonik Rejiminde Neo-volkanizmanın Yüzeylenmesinde Açılma Çatlaklarının Rolü
Doğu Anadolu Platosu’nun Kabuk Yapısının Doğasına Dair Yeni Gelişmeler
Güney Türkiye’de, N Gondvaniyen Alt Paleozoyik Yaşlı İstiflerinin Stratigrafisi ve Hirnansiyen Buzul Çökellerinin Özellikleri
Safranbolu-Karadere Yöresinde İstanbul-Zonguldak Biriminin Kristalen Temelinden Yeni Mezo- ve Neoproterozoyik Zirkon U/Pb Yaşları: Gondwana Dışı Bir Kaynak Alan mı?
Kazdağı Masifi (KB Anadolu) ve Yusufeli (Artvin) Bölgelerindeki Çalışmalarla Sakarya Kıtası’nın Jeolojisi ve Tektonik Evrimi
Arpat ve Bingöl 1969 Makalesinin Batı Anadolu Graben Sisteminin Anlaşılmasına Katkıları: Arazi Gözleminin Gücü
Kuzey Anadolu Fayı Zonu’nun (KAFZ) Bayramören-Abant Gölü Arasında Jeolojik Atımı ve Kayma Oranı
İstanbul’un Kuzeyinde Yer Alan Volkanik Kayaların Mühendislik Özellikleri.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu