Ülkemizde 25 binin üzerinde hasta organ nakli bekliyor
YAŞAM 9.11.2018 09:49:42 395 0

Ülkemizde 25 binin üzerinde hasta organ nakli bekliyor

Organ Nakil Haftası dolayısıyla yapılan açıklamalar ve verilen istatistiki rakamlar günümüzde organ bağışının tüm çalışmalara rağmen halen istenilen düzeyde olmadığını gösteriyor. Özellikle kadavradan bağış oranlarının düşük olduğu, mutlaka kadavradan nak

Bu konuda bölgenin en önemli merkezlerinden biri olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü organ bağışının önemi konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, Uzman Doktor Mutlu Yeğer ve diğer ekip çalışanları organ nakli ile bir hastayı yeniden hayata bağlamak adına önemli operasyonlara imza atıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Erkan Demir, günümüzde organ nakli ile ilgili çok önemli çalışmalar yapıldığını, ancak tüm çalışmalara rağmen yine de oranların düşük olduğunu vurguladı. Demir, Türkiye´de canlıdan canlıya organ naklinin fazla,  kadavradan canlıya naklin az olduğunu belirterek bu durumun tam tersi olması gerektiğine dikkati çekti.

Yine Türkiye genelinde 22.375 kişinin böbrek nakli, 2.138 kişinin karaciğer nakli, 1072 kişinin kalp nakli, 285 kişinin pankreas nakli, 62 kişinin akciğer nakli,5 kişinin ince bağırsak nakli ve 4 kişinin de kalp kapağı nakli beklediğine dikkati çeken Demir, 01.01 2018 ile 05.10.2018 tarihleri arasında 3213 böbrek naklinin yapıldığını bunun 2510 nun canlıdan, 703 ünün ise kadavradan gerçekleştirildiğine işaret etti.

Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü Böbrek Nakli olarak şuana kadar 600 civarında böbrek nakli gerçekleştirdiklerine değinen Demir, nakillerdeki başarı oranın yüzde 95 olduğuna olduğuna işaret etti.

 

ORGAN NAKİL HAFTASINDA KARACCİĞER NAKLİ İLE YENİ BİR HAYATA MERHABA DEDİ

Mersin´de trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 21 yaşındaki genç bir hastanın organları ailesi tarafından bağışlandı. Bağışlanan organlardan karaciğer Adana´da 4 yıldır nakil bekleyen 52 yaşındaki Recep Antan isimli hastaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi´n de gerçekleştirilen operasyon ile takıldı.

Önceki gün Mersin´de trafik kazası geçiren 21 yaşındaki genç bir hastanın beyin ölümün gerçekleşmesinin ardından ailesi tarafından organlarının bağışlandığı haberini alan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü Karaciğer Nakli Bölümünden Doç Dr. Tolga Akçam, Abdullah Ülkü ve koordinatör hemşire Gülhan Cömert´ten oluşan ekip hemen Mersin´e hareket ederek Karaciğeri aldı. Ekip daha sonra Adana gelerek  4 yıldır nakil bekleyen Recep Antan isimli hastaya Karaciğeri taktı. Antan´ın sağlık durumun iyi olduğu bildirildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Tolga Akçam, bir yaşamın sona ermesinin ardından bağışlanan karaciğer ile yeni bir yaşama merhaba dendiğine belirterek, Organ Bağış Haftasında böyle bir nakli gerçekleştirmiş olmanın da ayrı bir anlamı olduğuna işaret etti. Akçam Türkiye genelinde 2138 kişinin organ nakli beklediğine dikkati çekerek,01. 01.2018 ile 05.10.2018 tarihleri arasında karaciğer naklinin yapıldığına değinen Akçam bunların 957 sinin canlıdan 262 sinin ise kadavradan yapıldığını, kadavradan yapılan nakillerin artmasının son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü Karaciğer Nakli Bölümünden Doktor Öğretim Görevlisi Abdullah Ülkü ise gerek kamu gerekse sivil toplum kuruluşlarının üstün çabasına rağmen organ bağışının istenilen düzeye ulaşmadığını belirterek, bu oranın İspanya´da bir milyon kişide 34, İtalya´da 21, Almanya´da 13 iken, Türkiye´de sadece 6´ya tekabül ettiğini dile getirdi. kadavradan ve canlıdan nakil oranlarının farklı olduğuna ve Avrupa´da karaciğer naklinin kadavradan daha çok sayı da yapıldığına dikkat çeken Ülkü, Türkiye´deki durumun ise tam tersine canlıdan nakil yapılma yönünde olduğuna değindi.(CO)

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı